Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MirrorLink - Honda Civic 2015 9-gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamim machniecie ręką na MirrorLink i uznacie, że jest bezużyteczny zerknijcie na rezultaty jakie udało mi się uzyskać.
    Wygląda na to, że w ten sposób uda się "doposażyć" Connecta we wszystko czego do tej pory nam brakowało.
    Rozwiązanie nie jest idealne, wymaga posiadania odpowiedniego sprzętu i niewielkich "czarów" przy każdym uruchomieniu, ale efekt moim zdaniem jest tego wart.

Na początek polecam zapoznać się z ciekawą prezentacją na temat MirrorLink, łatwiej będzie zrozumieć niektóre pojęcia, których używam niżej:

A teraz do rzeczy!

Bohaterowie:
    - Honda Connect+ (Civic 2015)
    - Sony Xperia Z2
    - KABEL USB-microUSB

Ten ostatni element jest niezwykle istotny, MirrorLink przesyła mnóstwo danych i kiepski kabel błyskawicznie prowadzi do niestabilności, zrywania połączenia etc.
    Tanie chińskie kabelki po 50 centów skreślamy na starcie, mnie dobry efekt udało się uzyskać z kablem, który dostałem w zestawie z Kindle Paparwhite.
    Co ciekawe mam dwa takie kable, wyglądają identycznie a jedyną różnicą jest długość (kilkadziesiąt cm różnicy). Tyle wystarczy, by ten krótszy działał niezawodnie, a dłuższy nie nadawał się do użytku.

Po sparowaniu Connecta z telefonem przez BT i połączeniu ich kablem urzążdzenia dłuższą chwilę nawiązują komunikację a potem na ekranie Connecta pojawia się z prawej strony element (niektórzy piszą o strzałce, u mnie to raczej wygląda jak kreska) umożliwiający przejście na ekran aplikacji MirrorLink.
    Tak on wygląda:

mirrorlink.jpg

Możemy sobie uprzednio zainstalować aplikację RockScout autorstwa krakowskiego Comarchu (który brał istotny udział w pracach nad tą technologią). Pozwala ona obsługiwać aplikacje muzyczne zainstalowane na telefonie (Spotify, Deezer etc.) w wygodny sposób zgodny z wytycznymi MirrorLink (duże napisy, duże elementy sterujące i obsługa przycisków na kierownicy):

rockscout.jpg

Możemy, ale sprawdziłem, że nie jest to niezbędne.

Na ekranie powinna się również pojawić ikonka upragnionej przez wielu aplikacji - Google Maps!
    Tak, wszystko wskazuje na to, że ma ona certyfikat MirrorLink (ale raczej do pracy w trybie Park) i uruchamia się bez większych problemów (ok, za pierwszym razem potrafi kaprysić, próbujemy cierpliwie zerkając też na ekran telefonu - pojawi się tam zapytanie o dostęp do GM przez MirrorLink, zgadzamy się oczywiście)
    Czasami pomaga uruchamianie aplikacji nie przez ikonki MirrorLink a przez wyświetlany na ekranie Connecta pulpit telefonu (aby go zobaczyć zwykle wystarczy kilknać ikonkę Ustawienia na ekranie MirrorLink, a następnie wycofać się fizycznym klawiszem Wstecz).

pulpit.jpg

A jeśli już mamy na ekranie upragnione GoogleMaps, to... możemy z niego w pełni korzystać! Mapa jest ładnie przeskalowana na cały ekran, działają wszystkie funkcje, które przyszło mi do głowy sprawdzić:
    - oczywiście sama mapa i wszystkie wartswy (natężenie ruchu etc.)
    - wyznaczanie trasy i wybór dostępnych wariantów
    - głosowe wyszukiwanie celu (czasem mapa znika przy tym z ekranu Connecta, ale urządzenie wciąż słucha głosu i szuka celu, jak znajdzie i usłyszymy charakterystyczne piknięcie to można znów wywołać mapę na ekran - wynik wyszukiwania będzie tam czekał)
    - obsługa aplikacji muzycznych (Spotify, Google Music) - ikonka Spotify nie mieści się na ekranie Connecta, ale po wejściu w szczegóły trasy można sterować muzyką bez problemu, utwory można też zmieniać przyciskami na kierownicy
    - Asystent Google - można go odpalić z ikonki na ekranie ale reaguje również na wypowiadane "Ok, Google", ładnie rozpoznaje komendy (można np. zapytać o pogodę w miescowosci do której zmierzamy lub o wynik meczu ulubionej drużyny)

Działa to wszystko bardzo stabilnie, można też na przykład wywołać główny pulpit Connecta, zerknąć sobie na spalanie czy zasięg, a potem wrócić do mapy i nic się nie wykrzaczy.

