Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ksenony/Halogeny/Zwykłe światła

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

No to pewnie masz w tym Smarcie zniszczony odblysnik za ta soczewka... Co do starszych aut ktore widzimy na ulicach to tez w wiekszosci maja wypalone odblysniki przez uzywanie najtanszych palnikow bez filtrow UV i z polowa tej jasnosci co byc powinna oraz barwami teczy zielono-niebieskimi (bo dobry palnik musi swoje kosztowac!). Co do razenia to pewnie sa to "ksenony" z zestawu chinskiego wlozone do halogenowych reflektorow wlasnie dla szpanu. Roznica z ksenonami jest naprawde spora. Wiem bo mam takie od nowosci, w ktorych uzywam tylko porzadnych palnikow i naprawde robia robote.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Nie wiem ile lumenów mają światła mijania LED w Civicu, ale dzisiaj odebrałem swój egzemplarz i przeprowadziłem jazdę testową poza miastem w warunkach nocnych- światła LED świecą super, bardzo dobrze widoczna granica światło-cień. Do tego rewelacyjne działanie systemu automatycznego włączania i wyłączania długich świateł ( nigdy czegoś takiego wcześniej w aucie nie miałem, więc może stąd mój podziw). Powiem szczerze, że do halogenów nawet nie umywają się.

Comment

Zamieszczone przez handman Zobacz posta
        Nie wiem ile lumenów mają światła mijania LED w Civicu, ale dzisiaj odebrałem swój egzemplarz i przeprowadziłem jazdę testową poza miastem w warunkach nocnych- światła LED świecą super, bardzo dobrze widoczna granica światło-cień. Do tego rewelacyjne działanie systemu automatycznego włączania i wyłączania długich świateł ( nigdy czegoś takiego wcześniej w aucie nie miałem, więc może stąd mój podziw). Powiem szczerze, że do halogenów nawet nie umywają się.
        Hej, mowisz o tych LEDach na dole lamp? Czy masz LEDy w soczewkach? Bo ja planuje zakup wersji SPORT i tam ledy sa chyba tylko do jazdy dziennej o ile sie nie myle.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

W lifestyle 2015+ oraz Executive 2015+ oraz Type-R IX gen masz już LEDY w światłach Dziennych, Pozycyjnych, Mijania....długie realizowane są na zwykłej żarówce.
          W Type-R nie masz spryskiwaczy lamp.
          Last edited by handman; 14-01-2016, 21:57.

Comment

Panowie/Panie przepraszam za banalne pyt. ale czy do świateł dziennych z n/n rys. kolegi z forum można kupić żarówki czy trzeba wymieniać w całości na nowe światła? Pytam się gdyż jedna zaczęła mi słabiej świecić.

p_osram.jpg
            c4c579d104acb.jpg
            258265c4bb7f9.jpg

-=EDIT=-

Mniej więcej ile takie światło w ASO może kosztować? Może się ktoś orientuje? Na allegro cena 360PLN
            Last edited by Rocky; 19-01-2016, 00:06.

Comment

Zamieszczone przez handman Zobacz posta
              W lifestyle 2015+ oraz Executive 2015+ oraz Type-R IX gen masz już LEDY w światłach Dziennych, Pozycyjnych, Mijania....długie realizowane są na zwykłej żarówce.
              W Type-R nie masz spryskiwaczy lamp.
              Po ostatnich opadach śniegu naszła mnie wątpliwość odnośnie świateł mijania realizowanych na ledach. Standardowe lampy czy to z halogenami czy ksenony wydzielają ciepło i topią przylepiający się podczas jazdy śnieg który dzięki temu nie ma wpływu na jakość światła. Ledy tego ciepła nie wydzielają - czy ktoś ma doświadczenie z jazdy nocnej na światłach mijania LED podczas opadów śniegu? Czy śnieg zostaje na lampach?
              CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Ledy wydzielaja ciepło, a dokładniej płytka krzemowa przez którą przepływa prąd (półprzewodnik). To ciepło jest oddawane w kierunku przeciwnym do świecenia czyli w tył lampy, tam są radiatory.
                Jest tego ciepła zdecydowanie mniej niz przy halogenie ale wydaje mi sie środek lampy ogrzewa na tyle, że śnieg powinien topnieć.
                Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                  Ledy wydzielaja ciepło, a dokładniej płytka krzemowa przez którą przepływa prąd (półprzewodnik). .
                  No właśnie o to chodzi że to nie ledy wydzielają ciepło tylko elektronika z tyłu lampy i wydaje mi się że to ciepło nie dotrze do klosza lampy stąd moja wątpliwość o jakość światła podczas opadów śniegu.
                  CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Lampa jest tak skonstruowana, ze to ciepło jest przekierowane do przodu. Jest podobnie jak przy ksenonach, nie widze roznicy; oczywiście gorzej niż przy tradycyjnych halogenach które rozgrzeja z zasady klosz reflektora dużo szybciej i bardziej, bo po prostu produkują dużo wiecej ciepła ogólnie.

Ledy mają ogromną zaletę - dużo lepiej na nich widać we mgle, tak w stosunku do halogenu jak i o dziwo ksenonu - być może wynika to z lepszej geometrii oświetlenia.
                    ............................C I V I C
                    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                    . .
                    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                      Nie ma samopoziomowania = zgodznie z przepisami max 2000 lm = poziom zwyklej zarowki H7 i praktycznie polowa strumienia swiatla ksenonu
                      Wiem, że to odkop....ale nie zgadzam się z powyższą opinią - czujniki samopoziomowania są - na ostatnim przeglądzie je odkryłem ( być może TypeR ich nie ma - stąd też brak spryskiwaczy i może słabiej wysterowane diody LED w lampach). W załączeniu zdjęcia czujnika samopoziomowania przód i tył z mojego auta==>

Comment

Mamm tourera lifstyle z ledami i moge zdecydowanie stwierdzić że:
                        - samo poziomowanie ledów jest,( zauważyłem ze się samo poziomują po tym że jak wsiadam do samochodu w garażu i zapalam światła to widać górna linie świateł jak się unosi na ścianie i to idzie w miarę szybko.)
                        - potwierdzam fakt że we mgle lepiej widać co jest przed nami niż na tradycyjnych. lampach.
                        - potwierdzam fakt ze minusem lamp LED jest wytwarzane ciepło, a raczej brak tego ciepła na reflektorach (śnieg się osadza począwszy do dziobu samochodu i niestety idzie dalej na leflektory), jak ktoś chce zobaczyć to niech wejdzie na link w podpisie MOJA HONDA i tam jest zdjęcie ze śniegiem na lampach. Wiec większa zamieć i trzeba co ileś km wysiadać z samochodu i odśnierzać lampy aby nie przymarzły, lub co jakiś czas włączać same spryskiwacze do lamp.
                        MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

Zamieszczone przez Krokiew Zobacz posta
                          Mamm tourera lifstyle z ledami i moge zdecydowanie stwierdzić że:
                          - samo poziomowanie ledów jest,( zauważyłem ze się samo poziomują po tym że jak wsiadam do samochodu w garażu i zapalam światła to widać górna linie świateł jak się unosi na ścianie i to idzie w miarę szybko.)
                          Nie wiem, czy to jest dowód. W moim poprzednim aucie pt Mondeo MK4 też jak przekręcałem stacyjkę to światła szły do góry, nawet to było słychać, nie tylko widać. A miałem tam zwykła najzwyklejsze H ileśtam.

Comment

Working...
                          X