Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piszczące reflektory

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Piszczące reflektory

Nie znalazłem odpowiedzi, zakładam więc temat. Ostatnio miałem trochę okazji posiedzieć w aucie w ciszy i ... usłyszałem głosy

Być może to normalna rzecz, ale nigdy się nie spotkałem z tym, że słyszę zapalone światła. Przy przekręconej stacyjce, czyli włączonych dziennych pisk jest wyraźny - podkreślam jeszcze raz: trzeba się w to nieco wsłuchać. W normalnych warunkach uliczno - parkingowych jest to nie do wysłyszenia, ale w środku nocy, gdy dokoła totalna cisza, słychać bardzo dobrze. Przełączenie na pozycyjne: pisk, czy jak to nazwać, jest wyraźnie mniejszy aczkolwiek dalej go słychać. Światła mijania podobnie jak pozycyjne.

Nie przeszkadza mi to specjalnie, ale słuch mam czuły, jak każdy pracujący uszami, więc się zastanawiam, czy coś tym należałoby zrobić.

PS. Podobnie zresztą słyszę wentylator na pierwszym biegu, czego np w poprzednim aucie nie słyszałem. Filtr kabinowy dopiero co wymieniony, więc może to standard w - bądź co bądź - kompakcie.

Czyżbyś miał w aucie xenony?

Comment

Zamieszczone przez eror Zobacz posta
      Czyżbyś miał w aucie xenony?
      Nic mi o tym nie wiadomo Zwykłe soczewki, jak w każdym Elegancie czy Sporcie. Może to dzienne LEDy tak popiskują. Dźwięk jest bez względu na to czy wracam z jakiejś trasy i światła się rozgrzały czy też dopiero odpalam auto.

Comment

Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
        Nic mi o tym nie wiadomo Zwykłe soczewki, jak w każdym Elegancie czy Sporcie. Może to dzienne LEDy tak popiskują. Dźwięk jest bez względu na to czy wracam z jakiejś trasy i światła się rozgrzały czy też dopiero odpalam auto.
        Jesteś pewien, że ten pisk dociera ze świateł ? Bo może to być dźwięk przepustnicy, która się reguluje. Trwa to ok 30 sekund po wyłączeniu silnika, a przy przekręceniu kluczyka też jest to słyszalne, ale rzeczywiście trzeba się temu mocno nasłuchiwać wieczorem lub w garażu bo inaczej to jest praktycznie nie do usłyszenia
        Pozdrawiam i dawaj info

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Comment

Az z ciekawości poszedlem sprawdzić w ciszy w garażu i żadnego pisku nie słyszę. Rozumiem, że na zgaszonym silniku i swiatla na off?
          Moja Hanka: http://www.civicforum.pl/showthread....AS-Connect-%29

Comment

Zamieszczone przez PeGie Zobacz posta
            Rozumiem, że na zgaszonym silniku i swiatla na off?
            Chyba jednak włączone
            Jeśli to ksenon to ma falownik,powielacz napięcia i transformator w oprawie palnika,przy niesprawności ekranów w takiej mieszance dźwięk może być słyszalny nawet w głośnikach. może to być też dźwięk silników poziomowania.
            Najlepiej jest wsadzić uszy w epicentrum,bo siedząc w środku można się pomylić.
            Ja akurat jestem głuchy jak pień,w silniku czy zawiasie usłyszę wszystko,ale wysokich częstotliwości typu piski nie słyszę wcale.
            Wiem jednak bo wyczuwam rękami,że lampa wyładowcza zawsze brzęczy.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
              Chyba jednak włączone
              Jeśli to ksenon to ma falownik,powielacz napięcia i transformator w oprawie palnika,przy niesprawności ekranów w takiej mieszance dźwięk może być słyszalny nawet w głośnikach. może to być też dźwięk silników poziomowania.
              Najlepiej jest wsadzić uszy w epicentrum,bo siedząc w środku można się pomylić.
              Ja akurat jestem głuchy jak pień,w silniku czy zawiasie usłyszę wszystko,ale wysokich częstotliwości typu piski nie słyszę wcale.
              Wiem jednak bo wyczuwam rękami,że lampa wyładowcza zawsze brzęczy.
              Od 2015 w Civicu nie montowano xenonów

Przy przekręconej stacyjce, czyli włączonych dziennych pisk jest wyraźny ... Przełączenie na pozycyjne: pisk, czy jak to nazwać, jest wyraźnie mniejszy aczkolwiek dalej go słychać. Światła mijania podobnie jak pozycyjne.
              Jesteś ewidentnie pierwszym człowiekiem który słyszy LED'y (pozycja/dzienne) . Rano jak pójdę do garażu po auto to sam posłucham,może będzie nas dwóch
              Last edited by piter77; 05-11-2017, 21:54.

