Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Działanie Systemu Honda Connect (+)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez tricolor Zobacz posta
    Chociaż nie mam IX-gena to przyglądam się temu wątkowi z ciekawością bo kto wie co będzie w garażu za rok. Kiedyś jak jeszcze miałem Motorolkę na andku 4.0.4 to instalowałem gry które miały wymagania wyższe niż ICS, wystaczyło zmienić dosłownie 4 liczby w pliku manifest, dokładnie api level KLIK. Jak z grami nie było żadnego problemu i po zmianie działały bez problemu to z aplikacjami różnie bywało. Przechodząc do sedna zrobiłem kopię najnowszej instalki Google Maps i zmodyfikowałem ją tak aby można było zainstalować pod ICS, LINK, nie wiem czy aplikacja będzie działać ponieważ nie mam możliwości jej przetestowania. Z góry zaznaczam że nie jestem żadnym informatykiem itd... te czynności są bardzo proste i każdy je może wykonać samemu wystarczy poszukać w necie.
    W razie pytań chętnie odpowiem, oczywiście w ramach moich możliwości.
    Niestety u mnie GM w tej wersji się instaluje ale wszystko kończy się na ekranie startowym. Chyba brakuje Usług Google aby to działało.

Comment

• No to mamy nieco inne radyjko... Jazz/HR-V/Vezel do których pasuje kabel:

A nasz Connect:

Z drugiej strony układ zasadniczych złączek jest niby podobny, może ta wtyczka ma te same funkcje... nie wiem.

Sprawdziłem co innego, zobaczcie, nie tylko status ręcznego jest u nas czytany przez Connecta z CANa:

zzz.jpg

Niestety, na zaciągniętym lekko ręcznym jak ruszam autem (kontrolna się świeci itp.) - natychmiast leci w górę SPEED i apki przestają działać jak błędu VSP nie wyłączymy

Jest tylko jeden sposób... zaryzykować te kilkanaście dolców i kupić w ślepo, zadziała albo nie, bo zepsuć to raczej nic nie zepsuje.
      Ja chyba napiszę do gościa i kupię, z czystej ciekawości. Jak się nie przyda mi, to bratu wepnę i "uwolnię" Jego Connecta...

Zamieszczone przez Maccan Zobacz posta
      do connecta to chwile dzisiaj próbowaliśmy i niestety nie mam najlepszych wiadomości.
      Zamieszczone przez shredded Zobacz posta
      Apropos, Alix - sam dzisiaj niechcący zrestartowałem connecta 3 razy ...
      Właśnie, bo ja chyba jednak wolę mieć dobre audio i DZIAŁAJĄCĄ zawsze i wszędzie bez zająknięcia stację - tego oczekuję od auta i od każdej jego składowej... a w razie potrzeby będę miał w kieszeni Andka 5+ bez limitów na solidnej, dowolnej platformie sprzętowej i pójdę w to:

kenwood.jpg

Czyli w zasadzie screen mirror z kontrolą wsteczną przez BT. Chrzanić niedorobione MirrorLinki, AndroidAuto, AppMode itp. co łaskawie może działać, a co nie... JA mam decydować, co ma działać. W końcu to JA za to płacę, prawda...?
      Last edited by Alix; 20-05-2016, 23:37.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Spotify faktycznie działa dobrze.
        Jak uruchomiliście Sygica? U mnie błąd na początku, że nie można czegoś*pobrać?

Comment

• rzeczywiscie do yanosika trzeba google play services doinstalowac?

Google Play services 9.0.82 (036-121907432) for Android 2.3.2+ APK Download
          instalowac to?

odnosnie powyzszego jeszcze zdjecia to nie moge tej instalacji w honda app zrobic, leci do 100% pyta czy instalowac i wyrzuca do menu po chwili. Generalnie jak robilem jakies aktualizacje to czesto sie jakas apka przekrecala...

minus jest taki ze albo yanosik albo muza... wiec slabo ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma...

chyba ze ja cos zle robie? potrafice odpalic yanosika i muzyke?
          Last edited by brumzium; 21-05-2016, 18:09.

Comment

• U mnie Yanosik poszedł bez Usług Google. Da sie odpalić i navi i muzykę tylko musisz mieć playera grającego w tle, a nie ten OEM, bo jego uprawnienia nie pozwalaja dzialac apkom i vice versa. Działa np. PowerAmp czy PlayerPro. Ba, da sie oglądać teledyski i mieć mapę włączoną

uploadfromtaptalk1463848214898.jpg

uploadfromtaptalk1463848224747.jpg

Powyżej GPlayer i GoogleMaps razem i obydwa działają znakomicie (dzwiek, obraz, prowadzenie, traffic)

Nietety wystarczy załączyć wsteczny, żeby wszystko co sobie człowiek poustawiał poszło w diabły Podobnie po uruchomieniu silnika ponownym - wszystko od zera
            Last edited by Alix; 21-05-2016, 18:38.
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
              Właśnie, bo ja chyba jednak wolę mieć dobre audio i DZIAŁAJĄCĄ zawsze i wszędzie bez zająknięcia stację - tego oczekuję od auta i od każdej jego składowej..

