Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MirrorLink - Honda Civic 2015 9-gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• MirrorLink - Honda Civic 2015 9-gen

Witam wszystkich,

Jestem posiadaczem 9-gen Civica z systemem Connect+.
    Znalazłem na forum temat pośrednio związany z MirrorLink, ale myślę, że warto założyć zbiorczy wątek poświęcony własnie tej technologii. W innych wątkach zauważyłem, że wątek dotyczył głównie pytań aktualizacji wersji Connect do wersji Connect+ (ta z nawigacją).

Od początku. Chciałbym na początku też wyjasnić kilka kwestii - czym jest MirrorLink i jak to powinno działać (celowo piszę powinno). Widziałem na forum, że wiele osób błędnie interpretuje zasadę działania MirrorLink.

MirrorLink
    Jest to technologia, która miała konkurować z największymi graczami (takimi jak Google czy Apple). Powstało konsorcjum do którego należą prawie wszystkie marki samochodowe. Technologia ta powinna działać w ten sposób: podłącz swój smartfon do radia w aucie, by wzbogacić sprzęt samochodowy o najbardziej przydatne aplikacje z telefonu (także nawigację)...

Niestety wśród producentów panuje pewien chaos. Można powiedzieć, że nacisk na tę technologię nie jest duży przez co nawet nie reklamuje się jej zbytnio.

A to naprawdę ciekawa technologia i sam zamysł nie jest zły.

Problem jest tylko jeden - zdaje się, że Honda gdzieś popełniła błąd i wiele smartphonów posiadających certyfikację nie jest po prostu obsługiwana.

Co potrzebne jest do działania?
    • samochód z komputerem wspierającym MirrorLink
    • Smartphone również wspierający ten typ połączenia (Uwaga! Nie wszystkie Smartphony wspierają MirrorLink - wiele telefonów budżetowych nie wspiera tej technologii. Również telefony wydawane we współpracy z Google z serii Nexus nie posiadają wsparcia i nie będą - powód jets dosyć prosty - Android Auto. Google zależy na tej technologii, a MirrorLink miał być jedną z odpowiedzi właśnie na to.

Jak to działa?
    Zasada jest bardzo prosta. Jesli posiadacie telefon z MirrorLink i zainstalujecie na nim aplikacje wspierające MirrorLink (a jest kilka ciekawych pozycji) na ekranie "tabletu" w samochodzie powinniście zobaczyć dodatkową strzałkę i dodatkowy ekran z aplikacjami zgodnymi z MirrorLink.

Nie wszystkie aplikacje wspierają MirrorLink i MirrorLink nie służy do wyświetlania zawartości telefonu (jeden do jeden) na ekranie w samochodzie. Wiem, że wiele osób robiło różne hacki, ale nie taki jest zamysł.

Jeśli aplikacja wspiera MirrorLink i posiada odpowiednią certyfikację*- można to sprawdzić w telefonie - wtedy taka aplikacja może być używana podczas jazdy. Certyfikacja to tak naprawdę weryfikacja aplikacji pod względem przydatności, bezpieczeństwa podczas jazdy, łatwości użycia, sprawdzane są nawet kolory aplikacji, widoczność na słońcu, tryb nocny. To jest poniekąd odpowiedź na to dlaczego tak mało aplikacji pojawiło się w tej technologii.

Przykładowe aplikacje:
    - Sygic Car Navigation https://play.google.com/store/apps/d...ic.incar&hl=pl (pełna certyfikacja)
    - Rockscout https://play.google.com/store/apps/d...iaplayer&hl=pl (np. przeniesie wam Spotify do samochodu).

W telefonie po zainstalowaniu aplikacji w ustawieniach MirrorLink powinniście zobaczyć wylistowane aplikacje, które posiadają certyfikację.
    mirrorlink-s6.jpg

A więc w teorii nawet jeśli nie macie wykupionego Connect+ u Hondy powinniście móc z odp. telefonem zainstalować nawigację i jej wykorzystywać w samochodzie.

O ile na YouTube znajdziecie całą masę filmów przedstawiających jak to działa - to w waszych samochodach możecie mieć z tym problemy. Poświęciłem sporo czasu tematowi, niestety na ten moment bez efektów. Czekam jeszcze na odpowiedź od Hondy, ale widzę, że nie bardzo jest gdzie się zwrócić i chyba nie jest to żaden priorytet. Szkoda jednak, że zostawia się tak klientów. Jednak się nie poddaje.

