Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Informacje na I-MID

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Informacje na I-MID

Jak ustawić szybki dostęp do: spalania, limitu kilometrów, średniej prędkości itp... Może za tępy jestem i nie potrafię znaleźć tych opcji.
    Jest po wejściu w menu co ma pokazywać komputer pokładowy (i tam jest do wyboru), ale mi chodzi o szybki dostęp do tych informacji. Przyszło mi do głowy, że I-MID ma kilka pustych pól (pokazuje odtwarzacz, godzinę i jedną z funkcji komputera).
    Jeśli nie ma takich funkcji to załamka. Stare auta z komputerami miały przełączanie w kierunkowskazach np, a tutaj jak chcę się dowiedzieć kilka informacji to muszę grzebać w menu.
    Civic 1.5T

Varadero

Przytrzymujesz kilka sekund przycisk INFO (czy jak tam on się zwie - ten na górze pod lewym kciukiem od przełączania zawartości I-MID) i jak wskazanie zacznie delikatnie migać to tym samym przyciskiem zmieniasz odczyt. Przestajesz zmieniać - na ekranie pozostaje ostatni.
    był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
    jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
    sigpic
    http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

Dzięki, sprawdzę. Zastanawiało mnie również po co są te puste pozycje na imidzie. Może właśnie po to…
      Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi… jak wciskasz ten pod lewym kciukiem to następują różne ekrany po sobie i kilka jest pustych.
      Civic 1.5T

Varadero

Comment

Zmieniać info możesz tylko na ekranie, na którym jest chwilowe spalanie.
        Całkiem pustych ekranów nie ma - na każdym coś tam jest. Może nie wszyscy lubią dużo informacji...
        był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
        jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
        sigpic
        http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

Zamierzam wykorzystać swój iMID nieco inaczej niż przewidział producent Czyli do wyświetlania Yanosika / GoogleMaps / Sygic / Automapa / Naviexpert przez wejście kamery cofania z takim pomysłem: https://www.youtube.com/watch?v=dP1pXgukHgI

Nie lubię zaśmiecania kabiny kablami, więc ma być bezprzewodowo, wszystko schowane w zakamarach deski rozdzielczej. Najpierw trzeba więc zebrać mirror ekranu smartfona przez WiFi jakimś Miracastem/EZCastem (odpowiednie dongle zaczynają się od 50 pln):

Potem trzeba przerobić cyfrę na analog do klasycznego wejścia video jak jest z kamery cofania, dla bezpieczeństwa przejściówka z przełącznikiem PAL/NTSC (od ok. 80 pln) bo nie wiem na 100% w jakim standardzie odbiera iMID (na civinfo piszą, że NTSC?)...

Są też rozwiązania całościowe do takich kwestii, aczkolwiek to całkowita chińszczyzna o dość nieprzewidywalnych parametrach, ale też nie jest tak dramatycznie droga, żeby nie było warto spróbować no i jest to rozwiązanie od razu pomyślane o samochodzie:

Get the best deals for Miracast Car at eBay.com. We have a great online selection at the lowest prices with Fast & Free shipping on many items!

Obie rzeczy trzeba będzie jeszcze jakoś zasilić z 12V instalacji przerobionego na 5V USB - trzeba będzie rozebrać jakąś ładowarkę samochodową USB i podpiąć pod jakiś przycisk włączany zewnętrznie, dodatkowo żeby włączać zasilanie i przełączanie się iMID na obraz (czyli +12V na odpowiedni pin - trigger kontroli)... co i jak napisali tu (jest też instrukcja jak się dobrać do iMIDa ze zdjęciami):

Najbardziej plug&play by było jeszcze zakombinować taki kabel:

image.jpg

Ale może można go jakoś zrobić z innego Molexa, muszę to zobaczyć z bliska.
          Potem można by jeszcze pomyśleć o jakimś wejściu audio przez AUX, żeby można było sobie puszczać np. filmy z YouTube czy teledyski z karty pamięci: https://www.youtube.com/watch?v=hCYgMWRLmQw

Koszt nieduży, powinno działać w czasie jazdy, chyba warto spróbować pokombinować. Zamówiłem dongla i konwerter sygnału, a także chińskiego "gotowca" - zobaczymy, co to warte... muszę zdobyć pozostałe drobiazgi do instalacji... mam nadzieję, że się uda mały upgrade
          Last edited by Alix; 04-03-2016, 07:34.
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Pisz o postępach, mi najbardziej zależy na automapie.
            Civic 1.5T

Varadero

Comment

Czy można mieć w miarę szybki dostęp do licznika głównego oraz tych A i B? Czy trzeba wchodzić za każdym razem w komputer i klikać "wybierz licznik…"?
              Civic 1.5T

Varadero

Comment

Przycisk przy zegarach.

Comment

Alix czekam na więcej - może to będzie jakieś rozwiązanie na bolączki connecta .

Comment

Czekamy, czekamy czy już cos zostało zrealizowane w Tej kwestii i z jakim sprzętem?

Comment

Piszę tutaj, żeby nie zakładać niepotrzebnego tematu. Może ktoś spotkał się z czymś takim i będzie w stanie mi pomóc. Chodzi o wyświetlanie danych z przebiegu całkowitego/A/B ba wyświetlaczu IMID. Sytuacja wygląda następująco:
                      • przełączyłem na licznik A, pojeździłem trochę i kilka razy go restartowałem testując spalanie przy różnych prędkościach.
                      • przy próbie powrotu do licznika przebiegu całkowitego wyświetlacz zostaje na liczniku A.
                      • kiedy spróbuję wyświetlić licznik B (resetuje się po każdym tankowaniu) i z niego przeskoczyć na licznik całkowity kończy się to ponownym wyświetleniem informacji z A.

Miałem podobną sytuacją w przeszłości, ale udało się to jakoś "naprawić" wykonując dziwne kombinacje tego co wyświetlacz ma pokazywać połączone z resetowaniem liczników A i B. Tym razem nie udało mi się tego obejść, albo mam pecha. Nie ma znaczenia jakie informacje próbuję wyświetlić (spalanie/zasięg itp.) - czego bym nie robił, display pokazuje jedynie dane z liczników A lub B.
                      CTR

Comment

A próbowałeś zdjąć klemę z akumulatora przynajmniej tak na 10min. ?
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                        Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                        X