A co jest w Connecie oprocz srednio dzialajcego playera i navi w aktualizacja raz do roku czego nie beda miec aftermarketowe stacje? Co z funkcji typowo samochodowych jest unikalne? Bo wiadomo, ze kazda stacja bedzie miec player muzy, navi i obraz z kamerki cofania ale nie bedzie zintegrowana z CAN i funkcjami auta jak ta fabryczna. Innymi słowy jakie funkcje/apki znikną jak wywalisz connecta?

Comment

• Zamieszczone przez filipfm Zobacz posta
                Nietety wystarczy załączyć wsteczny, żeby wszystko co sobie człowiek poustawiał poszło w diabły Podobnie po uruchomieniu silnika ponownym - wszystko od zera
                Trzeba wydłubać stację i sprawdzić czy jest jakiś sygnał analogowy po załączeniu wstecznego,lub zanik jakiegoś napięcia podczas odpalania.
                Jeśli napięcie zanika (a pewnie tak jest bo w momencie odpalania całe zasoby energii kieruje sie w silnik),to należy zrobić podtrzymanie,ew.uklad który będzie odłączał napięcie z kilkusekundowym opóźnieniem.

Comment

• Jak na razie to żadne amplikacje nie chcą się u mnie instalować ???
                  2) dać sakramentalne OK na upierdliwym komunikacie po uruchomieniu Connect
                  3) przycisnąć i przytrzymać przez kilka (ok. 5) sekund przyciski Power + Menu + Lighting
                  gdzie znaleźć ten przycisk "Lighting"

Comment

• Zmieniales nazwy apek?
                    Przycisk to sloneczko.

Comment

• com.spotify.music_5.3.0.995-12061610_minAPI15(armeabi-v7a)(nodpi)
                      Google Play services_v9.0.82 (036-121907432)_apkpure.com
                      jak na razie próbowałem z tym orginalne nazwy

Comment

• Zamieszczone przez mirek58 Zobacz posta
                        com.spotify.music_5.3.0.995-12061610_minAPI15(armeabi-v7a)(nodpi)
                        Google Play services_v9.0.82 (036-121907432)_apkpure.com
                        jak na razie próbowałem z tym orginalne nazwy
                        Ktos tu nie doczytal , sprobuj "HondaAppCenter_A1.apk"

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                        U mnie Yanosik poszedł bez Usług Google. Da sie odpalić i navi i muzykę tylko musisz mieć playera grającego w tle, a nie ten OEM, bo jego uprawnienia nie pozwalaja dzialac apkom i vice versa. Działa np. PowerAmp czy PlayerPro. Ba, da sie oglądać teledyski i mieć mapę włączoną

Powyżej GPlayer i GoogleMaps razem i obydwa działają znakomicie (dzwiek, obraz, prowadzenie, traffic)

Który player najlepiej żeby to wszystko szybko odpalić? Bo rozumiem, że zwyczajnie są zamykane? Może któryś potrafi pamiętać playliste czy coś .
                        Last edited by Alix; 29-05-2016, 21:33.

Comment

• brumzium ktos tu nie doczytał, ale Regulaminu i po raz dziesiaty pisze posta za postem zamiast używać edycja

Playlista jest rozwiazaniem. Niestety playery które mam nie do konca wracają tam gdzie skończyły mimo to, po takim killu włączeniem wstecznego nawet czasem playliste gubia

Zamieszczone przez filipfm Zobacz posta
                          A co jest w Connecie oprocz srednio dzialajcego playera i navi w aktualizacja raz do roku czego nie beda miec aftermarketowe stacje?
                          Sam w sobie jako tablet androidowy chociaż częściowo otwarty - czyli instalacja apek i ich bezpośrednie użytkowanie bez kombinowania z mirroringiem z urządzenia zewnętrznego. Na mirroringu zazwyczaj np. nie działa multitouch.
                          Drugą, mniej ważną dla mnie rzeczą są dynamiczne linie na kamerze cofania skręcające za kierownicą - tego nie obsłuży aftermarket. Można podłączyć pod iMID kamerę, wtedy się je zachowa, ale z tego ekraniku z kolei sam obraz jest słaby więc nie warto - lepiej mieć dobry obraz niż te całe dynamiczne linie jak dla mnie.
                          Trzecią rzeczą, która będzie dla mnie zaletę, to nie dublowanie komunikatów. Po cholerę wszystko typu podgłaśnianie itp. jest zdublowane na iMID??? Po co paski z czujników cofania i tu i tu? Przecież widzę to na Connect!