W najbliższym czasie będę sprawdzał większą ilość telefonów pod kątek działania MirrorLinka w Civicu '15.

To co sprawdziłem na ten moment - flagowce Samsunga S5, S6, Note4 - nie działają (a powinny) w Hondzie. Co ciekawe, w salonie Hondy dzięki uprzejmości pracowników byłem w stanie sprawdzić prawie wszystkie samochody - ten sam problem. Po podłączeniu telefonu pojawia się na tel. informacja, że wykryto połączenie z samochodem i MirrorLink na telefonie poprawnie jest inicjowany - na ekranie w samochodzie zobaczycie strzałkę, która powinna się pojawić (która kieruje do ekranu z aplikacjami) jednak po przewinięciu do tej strony zobaczycie tylko "Smartphone nie jest obsługiwany".

To co udało mi się sprawdzić - problem ten zgłaszają użytkownicy głównie w Europie. Szczerze chciałbym żeby Honda zainteresowała się tematem. Może się uda.

Potrzebna jest jednak Wasza pomoc w sprawdzeniu telefonów, być może stworzymy listę telefonów kompatybilnych z MirrorLink.

Jeśli macie telefon z MirrorLink i Honde, która również to wspiera - sprawdzcie. To zajmie tylko chwilę. Wystarczy zainstalować jedną z wymienionych wyżej aplikacji, podłączyć telefon po USB i sprawdzić czy widzicie aplikacje na ekranie w samochodzie.

Jeśli widzicie ten komunikat:
    mirrorlink-problem.jpg
    Coś jest nie tak.

Uwaga! Jeśli sprawdzacie telefon, powinien on być wcześniej sparowany z samochodem po Bluetooth.

Nie działa:
    - Samsung S6 (Stock, Android 5.1.1) + Civic 2015

Uwaga na koniec.
    Telefon przetestowałem na jednostkach Skody i VW i MirrorLink na tym samym telefonie działa, aż miło
    Last edited by a_op; 26-01-2016, 19:42.

Na civinfo.com jest informacja, że Connect+ generalnie nie działa z Andkiem 5.xx, czyli Lillipopy odpadają, a urządzenia które wymieniłeś jak kojarzę są właśnie na nim. Komuś tam zadziałało z KitKatem, ale sam mam Galaxy S5 z tym systemem i jak zauważyłeś - NIE działa.
    Kolejny gwóźdź do trumny Connect+ Sygic nie za bardzo lepszy od Garmina, Spotify nie każdego interesuje.

Zamieszczone przez a_op Zobacz posta
    Certyfikacja to tak naprawdę weryfikacja aplikacji pod względem przydatności, bezpieczeństwa podczas jazdy, łatwości użycia, sprawdzane są nawet kolory aplikacji, widoczność na słońcu, tryb nocny. To jest poniekąd odpowiedź na to dlaczego tak mało aplikacji pojawiło się w tej technologii.
    Czytaj, producent aplikacji musi się mocno napracować i wybulić na certyfikację, a zyski wątpliwe w wąskiej grupie odbiorców. Tak więc i tak większość interesujących mnie androidowych aplikacji (np. Yanosik, Torque Pro, MX Player etc.) i nie działa w czaje jazdy z MirrorLinka. Dla mnie to jest technologiczny "relikt za życia"...
    Last edited by Alix; 26-01-2016, 22:08.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Więcej pożytku jest z Android Auto. Google Maps działa sprawnie i jest darmowe.
      Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
      Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

Niektórych jednak pewne aplikacje interesują. Stąd ten wątek.

Z tego co wiem certyfikacja nie jest płatna. Yanosik nie stara się o to bo oparty jest na działaniu online. Sygic jest nawigacją offline, jest traffic.
        Z Google Maps nie pojeździsz po Europie na razie. Jeśli nie działa w trakcie jazdy - to właśnie brak certyfikacji.

Aplikacje takie jak MX Player nigdy oficjalnie nie będą działać podczas jazdy - względu prawne i bezpieczeństwo.

Kolejny model będzie z Android Auto. Z tego też się cieszę, ale teraz MirrorLink do kilku aplikacji wcale nie jest zły. Zresztą jak zadziała MirrorLink możesz wtedy stosować pewne sztuczki mirrorowania telefonu.

