Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Samochód zwariował - problem z zamkiem centralnym i klapą bagaznika.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Samochód zwariował - problem z zamkiem centralnym i klapą bagaznika.

Witam. Dziwne rzeczy się dzieją z moim autkiem. Zaczęło się od klapy bagażnika. Po odpaleniu auta wyskoczyło powiadomienie (dwa razy, później zniknęło) ,że bagażnik jet otwarty (a nie był). Następnego dnia przestał działać centralny z pilota (kluczyk scyzoryk). Nie jest to kwestia baterii , ponieważ to samo jest z kluczykiem zapasowym ( nie działa). trzeba było zamknąć z kluczyka i tak też uczyniłem. Mocno się zdziwiłem , gdy po 30 min wróciłem do samochodu , a tu oświetlenie wewnątrz auta się świeci jak i tylne postojówki LED. Mało tego jeszcze samochód był otwarty !! Zauważyłem ,że jak otworzę klapę bagażnika to te tylne postojówki gasną, natomiast jak klapa jest zamknięta są odpalone. Kluczyka nie było w stacyjce , a włacznik świateł ustawiony mam zawsze na AUTO. Dodatkowo , postanowiłem złożyć tylną klapę i spojrzeć czy światło się pali przy zamkniętym bagażniku. Okazało się ,że tak. Dziś spotkał mnie ochroniarz z osiedla i mówił mi ,że któraś noc z rzędu auto wyje , odpala się alarm. Okazało się również ,że zadziałał centralny , a postojówki tylne się nie świeciły. Moje domysły są takie ,że może to coś czujnikiem bagażnika. Tylko jak auto mogło się same otworzyć? Objawów jest co nie miara. pytanie w czym tkwi problem?

Pierwszą rzeczą jaką bym zrobił to odłączył na jakieś 10min. akumulator. Może coś się "zawiesiło" w którymś z modułów sterujących.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Akumulator na dzisiejszą noc odepnę , żeby sąsiadów nie budził alarm

Comment

Tylko musisz wyłączyć najpierw chyba syrenę, bo jak odpinasz akumulator to zaczyna wyć. Póki co odłącz na te 10 min. i zobacz czy coś to pomogło..
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        Coś na temat olejów..

Comment

Z innej beczki? Civic IX ma alarm czy nie? Kiedyś specjalnie się w aucie zamknąłem, żeby sprawdzić i nic.

Comment

To chyba zależy od wersji wyposażenia.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Onkel Zobacz posta
              Z innej beczki? Civic IX ma alarm czy nie? Kiedyś specjalnie się w aucie zamknąłem, żeby sprawdzić i nic.
              Zamknij się jeszcze raz w aucie i użyj klamki wewnętrznej w celu otwarcia drzwi, usłyszysz czy alarm działa. Ultradźwiękowe czujniki ruchu alarmu nie były dostępne w żadnej wersji w PL.

Zamieszczone przez adex24 Zobacz posta
              Witam. Dziwne rzeczy się dzieją z moim autkiem. Zaczęło się od klapy bagażnika. Po odpaleniu auta wyskoczyło powiadomienie (dwa razy, później zniknęło) ,że bagażnik jet otwarty (a nie był). Następnego dnia przestał działać centralny z pilota (kluczyk scyzoryk). Nie jest to kwestia baterii , ponieważ to samo jest z kluczykiem zapasowym ( nie działa). trzeba było zamknąć z kluczyka i tak też uczyniłem. Mocno się zdziwiłem , gdy po 30 min wróciłem do samochodu , a tu oświetlenie wewnątrz auta się świeci jak i tylne postojówki LED. Mało tego jeszcze samochód był otwarty !! Zauważyłem ,że jak otworzę klapę bagażnika to te tylne postojówki gasną, natomiast jak klapa jest zamknięta są odpalone. Kluczyka nie było w stacyjce , a włacznik świateł ustawiony mam zawsze na AUTO. Dodatkowo , postanowiłem złożyć tylną klapę i spojrzeć czy światło się pali przy zamkniętym bagażniku. Okazało się ,że tak. Dziś spotkał mnie ochroniarz z osiedla i mówił mi ,że któraś noc z rzędu auto wyje , odpala się alarm. Okazało się również ,że zadziałał centralny , a postojówki tylne się nie świeciły. Moje domysły są takie ,że może to coś czujnikiem bagażnika. Tylko jak auto mogło się same otworzyć? Objawów jest co nie miara. pytanie w czym tkwi problem?
              Za dużo objawów, zaczął bym od odpięcia akumulatora tak jak poradził Grzechu.
              Jeżeli to nie pomoże to pozostaje diagnostyka za pomocą HDS aby zobaczyć jakie błędy generuje moduł MICU.
              Last edited by Lukas; 25-09-2017, 13:09.

Comment

A ja bym zaczął od wypięcia alarmu,a jeśli i to niczego nie zmieni,to od odpięcia na próbę kości wiązki klapy.
                Zwróć uwagę jakie sygnału daje alarm przy otworzeniu auta po takim wyciu,bo jeżeli jest certyfikowany to obowiązkowo musi sygnalizować powód aktywacji podczas pierwszego po zajściu rozbrojenia.

Comment

Może się mylę, ale na moje oko po prostu pada akumulator. Spadki napięcia powodują głupienie elektryki/elektroniki. Moja koleżanka przerabiała kiedyś bardzo podobne objawy w UFOku i po wymianie akumulatora, problemy zniknęły natychmiast.
                  Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
                  Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Kolego daj znać czy rozwiązałeś problem.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    Coś na temat olejów..

Comment

Zdjalem klemy akumulatora na całą noc. Dziś jak jechałem to co chwilę pokazywalo mi że klapa jest otwarta. Raz otwarta raz zamknięta. Na zmianę sekunda po sekundzie. Także wydaje mu się że to może być czujnik klapy bagażnika. Może wiecie on jest osobno czy może z zamkiem?

Comment

Także wydaje mu się że to może być czujnik klapy bagażnika.
                        Chcialbym zwrócić Twoją uwagę na fakt że alarm podpina się pod sygnał z klapy,impuls jest ujemny,więc w przypadku złego montażu,przetarcia wiązki alarmu,wody pod izolacją,przetarcia wiązki w samej klapie,objaw będzie właśnie taki.
                        Sm czyjnik działa albo nie działa,na pewno nie miga.
                        Sprawdź zanim pójdziesz na zakupy bo wydasz niepotrzebnie pieniądze-wypnij chociaż sam czujnik skoro już nie chcesz głębiej dłubać,może to coś wniesie do diagnozy.

Comment

Dzięki m26 za podpowiedź. Dziś z ciekawości sprawdzałem czy moja Hania posiada alarm. Okazało się ,ze jak zamknąłem samochód z otawrtą szyba kierowcy, i otworzyłem auto od srodka, nic nie wyło. To chyba znak ,że nie posiada alarmu. Aż dziwne ,żeby auto z 2012 r nie miało alarmu.

Comment

Aż dziwne ,żeby auto z 2012 r nie miało alarmu.
                            Mało które mają,bo alarm fabryczny jest do niczego ze względu na swoją przewidywalność i powtarzalność,co czyni go podatnym na obejście.

Comment

Adex, spróbuj może jeszcze zamknąć auto pilotem a potem otwórz kluczykiem. Jak nie zacznie wyć, to znaczy że raczej na bank nie ma alarmu.

Comment

Working...
                              X