Racja, lakier i plastiki to pierdoły, a samochodu nie kupuję patrząc tylko na reflektory, ale przyznasz chyba że dobra widoczność (silny strumień światła) w nocy może uratować moje zdrowie, zycie, zapobiec kraksie, lub choćby uratować życie człowieka idącego w nocy, poboczem, bez odblasków. W tym temacie, a jest to jedna z podstawowych kwestii Honda zawaliła i próbuje jeszcze naciągać na pseudo-ledy co też jest żenujące. Cieszę się że z silnikiem nie ma problemów, ale nie chcę przesiadać się do auta gorzej wyposażonego niż stara astra i to za ciężkie pieniądze. Na Honde nigdy nie byłem napalony, raczej był to wybór wynikający ze zdrowego rozsądku (tutaj znowu silnik) i rzekomej bezawaryjności. Już nawet pogodziłem się z tym że to będzie bardziej dupowozik ze słabymi osiągami, lub żeby to jako tako jeździło to 7000 obrotów i litr oleju na 1000km, powtarzając sobie że przecież silnik super trwały i auto ogólnie bezawaryjne. Moja druga połówka też pogodziła się z tym że jakiś matoł tak zaprojektował kokpit że nie widzi wskazań prędkościomierza, chyba że zmiażdży uda kierownicą. Reflektory poprostu stały się przysłowiową kropką nad i która sprawiła że stwierdziłem że to chyba jednak nie to i trzeba szukać dalej. Nie ma sensu żebyś mnie przekonywał bo jaka Honda jest każdy widzi, a my tu offtopujemy i zaraz sie admin wkurzy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ksenony/Halogeny/Zwykłe światła
Collapse
X
-
Jesli ksenon to dla Ciebie sprawa kluczowa, to po prostu wykreslasz Civica z listy zakupów. Sprawa wydaje sie prosta.
Civic nie jest 8 cudem swiata - to zwyczajne auto, tak jak wiele innych. W pewnych aspektach lepsze, w innych gorsze niz konkurencja. Wszystko zalezy co dla Ciebie jest wazne.
Ja np. dla siebie 9gen nie kupiłem, bo po dwoch ósemkach juz wiedziałem, że pewne rzeczy były nie do zaakceptowania. Co nie zmienia faktu , ze jak potrzebowałem auta dla pracownika, trwałego, bezproblemowego i pojemnego to skierowałem ponownie swe kroki do Hondy i kupiłem Civica ToureraCivic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Każdy ma inne preferencje oraz wymagania podczas zakupu swojego auta. Wiadomo, że każdy chce aby ta lista była spełniona w stu procentach w jego wymarzonym samochodzie, ale rzadko jest to możliwe. Nikt jeszcze nie skonstruował samochodu, który by każdemu odpowidał pod każdym względem, bo co osoba to inne gusta i przyzywczajenia oraz wymagania. Ale czy którykolwiek samochód jest pozbawiony wad?? W każdym nawet najdroższym samochodzie można się do czegoś przyczepić i nie każdemu będzie wszystko w nim odpowiadało na przykład mnie może się nie podobać rozmieszczenie przycisków na desce rozdzielczej, jakieś wbudowane dodatkowe systemy, które mi są niepotrzbne, a ktoś inny nie wyobraża sobie jazdy bez nich. Skoro Honda nie spełnia Twoich wymagań z listy po prostu skreśl ją i szukaj wśród innych marek. Widzisz, mnie osobiście spodobało się umieszczenie wskaźników w tym najbardzej prędkościomierza - wolę takie rozwiązanie niż klasyczne zegary.. Co Tobie nie odpowiada może innym się spodobać. Akurat w segmencie C jest bardzo szeroki wybór i można wybierać, przebierać wśród ofert samochodów francuskich, VAGa i tak dalej - możnaby długo tutaj wymieniać. Co do