GM1.jpg

cd0fb2d89290b9c30cd793e1b8736885-1.jpg

e8313735f8f7c401e99179cfceb6e686.jpg

zgloszenie.jpg

Yanosik pracuje na HC+, widget jest widoczny na tle aplikacji MirrorLink, nic się nie gryzie, powiadomienia i zgłoszenia działają.

Ważna rzecz (i wada tego rozwiązania) - żeby korzystać z GM podczas jazdy musimy wyłączyć VSP Error ("salut na trzy palce"), inaczej uruchomienie silnika kończy zabawę.
    Musimy to robić jednorazowo po każdym uruchomieniu silnika (odpalanie przez Stop/Start ani bieg wsteczny nie powodują zatrzymania mapy). Po krótkim treningu zajmuje to kilkanaście sekund i moim zdaniem jest akceptowalną ceną za otrzymywaną funkcjonalność.

Mam dwa telefony Xperia Z2, jeden z Androidem 5, drugi z (ostanim udostępnionym przez Sony) Adroidem 6 (nr kompilacji 23.5.A.1.291). Nowszy system działa w aucie znacznie lepiej, na starszym nie udało mi się wyszukiwać głosowo, ani uruchomić asystenta z poziomu Connecta (trzeba było wziąć telefon do ręki i zrobić to na nim).

Możemy też pobawić się różnymi aplikacjami zainstalowanymi na telefonie, niektóre działają w trybie MirrorLink, inne zdecydowanie odmawiają współpracy. Udalo mi się na przykład uruchomić w tle Legimi i odtwarzać audiobooki podczas nawigacji. Zachęcam do prób.

Ważne też, że mamy bezpośredni dostęp do wszystkich powiadomień telefonu, na górnej belce.

notifications.jpg

Warto wspomnieć, że korzystanie z MirrorLink zawłaszcza dżwięk Connecta i nie możemy w tym czasie np. słuchać radia FM/DAB czy CD - zmiana źródła audio powoduje zamknięcie aplikacji MirrorLink.
    Czy to znaczy, że jesteśmy skazani na ciszę podczas nawigowania? Nie!
    Można oczywiście słuchać muzy z telefonu (jak już wspomniałem Spotify i Google Music są dostępne bezpośrednio z mapy), ale jeśli wolimy radio, to można go też słuchać... online.
    Przetestowałem aplikację PL Radio (zainstalowaną oczywiście na telefonie) - działa stabilnie (oczywiście jeśli nie zapuścimy się w rejony, gdzie mobilny internet nie dociera) i ma ładny interfejs z wygodną obsługą podczas jazdy (choć tu już o zmianie stacji z kierownicy możemy zapomnieć).
    Bez problemu pracuje w tle czyli.. temat rozwiązany...

plradio.jpg

Przejechałem wczoraj z tym rozwiązaniem kilkaset kilometrów (GM w wersji 10.28.2). W jedną stronę słuchałem Trójki (przez PL Radio), w drugą Spotify i nie doświadczyłem problemów.

Ważna uwaga: aby uruchamiać aplikacje MirrorLink ekran smartfona musi być odblokowany.
    Ja obszedłem to w prosty sposób, wyłączając blokadę ekranu. Dzięki temu telefon był cały czas w schowku i po każdym odpaleniu silnika wszystko zaczynało działać bez potrzeby dotykania go.

Warto sprawdzić inne telefony zgodne z MirrorLink (w Sony na pewno były nowsze modele Z3 i Z5 zgodne z tym standardem), może któryś też zapewni dobre efekty.

Rozważyć można dwie opcje użycia takiego telefonu (każda ma wady i zalety):
    1. Używamy do jako nasz główny aparat z włożoną kartą SIM
    Zalety:
    - bezpośredni dostęp do wszystkich powiadomień z ekranu Connecta
    - zestaw glośnomówiący wbudowany w Connecta wciąż działa
    Wady:
    - koniecznosć każdorazowego podpinania kabla po wejściu do auta

2. Używamy tylko jako rozszerzanie Connecta
    Zalety:
    -można go podłączyć raz i schować gdzieś w aucie, dostarczając mu internetu z "osobistego" telefonu przez WIFI
    Wady:
    - tracimy zestaw głośnomówiący (dodatkowy telefon zajmuje połączenie BT)
    - brak dostępu do powiadomień z "osobistego" telefonu

Zalety rozwiązania (mam nadzieję) pokazałem wyżej.

