Zamieszczone przez LukasVD
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
can bus led w5w
Collapse
X
-
-
żarówki LED do oświetlenia wnętrza ,tablicy rejestracyjnej i bagażnika nie są homologowane ! Odpowiedź z ASO. Jak się do tego ustosunkować ? Stwierdzenie z ASO Ledy mogą się nadmiernie nagrzewać. No ale z tego co wiem LED wydziela mniej ciepła od tradycyjnej żarówki. Chyba że w przypadku ledowej żarówki W5W grzeje się podstawa żarówki.
Comment
-
W tej chwili nie ma na rynku żarówek LED W5W z homologacją ECE do użytku drogowego. Na każdym opakowaniu takich żarówek pochodzących od dobrego producenta (np. Osram) jest napisane "Not ECE conform. Only approved for off-road use."
Do oświetlenia wewnętrznego oczywiście nie musisz mieć homologacji.
Co do nagrzewania - jeżeli będziesz używał żarówek markowych producentów to nie będzie żadnego problemu - potwierdzam na przykładzie Osram LEDriving. Nie zauważyłem śladów przegrzewania się - gniazda w których są osadzone wyglądają normalnie, bez śladów działania nadmiernej temperatury.
Comment
-
Zamieszczone przez Mikosz Zobacz postaChyba że w przypadku ledowej żarówki W5W grzeje się podstawa żarówki.
Nie tylko potrafi grzać przyłącze,ale potrafi się zapalić.Kiedy zaczęto montować ledowe kierunki w lusterkach,zdarzały sie przypadki że z pod taśmy ledowej odklejaly sie radiatory.Oczywiscie takie coś bez chlodzenia długo nie działa,ale w jednej taśmie znalazłem dziurę wypaloną na wylot.
Zycie pokazuje że nawet "wielcy" potrafią trafić na problem.
Kilka lat temu była akcja serwisowa w Sorrentach,na oświelenie w drzwiach bo ponoć wzniecały pożary.
Jeden wymontowany zestaw podłączyłem na serwisie pod zasilacz,chciałem zobaczyć jak się takie coś kopci.Świeciło pół roku i nic,dałem sobie spokój,ale
sytuacja daje do myślenia.
Comment
-
Pchasz całą oprawę z wyczuciem poziomo w prawo w kierunku elastycznego zaczepu- zwalnia się lewy, sztywny zaczep i masz cały klosz wraz z gniazdem żarówki w ręce. Wypinasz gniazdo żarówki i to wszystko. Wkładasz klosz odwrotnie, tj. zaczynając od lewego zaczepu.
Tak wygląda klosz tyle że tutaj leży "na plecach".
klosz.jpgbył: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
sigpic
http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic
Comment
-
Rozumiem że wymieniłeś na Led możesz napisać jakie i czy bez problemu udało ci się zdjąć klosze jeżeli tak to proszę o podpowiedź dziękuje.
-żarówki kierunkowskazów przód oraz tył - Philips SilverVision PY21W
-żarówki świateł przeciwmgłowych - Osram NightBreaker Unlimited H11>CZYM PODYKTOWANE BYŁY ZMIANY TYCH ŻAROWEK ?
I jeszcze jedna prośba gdzie kupiłeś zaślepki na śruby foteli i jakie.
Moje auto: Honda Civic 5D Lifestyle 1.8, MT, HC + (NAVI) passion red pearl 2016
Comment
-
Jeszcze jedno główne światła mam soczewki Led ale oświetlenie tak zwanych długich jest standardowe i jest różnica jedne białe drugi żółte na jakie najlepiej wymienić i czy przy pomocy tego ustrojstwa który dodają można te żarówki wymienić. Wymiana żarówek świateł przeciwmgłowych był problem ?
Comment
-
Zamieszczone przez Mikosz Zobacz postaczy przy pomocy tego ustrojstwa który dodają
Comment
-
Zamieszczone przez Mikosz Zobacz postaRozumiem że wymieniłeś na Led możesz napisać jakie i czy bez problemu udało ci się zdjąć klosze jeżeli tak to proszę o podpowiedź dziękuje.
-żarówki kierunkowskazów przód oraz tył - Philips SilverVision PY21W
-żarówki świateł przeciwmgłowych - Osram NightBreaker Unlimited H11>CZYM PODYKTOWANE BYŁY ZMIANY TYCH ŻAROWEK ?
I jeszcze jedna prośba gdzie kupiłeś zaślepki na śruby foteli i jakie.
Moje auto: Honda Civic 5D Lifestyle 1.8, MT, HC + (NAVI) passion red pearl 2016
Włożyłem Osram LEDriving 6000K w całym wnętrzu (bagażnik i schowek przed pasażerem również).
Manual:
1. Bierzesz płaski śrubokręt, owijasz go trochę taśmą aby nie był całkowicie twardy
2. Przednie lampki podważasz delikatnie i z czuciem w miejscach zaznaczonych poniżej
IMG_2015.jpg
3. Tylną lampkę jw., w miejscu zaznaczonym poniżej
IMG_2016.jpg
4. Składasz wszystko ręcznie w odwrotnej kolejności.
Zmiana kierunkowskazów była podyktowana względami estetycznymi, są one teraz srebrne i ładnie komponują się z resztą lampy.
IMG_2014.jpg
IMG_2017.jpg
Zmiana przeciwmgielnych na bardziej wydajne jest opisana w wątku dotyczącym mojego auta, zaglądnij.
EDIT: to ustrojstwo o którym piszesz, w poliftowych IX-genach służy do wymiany żarówki kierunkowskazu przez nadkole.
Comment
Comment