reflektorów zbuowanych w tehnoligii LED to prawda jest taka, że praktycznie teraz coraz więcej producnetów rezygnuje z klasycznych ksenonów na rzecz oświetleia zbudowanego w technologii LED. W coraz mniejscej ilości modeli można w ogóle dokupić ksenony. Producenci idą z duchem czasu i stosują LEDy. Czy oświetlenie ledowe jest złym rozwiązaniem - nie powiedziałbym, że w każdym przypadku. Każda technologia ma swoje zalety i wady. Ledy nie muszą być takie złe. Polecam na przykład zobaczyć sobie jak działają ledowe reflektory w Audi. Tam to dokładnie się nazywa technologią Matrix-LED. Wiem, że to nie ta półka cenowa, ale chodzi mi o samą technologię.. Fakt może w hondzie nie ma takiego zaawansowanego systemu i tak dalej, ale ledy moim zdaniem nie są najgorsze. Co przyniesie przyszłość - oświetlenie laseorwe. Ciekawi mnie ta technologia. Myślę, że ledy to taki okres przejściowy pomiędzy ksenonami a laserowym oświetleniemPodsumowywując mój wywód nikt nie zmusza Cię do zakupu Hondy. Nie można też kupować samochodu na siłę, jeśli nie podobają Ci się takie rozwiązania - szukaj dalej. No i daj znać co masz innego na oku, co spełniałoby Twoje wymagania. Dziękuję za uwagę
Last edited by civicmaffija; 11-07-2015, 17:10.
Comment
-
Właśnie szukam zwykłego auta, ale dla każdego znaczy to co innego. Nie muszą być koniecznie ksenony, mogą być ledy o mocy ksenonów, ale ledów o mocy halogenów nie zaakceptuję. Zwał jak zwał, ma poprostu dobrze świecić. W głębi duszy liczyłem że te ledy będą jednak dawały coś więcej niż szpan w broszurze. Na dzisiaj miałem umówione spotkanie z dealerem w Wieliczce który zarzekał się że jest samopoziomowanie. Dopiero jak zadzwoniłem odwołać spotkanie bo już wszystko wiem to sie nawet nie zająknął na moje bluzgi na temat tego badziewia i potwierdził że ledy świecą jak halogeny tylko w innym kolorze i że w sumie rzeczywiście nie ma samopoziomowania. Jak możesz Glosima to napisz mi proszę tu lub jakąś prywatną wiadomość co Tobie nie odpowiadało w Civicu i na jaki samochó zdecydowałeś się dla siebie.
Comment
-
Zamieszczone przez corey10 Zobacz postarzekomej bezawaryjności
Zamieszczone przez corey10 Zobacz postabardziej dupowozik ze słabymi osiągami, lub żeby to jako tako jeździło to 7000 obrotów i litr oleju na 1000km
Zamieszczone przez corey10 Zobacz postaale przyznasz chyba że dobra widoczność (silny strumień światła) w nocy może uratować moje zdrowie
Zamieszczone przez corey10 Zobacz postakwestii Honda zawaliła i próbuje jeszcze naciągać na pseudo-ledy co też jest żenująceJa też bardzo chaciałbym mieć klasyczne ksenony 35W/3200-3500lm jak mam w 8gen w następnym aucie - ale już wiem, że żadne z aut które rozważam (Civic Type R, Leon Cupra R, Focus ST) mi ich nie zaoferuje
Jednak jakoś z tego powodu nie będę kupował... sam już nie wiem czego...
Zamieszczone przez civicmaffija Zobacz postaWidzisz, mnie osobiście spodobało się umieszczenie wskaźników w tym najbardzej prędkościomierza - wolę takie rozwiązanie niż klasyczny zegary.
Zamieszczone przez corey10 Zobacz postana moje bluzgi na temat tego badziewia
Zamieszczone przez corey10 Zobacz postaGlosima to napisz mi proszę tu lub jakąś prywatną wiadomość co Tobie nie odpowiadało w Civicu i na jaki samochó zdecydowałeś się dla siebie.
