czy taki typ żarówki można zastosować do oświetlenia wnętrza ,tablicy rejestracyjnej i bagażnika ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
can bus led w5w
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez Mikosz Zobacz postaLast edited by Lukas; 08-11-2016, 22:22.
Comment
-
Comment
-
Trochę niedoprecyzowane,ale wiadomo ocb. Nie ma żarówek współpracujących z CAN,bo to niemożliwe,można ew. przez sieć diagnozować przednie lampy z przetwornicą,to jest praktykowane już od czasów Laguny 2. ale Honda na szczęście posrana nie jest bo do lamp idzie jedynie zasilanie bez sygnłu zwrotnego (tak wynika z diagramu).
Pozostałe lampy nadzoruje się jedynie poprzez pomiar rezystancji żarówka+przewód i w przypadku anomalii,moduł nadzorujący wprowadza w sieć ramkę z info dla zegarów. Ale jak widać i w tym zakresie Honda też odpuściła sobie śmiechu wartą "zawansowaną technologię",z której więcej szkody niż dobrego.
EDIT jednak jest dla mnie niejasne,co oznacza przerywana linia w sieci.Pytam poważnie,bo co marka,to inne znaczenie.Last edited by m26; 08-11-2016, 23:53.
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaEDIT jednak jest dla mnie niejasne,co oznacza przerywana linia w sieci.Pytam poważnie,bo co marka,to inne znaczenie.
MICU nie mierzy rezystancji żarówka-przewód, serwisówka nic o tym nie wspomina, na zestawie wskaźników nie ma również kontrolki sygnalizującej spaloną żarówkę.
Dlatego stosowanie żarówek dostosowanych do CANBUS nie ma sensu.Last edited by Lukas; 09-11-2016, 07:50.
Comment
-
Wiem co robi,ale wydaje mi się że gdzieś na Hndowskim schemacie raz były przerywane,a raz nie (w obrębie jednego standardu).
Zamieszczone przez LukasVD Zobacz postastosowanie żarówek dostosowanych do CANBUS nie ma sensu.żarówka nie "gada" z siecią
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaWiem co robi,ale wydaje mi się że gdzieś na Hndowskim schemacie raz były przerywane,a raz nie (w obrębie jednego standardu).
No nie pisz takżarówka nie "gada" z siecią
Przez dostosowanie do CANBUS chodziło mi o "fałszowanie" odpowiedniego poboru mocy tak żeby nie wywalało ostrzeżenia o spalonej żarówce.
Comment
-
Ciekawe jak w x gen. Japończycy długo opierali się trendowi wyposażania aut w takie wynalazki i oczekiwaniom dzisiejszego zepsutego rynku moto,ale powoli i oni pękliCzujniki w kołach,żarówki podłączane każda z osobna,systemy oszczędzania paliwa,już niedługo nigdzie nie będzie normalnie...
Comment
-
W kołach nie ma czujników. Sygnalizacja nieprawidłowego ciśnienia to tak na prawdę czujniki ABS spięte z prostym algorytmem.
Jeśli 2 koła tej samej osi mają różną prędkość obrotową to system sygnalizuje błąd ciśnienia, żadnego czujnika na wentylu nie ma (to nie laguna 2).
Sunday Driver
Comment
-
Napisałem "Japończycy". To że w Hondzie nie ma ,to ja wiem,ale w innych Japońskich markach już są i to od dawna i nie mam tutaj na mysli Nissana,bo to nie Japończyk.
Natomiast system pomiaru w Hondzie nie jest ani nowy (bo to wynalazek z przed tylu lat lat że w motoryzacji to wieki) ani prosty,bo akurat tutaj jest bardzo rozwiniety,żeby nie sprawiał takich kłopotów jak w np. w szmelcwagenach. Powoli padł przedostatni prawdziwy Japoniec (Suzuki) a ostatni to się okaże jak poznamy lepiej nową generację z pod znaku H.
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaNapisałem "Japończycy". To że w Hondzie nie ma ,to ja wiem,ale w innych Japońskich markach już są i to od dawna i nie mam tutaj na mysli Nissana,bo to nie Japończyk.
Natomiast system pomiaru w Hondzie nie jest ani nowy (bo to wynalazek z przed tylu lat lat że w motoryzacji to wieki) ani prosty,bo akurat tutaj jest bardzo rozwiniety,żeby nie sprawiał takich kłopotów jak w np. w szmelcwagenach. Powoli padł przedostatni prawdziwy Japoniec (Suzuki) a ostatni to się okaże jak poznamy lepiej nową generację z pod znaku H.
Capture.PNG
Comment
-
A jak w naszych IX działa wspomaganie ruszania pod górkę ?
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaA jak w naszych IX działa wspomaganie ruszania pod górkę ?
Warunki aktywacji hill holder:
1. Samochód musi znajdować się na wzniesieniu/zboczu o nachyleniu 4% i więcej
2. Samochód musi być zatrzymany, z wciśniętym pedałem hamulca (hamulec ręczny nie powoduje aktywacji HH)
3. Samochód musi mieć załączony odpowiedni bieg (jedynka lub wsteczny(jeśli wjeżdżamy tyłem na wzniesienie)).
Po aktywacji system utrzymuje ciśnienie w układzie hamulcowym przez maksymalnie 2.5 sekundy. Kiedy wykryje, że silnik osiągnął odpowiedni moment obrotowy aby ruszyć pod wzniesienie, dezaktywuje się automatycznie.
Comment
Comment