Zamieszczone przez filipfm Zobacz posta
                          Co z funkcji typowo samochodowych jest unikalne?
                          Spalanie z obecnej i poprzedniej jazdy. Na iMID te dane są w ograniczonym zakresie. Konkretnie, to:

Aczkolwiek możemy zyskać inne ciekawe dane, np.:

Zalet jest kilka, przede wszystkim kluczowa to jakość dźwięku - tu Connect jest kiepski, software'owy oversampling nic nie dał, a jego postprocessing dźwięku jest nie lepszy:

20160520_070901.jpg

W zasadzie każde źródło brzmi inaczej, dodatkowo w czasie apek nie da się słuchać radia FM/DAB - ewentualnie internetowego, o ile jest zasięg... swoją drogą FM/DAB też kiepsko odbiera sam Connect jako taki. Nie da się tego ustawić tak, aby zawsze było przyjemne dla ucha, spora część dźwięku jest po prostu tracona (kiepski DAC?), więc nawet jakby założyć dobre DSP za Connectem to wiele nie zdziałamy (tym bardziej, że jak nie do końca lubię takie wynalazki - tu jestem purystą)... ba, nawet jak by go zestroić jak każde źródło tu gra inaczej i ma inne braki W dodatku na volume 25+ jeszcze bardziej zniekształca dźwięk obcinajac m.in. niskie tony, jak to tanie odtwarzacze maja w zwyczaju Kolejna rzecz, to że nic poza OEM playerem (przypominam, nie chodzi on z apkami, więc nie da się mieć navi i jego na raz) nie reaguje na przyciski z kierownicy - próbowałem coś definiować, ale nie wiem jak ten sygnał jest w ogóle w andku osadzony - na trasie to niezbyt bezpieczne, tym bardziej, że te apki są przystosowane do obsługi na precyzyjnym ekranie smartfona/tableta, a nie żeby łatwo było w ich funkcje trafić w trakcie jazdy - tu akurat trochę rozumiem obostrzenia Hondy, bo niezbyt to bezpieczne...

Zewnętrzny Mirror Androida nie ma z kolei ograniczeń Connecta w postaci starego Andka, częściowo zamkiętego systemu i popapranych priorytetów apek, killujących je przy każdej okazji. Nawet jak dźwięk typu YouTube czy internetowego radia dociera, to jest on z mirrora w czystej cyfrowej formie przez HDMI, więc też jest poprawiany odpowiednio przez DSP takiego urządzenia aftermarketowego. Sama pula aplikacji jest też o wiele większa - GoogleMaps można mieć najnowsze, nie trzeba się przejmować który Waze pójdzie a który nie, itp.

Prawda jest taka, że apki i reszta to dodatki. Ważne żeby (dobrze) grało i sprawnie działało. A te zasadnicze funkcje każdy aftermarket ma doskonale dopracowane... raczej lepiej niż Connect.

Wadą jest grzebaninka... wiadomo, trzeba solidnego montera, żeby to wyglądało jak OEM Oczywiście, o koszcie gentlemani nie wspominają

P.S.
                          Przez chwilę bałem się, czy nie utraciłbym funkcji żyroskopu z pomiarami G, czasów do setki itp. po wyłączeniu Connecta, ale wprowadziłem COnnecta w reset czyli nic wtedy z niego nie leci z danych - elegancko z górnego paska iMID zniknął natłok informacji (ja tam jestem prosty facet, nawet tak wolę), a wszystko reszta działało
                          Last edited by Alix; 22-05-2016, 12:28.
                          . .

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                            brumzium ktos tu nie doczytał, ale Regulaminu i po raz dziesiaty pisze posta za postem zamiast używać edycja
                            trzeba dorzucic opcje kasowania, bo nawet bym to zrobil pare razy ale zawsze jak mi sie przypomni to i tak nie moge skasowac jednego

moze 'losowe' odtwarzanie z folderu jakis player ma? to by bylo spoko, nawet jak urwie to zeby przy wlaczaniu odtwarzal losowe utwory

Comment

• A teraz pytanie za sto punktów Czy odtwarzacz OEM będzie grał, jeżeli Google Maps będę chciał mieć bez dźwięku ?

Opcja kasowania oczywiście jest, w zaawansowanej edycji posta na samej górze

Comment

• Zamieszczone przez brumzium Zobacz posta
                                trzeba dorzucic opcje kasowania, bo nawet bym to zrobil pare razy ale zawsze jak mi sie przypomni to i tak nie moge skasowac jednego
                                Masz opcję kasowania. Ale nie musisz nic kasować. Jak za 5 minut chcesz coś dopowiedzieć bo Ci się przypomni, dajesz "Edytuj Post" i dopisujesz ile chcesz - a nie piszesz następny. Tak się o niebo lepiej czyta, bo nie ma co chwilę całości z sygnaturą itp.

Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                                Czy odtwarzacz OEM będzie grał, jeżeli Google Maps będę chciał mieć bez dźwięku
                                Nie. Samo włączenie apki robi mu OFF. Podobnie włączenie OEM playera killuje apkę.
                                . .

Comment

Working...
                                X