Comment

Sygic jest nawigacją offline, jest traffic.
          Chyba mylisz Sygic GPS Navigator z Sygic Car Navigation... Tylko ten drugi działa z Mirror Linkiem, zresztą przez tydzień, bo po okresie testowym krzyczy o wykupienie licencji za kilkaset pln. Zdecydowanie nie warto, ta aplikacja to gniot i chyba jedynym powodem żądania za nią jakiejkolwiek kasy jest właśnie współpraca z Mirror Linkiem.
          Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
          Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

Skopiowałem z innego wątku własny post ==>

Dzięki uprzejmości znajomych i obsługi sklepu media expert przedstawiam listę telefonów przetestowanych pod kątem działania mirrorlink (telefon najpierw podłączono przez Bluetooth, potem przez kabel USB):

Samsung A3/A5/A7 - łączy się, ale wyskakuje komunikat - telefon niekompatybilny
            Samsung s4mini/S5 - łączy się, ale wyskakuje komunikat - telefon niekompatybilny
            Samsung S6 - łączy się, ale wyskakuje komunikat - telefon niekompatybilny
            Samsung S6 EDGE PLUS - łączy się, ale wyskakuje komunikat - telefon niekompatybilny
            Galaxy Note IV - łączy się, ale wyskakuje komunikat - telefon niekompatybilny
            LG G4 - w ogóle nie łączy się przez mirrorlink ( mimo, że posiada certyfikat Mirrorlink ;/ )
            Sony Xperia z3/Z3 Dual - łączy się, działa... pokazuje ekran telefonu na ekranie Honda Connect, mapy nie wiem czy działają, bo był to telefon nowy ze sklepu i nie miał dostępu do sieci WiFi/karty SIM.....większość pozostałych programów działa. Nie wiem natomiast jak telefon zachowuje się w trakcie jazdy ( czy Mirrorlink się wyłącza ). Pulpit telefonu i menu na ekranie Honda Connect nie działają płynnie (efekt klatkowania) - natomiast korzystając z dotyku telefonu ekran przewija się z opóźnieniem sekundowym.

Niestety nie testowałem żadnego z modeli Apple'a i HTC;/

Samsungi - głównie Note 4/S5 testowałem z rożnymi wersjami firmware bazowego (żaden nie działał).
            Last edited by handman; 27-01-2016, 19:14.

Comment

Postaram się sprawdzić w sobotę, czy Xperia z1compact zaskoczy z connectem

Comment

LG v10 również nie działa.

Comment

OK. Jest to problem Hondy i został zgłoszony.
                  Ciekawostka dla osób z Connectem.

Jeśli macie Connect - podjedzcie do dealeara i poproście o aktualizację*Androida.
                  W styczniu była nowa wersja.

Zła wiadomość jest taka, że MirrorLinka to nie naprawiło.
                  Dodało kilka animacji i zdaje się Traffic do radia + kilka innych poprawionych błędów jest.

Dealer/oficjalny serwis ma dostęp do oprogramowania - za pomocą USB w ciągu 30min to się*zrobi.

Comment

Jak nazywa sie ta aktualizacja?

Comment

Jednostka: 6VC2
                      Wersja po aktualizacji: 09.08C.00.1123

W ustawieniach sprawdź czy masz taką wersję.

W serwisie powinno to zrobić za pomocą najlepiej dwóch pendrivów - jest aktualizacji jakby bootloadera (chyba) 4mb + aktualizacja całego systemu z Androidem (ok. 700mb)

Comment

Zamieszczone przez a_op Zobacz posta
                        Jednostka: 6VC2
                        Wersja po aktualizacji: 09.08C.00.1123

W ustawieniach sprawdź czy masz taką wersję.

W serwisie powinno to zrobić za pomocą najlepiej dwóch pendrivów - jest aktualizacji jakby bootloadera (chyba) 4mb + aktualizacja całego systemu z Androidem (ok. 700mb)
                        Szkoda że nie ma kopi tej aktualizacji - dostępnej jako pliku
                        Zapewne ktoś kto zna się na programowaniu mógłby wgryźć się i rozwiązać kilka problemów

Comment

To jest problem Hondy i naprawdę, aż wstyd, że taka firma po prostu wypuszcza takkie buble. Niestety jeśli chodzi oprogramowanie, wygląd Honda jest daleko w tyle za konkurencją. VW/Skoda - naprawdę pięknie to robią teraz. Wygląd nawet przycisków to lata 90-te.

Comment

Niestety xperia z1 compact nie jest obsługiwana

Comment

HTC Desire 820 Wczoraj zakupiony najnowsze programy współpracujące z Mirror Link i sam aparat łączy się z radiem - tak przynajmniej jest napisane - RADIO MILCZY !!!

Comment

Working...
                              X