Teraz czas na podsumowanie wad/niedogodności/problemów do rozwiązania:
    1. Konieczność każdorazowego wyłączania VSP Error - jeśli komuś wreszcie uda się to wyłączyć permanentnie, będzie to prawdziwy przełom.
    2. Sony nieco zbyt dosłownie zrozumiało "Mirror" - po połączeniu z Connectem ekran telefony świeci się non stop i widać na nim to, co na ekranie Connecta. Wygaszenie ekranu telefonu skutkuje ciemnością również na ekranie HC+. Czemu to ma slużyc? Nie mam pojęcia.
      Nie byłoby to jeszcze takie straszne, gdyby nie fakt, że marna wydajność prądowa gniazda USB Connecta nie pokrywa zapotrzebowania telefonu na energię w tym trybie pracy i powoli się on rozładowuje.
      Dramatu może nie ma. Wczoraj naładowany w ok. 60% telefon wystarczył mi na całodzienną wycieczkę (prawie 500km i sporo długich postojów, telefon zdechł dopiero kilkanaście km od domu).
      Pomysł do sprawdzenia to użycie dodatkowo kabla magnetycznego i zewnętrznej ładowarki lub dorobienie kabla, który będzie liniami danych połączony z radiem a liniami zasilania do zewnętrznej ładowarki.
      Sprawdzę, jak zdobędę odpowiednie kable.

Zapraszam do dyskusji.
    Last edited by Pi69; 03-11-2019, 21:04.

Comment

Dzięki za wyczerpujący opis. Ja teraz używam samsunga galaxy s8, na nim niestety google maps nie odpalę. Ale mam gdzieś w domu xperię z3, niestety z pękniętym szkłem. Może dam go do naprawy, bo wygląda na to, że warto.

Comment

Jeżeli Twoja Z3 daje się jeszcze uruchomić, i ekran choć częściowo działa to wstępne próby możesz przeprowadzić i sprawdzić czy w ogóle jest o czym rozmawiać.
        Ja też pierwsze przymiarki robiłem w styczniu (patrz kilka postów wyżej) na telefonie z rozbitym ekranem. Dalsze działania czekały aż się zbiorę, by zamówić ekran i go wymienić.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Comment

Fajnie, że jeszcze chce Ci się testować, duży plus . Szkoda tylko, że nie każdy telefon, który obsługuje MirrorLink jest obsługiwany przez Connecta, dlatego szczerze mówiąc odpuściłem ten temat, bo żaden z telefonów w rodzinie nie był przez Connecta rozpoznawany .

Comment

To prawda, dlatego zapowiadając ten temat w głównym wątku "connectowym" uprzedzalem, ze rozwiązanie nie jest dla każdego.

Z drugiej strony, obecnie Z2 mozna kupic za niewielkie pieniadze (nawet ponizej 200 zlotych), wiec mozna rozwazyc zakup i uzywanie go tylko jako przystawki do Connecta (bez karty SIM).
            Taki telefon nie musi byc ani piekny ani w 100% sprawny. Byle działał. I tak będzie jezdzil w schowku (oswietlając go przy okazji, bo Honda po liftingu zabrała oświetlenie schowka w większości wersji )

W godzinach popoludniowo-wieczornych wrzucę małe uaktualnienie.
            Przetestowałem (z sukcesem) 2 wersje Audioteki (przez MirrorLink oczywiście) i sprawdziłem jeden z pomysłów dotyczących ładowania Xperii podczas jazdy.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
            Last edited by Pi69; 04-11-2019, 12:36.

Comment

Kolejna relacja z placu MirrorLinkowego boju.

Spieszę poinformować, że aplikacja Audioteki jest w pełni kompatybilna z MirrorLinkiem (również w trybie Drive, więc działa w czasie jazdy bez żadnego cudowania z VSP).
              Sprawdziłem obie dostępne w sklepie Play generacje tej aplikacji - starą (wersja 2) i nową (wersja 3, zwana też Audioteka 2019).
              Obie działają, choć każda trochę inaczej.