Comment

Chyba jednak włączone
                Off w IX fl to dzienne bez auto ; )
                Moja Hanka: http://www.civicforum.pl/showthread....AS-Connect-%29

Comment

Zamieszczone przez piter77 Zobacz posta
                  Od 2015 w Civicu nie montowano xenonów
                  Jesteś ewidentnie pierwszym człowiekiem który słyszy LED'y (pozycja/dzienne) . Rano jak pójdę do garażu po auto to sam posłucham,może będzie nas dwóch
                  Ledy to nie tylko pozycja i dzienne ale każde.
                  I co? Słyszysz coś? To bardzo cichutkie ale dosyć intensywne, wysoka częstotliwość ale w ramach słyszalności. Przynajmniej mojej. Ja jestem muzykiem to trochę inaczej słyszę

Zamieszczone przez PeGie Zobacz posta
                  Off w IX fl to dzienne bez auto ; )
                  Tak, dokładnie tak. Sprawdzę dziś jak wrócę do domu i spróbuję obsłuchać na ucho reflektory. I dla pewności stacyjkę i zegary. Ale generalnie głosy słyszę zawsze, jak światła są włączone. Czyli zawsze jak kluczyk jest przekręcony.
                  Last edited by chromaticall; 06-11-2017, 17:01.

Comment

Ale generalnie głosy słyszę zawsze, jak światła są włączone.
                    Ja słyszę głosy jak jest ciemno A tak na poważnie to z Wami muzykami zawsze było ciężko.Wierze ze cos tam słyszysz,bo kobieta od dźwięku przyjeżdżała kiedys do nas razem z mężem o pokrewnej profesji i zawsze coś im dzwoniło ,brzęczało i piszczało.Nie słyszeli rozwalonej przekładni kierowniczej ,ale ale jak im pękła jedna blaszka w pakiecie trzymającym klakson to byli w warsztacie zaraz następnego dnia.

Comment

Ja słyszę głosy jak jest ciemno
                      No. Ty masz lęki po ciemku, ja mam omamy za dnia. Witamy w świecie Hondy Civic

A tak na poważnie to z Wami muzykami zawsze było ciężko.Wierze ze cos tam słyszysz,bo kobieta od dźwięku przyjeżdżała kiedys do nas razem z mężem o pokrewnej profesji i zawsze coś im dzwoniło ,brzęczało i piszczało.Nie słyszeli rozwalonej przekładni kierowniczej ,ale ale jak im pękła jedna blaszka w pakiecie trzymającym klakson to byli w warsztacie zaraz następnego dnia.
                      Wiesz, jak taka blaszka potrafi napppp... lać????
                      Ja się trochę wyłamuję z tego stereotypu. Moje pierwsze własne auta to były małe i duże fiaty. Nigdy do końca nie wiedziałeś, czy dojedziesz do celu, więc wyczulony słuch na różne nietypowe dźwięki był wskazany. Np duży fiat brzmiał zupełnie inaczej jak miał oleju poniżej kreski. A jak wszedłeś w wiraż i zaświeciła się kontrolka olejowa, to jeszcze inaczej
                      Wracając do piszczących świateł: dziś tego nie usłyszałem. Otworzyłem maskę, obsłuchałem silnik, obsłuchałem stacyjkę i zegary - nic, cisza. Zobaczymy jutro. Ale wiem, że to było

Comment

Najlepiej to dać sobie z tym spokój, nie przejmować się i jeździć dalej
                        Pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez Adamson Zobacz posta
                          Najlepiej to dać sobie z tym spokój, nie przejmować się i jeździć dalej
                          Pozdrawiam

Oczywiście masz rację. Nie przejmuję się. Na pewno nie jest to sprawa, że którą polecę do ASO (póki co). Po prostu mnie to zaciekawiło, bo że ksenony wydają dźwięki to wiedziałem ale że LEDy też... to chyba nikt nie wiedział. Chyba, że to nie LEDy. Póki co "proszę obserwować" jak mówią lekarze jak idę z dzieciakiem do przychodni.

Comment

Oczywiście masz rację. Nie przejmuję się. Na pewno nie jest to sprawa, że którą polecę do ASO (póki co). Po prostu mnie to zaciekawiło, bo że ksenony wydają dźwięki to wiedziałem ale że LEDy też... to chyba nikt nie wiedział. Chyba, że to nie LEDy. Póki co "proszę obserwować" jak mówią lekarze jak idę z dzieciakiem do przychodni.
                            Dobrze będzie
                            W końcu to Honda !

Comment

No więc dziś obniuchałem w miarę możliwości temat dokładniej.
                              1. Dźwięk pojawia się tylko na pozycji I stacyjki. Przy pozycyjnych jest nieco słabszy, cichszy, w pozostałych przypadkach jest wyraźniejszy.
                              2. Dochodzi z okolic prawej strony, gdzieś z okolic wentylatora.
                              3. Nie jest to dźwięk wydobywający się z reflektorów - obsłuchałem.
                              4. Częstotliwość w okolicach 430-440 Hz
                              5. Czy ktoś ma wiedzę, gdzie są przekaźniki świateł?

Comment

Working...
                              X