Tymczasem polecam temat w ostatnim Motorze, gdzie porównywali kilkanaście reflektorów z różnych klas. LEDy zajęły jednak 4 pierwsze miejsca (chociaż głównie z klasy premium), ponad ksenonami (może to były te nowe 25W, jak w Focusie)... pewne poglądy może czasem warto weryfikować, jak to, że poza samą siłą strumienia jest jeszcze kluczowa m. in. jego geometria...Last edited by Alix; 11-07-2015, 20:25.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez corey10 Zobacz postaJak możesz Glosima to napisz mi proszę tu lub jakąś prywatną wiadomość co Tobie nie odpowiadało w Civicu i na jaki samochó zdecydowałeś się dla siebie.
Ksenony byly oczywiście lepsze w exe ale halogeny w sporcie były akceptowalne.
(...)
Edit: reszta to OT...Last edited by Alix; 11-07-2015, 20:05.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Przypominam (po raz ostatni uprzejmie), że temat jest o światłach. Na pogaduchy i teorie silnikowe jest masa innych działów.
Zamieszczone przez corey10 Zobacz postawiem że na ksenonach oszukują tak samo dlatego tak jak napisałeś najchętniej kupiłbym coś z samopoziomowaniem i 3500lm, tak jak mam właśnie w astrze z 2005r.Ot, chociażby już na aktualnej Astrze sprysków reflektorów nie widzę...
Więc obawiałbym się, czy dumnie brzmiące w cenniku biksenony z AFL to też coś tylko minimalnie lepszego niż halogenySmutne pytanie brzmi: w którym obecnie sprzedawanym w salonie aucie jeszcze klasyczne, mocne ksenony uświadczysz? Bo mam wrażenie, że w nielicznych. Np.w Golfie ewidentnie się ostały:
Last edited by Alix; 11-07-2015, 20:26.............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
W Golfie są xenony basic , ktore zamawia praktycznie kazdy, bo kosztuja 1200 pln oraz pelen bixenon za chyba 2400 pln.
Te tansze sa w zupelnosci wystarczajace.
Ledy w Leonie moim zdaniem swieca przecietnie. Przynajmniej te co daja za friko w FR.
Alix - w najnowszej astrze beda LEDy matrycowe dlatego nie ma spryskow.
Last edited by Glosima; 11-07-2015, 20:51.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postaW Golfie są xenony basic , ktore zamawia praktycznie kazdy, bo kosztuja 1200 pln oraz pelen bixenon za chyba 2400 pln.
Te tansze sa w zupelnosci wystarczajace.
Hmm, tylko czy na pewno w tym przypadku nie wymaga to dokupienia kilku kolejnych rzeczy w pakiecie za kilka kolejnych tysięcy...? Bo co próbowałem w VAGu skonfigurować to mi tak wypadało. Możesz kupić niby w jakiejś tam cenie nawigację, ale obowiązkowe jest wtedy to (kwota), to (kwota), to (kwota) i to (kwota)...
Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz postapolecam sodową niskoprężną
A tak poważnie to to jest efektywniejsze prądowo od LEDów???............................C I V I C
.
.
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaHmm, tylko czy na pewno w tym przypadku nie wymaga to dokupienia kilku kolejnych rzeczy w pakiecie za kilka kolejnych tysięcy...? Bo co próbowałem w VAGu skonfigurować to mi tak wypadało.
Nawet do comfortline ludzie ksenony basic brali. Ponoc 80% Golfow 7 z ksenonami wychodzi, bo po prostu cena atrakcyjna i dobrze swiecą.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaA tak poważnie to to jest efektywniejsze prądowo od LEDów???Last edited by MarcelWro; 11-07-2015, 21:49.
Comment
-
W ostatnim Motorze był test różnego rodzaju oświetlenia i tak to im wyszło:
Załączone plikiLast edited by Gość; 11-07-2015, 22:10.
Comment
-
Hmm, dziwne z tymi swiatlami, w smarcie mam soczewki, zarowy h7 i g0wno widze, nawet owady mnie omijaja.W Hani9 zwykle standardy na H7 i widze doskonale. Jestem przeciwnikiem ,,jarzyniowek,,! w starszych modelach, gdzie nie ma autopoziomu, to poprostu tani szpan ktory mnie w nocy doprowadza du furii
.
Comment
Comment