Audioteka 2.4.8 działa jako niezależna aplikacja MirrorLink i można mieć do niej dostęp bezpośrednio z głównego ekranu:

audioteka2.jpg

Niestety sama aplikacja nie jest skalowana do ekranu Connecta i wygląda tak jak na telefonie:

audioteka2.2.jpg
              audioteka2.1.jpg

Czy to mocno przeszkadza? Nie bardzo. Po uruchomieniu odtwarzania raczej nie potrzebujemy mieć jej na pierwszym planie, a obsługiwać można ją potem z górnej belki:

audioteka2.3.jpg

Jeśli ktoś woli inaczej, to nowsza wersja 3.8.1 uruchamia się we współpracy z RockScout. I tam już wszystko jest duże, kolorowe i wygodne, nawet dla niedowidzących.

audioteka3.1.jpg
              audioteka3.2.jpg
              audioteka3.3.jpg

W obu wersjach działają przyciski na kierownicy (o ile wiem jest to obowiązkowe dla aplikacji audio zgodnych z MirrorLink) - klawisze lewo/prawo przesuwają odtwarzanie o 30 sekund w przód/tył.

W następnym odcinku opiszę moje próby ogarnięcia kwestii ładowania telefonu podczas jazdy.
              Wiele się nauczyłem...

Comment

Odgrzewam kotleta, ale jak włączyć MirrorLink? Mam iPhone X i taki kabel specjalny, że HDMI mogę podłączyć się do auta.

Comment

Wychodzi na to, że nie mam na iPhone X aplikacji, która działa z mirrorlink...

Po podłączeniu przez HDMI pojawia mi się strzałka w prawo i jak ją klikam to mam:

6iDojn9.jpg

Samo w sobie jakby się łączy, ale np. Maps Google czy Navi Expert nie działa

https://apps.apple.com/us/app/hondal...ct/id750465030 to jedynie jest w amerykańskim store dostępne :/
                  Last edited by brumzium; 10-11-2019, 23:12.

Comment

Aby było śmieszniej CarPlay mi zadziałał jeśli chodzi o kontakty, wybieranie głosowe etc bez problemów, a w telefonie mam nawet Hondę tam i możliwość apek, które mają być. Jednak nie widzę tego zupełnie w Hondzie....

Comment

W skrócie to się udało dzięki tej apce z amerykańskiego appstora, ale efekt jest słaby bo mirror jest wielkości telefonu, a nawet gorsza jakość bo ekran słabszy:

25NknoB.jpg

yeOn70Z.jpg

Comment

W ogóle czy w tym modelu jest jakieś dedykowane usb do carplay itp? Bo ja chyba losowych używam...

Comment

Kolejny pomysł do sprawdzenia:
                          This has not really been tested much, so I'm posting here so people can try it out with different vehicles, to see the extent to which this works. Make sure you have a MirrorLink enabled phone & car Download LG MirrorDrive from the PlayStore...

Kilka osób potwierdziło poprawne działanie w autach Hondy z telefonami Samsunga, spróbować nie zaszkodzi.
                          Jeśli ktoś ma taki telefon, zachęcam do eksperymentów.

Comment

Zamieszczone przez CityMatic Zobacz posta
                            Tak się zastanawiam ....bo przeszukiwałem menu i klikałem to tu to tam - potem zapisałem pliki na penie i teraz odczytałem jest tam tego dość dużo bo ponad 288MB a w nich pliki binarne i o rozszeżeniu .cip wszystko spakowane(skompresowane w paczki) dwa katalogi o nazwie drc i root
                            Jestem ciekaw co to jest?[ATTACH=CONFIG]26053[/ATTACH]
                            a zrobiłem to w tym[ATTACH=CONFIG]26054[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]26056[/ATTACH]

Natomiast w opcji Mirror Link pomimo podłączonego telefonu przyciski nieaktywne

[ATTACH=CONFIG]26057[/ATTACH]

a oprogramowanie w mojej CRv to :
                            [ATTACH=CONFIG]26058[/ATTACH]
                            Witam, Wyglada na to ze posiadam ta same wersje, czyli 3.1.10 02.084.02.0021 jednak nie moge znalezc nigdzie informacji, ktora wersja RC to jest. Ktos z kolegow moze wie ?

Z Gory dziekuje!
                            Pozdrawiam

Comment

Wygląda na to, że 1 czerwca mirror link zostanie pogrzebany na dobre:

https://www.xda-developers.com/samsu...e-find-my-car/

Comment

Cześć Wam
                                Taki komunikat mam na C+ po podłączeniu LG G8s i załączeniu Mirrorlink. Rozumiem że moja przygoda z Mirrorlink się skończyła zanim się zaczęła.20200529_182719_HDR.jpg

Comment

Working...
                                X