Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ksenony/Halogeny/Zwykłe światła

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Szanowny Panie,

W związku z Pana zapytaniem odnośnie specyfikacji użytych reflektorów jaka zastosowana jest w danym modelu decyduje producent i na pewno wiąże się to z szeregiem decyzji jak koszty, proces produkcji itd. Na pytanie dlaczego w danym modelu są takie światła nie inne trudno odpowiedzieć.

Nie posiadamy tak szczegółowych danych technicznych - złożyliśmy w dniu dzisiejszym zapytanie u producenta. Możemy potwierdzić, że żywotność lamp typu LED jest bardzo długa. Producent nie przewiduje ich wymiany w całym okresie eksploatacji samochodu. Nasze doświadczenia gwarancyjne w pełni to potwierdzają - usterki lamp LED są bardzo sporadyczne. Jeżeli jednak dojdzie do usterki, w warunkach ASO należy wymienić całą lampę. Na szczęście na rynku działa sporo firm zajmujących się naprawą takich lamp np. https://regeneracja-led.pl/ . Regeneracja znacząco obniży koszty w przypadku wystąpienia usterki.

Czyli dalej czekamy. Telefonicznie Pani z centrali Hondy zapewniła mnie jednak że przedłużona gwarancja obejmuje wszystkie ledy, reflektory też. Skąd więc masz takie informacje ZbyszkuS ?

Comment

Pani z Hondy nie doczytała.....

WARUNKI UBEZPIECZENIA „GWARANCJA HONDA PLUS”
      OBEJMUJĄCEGO KOSZTY NAPRAW POJAZDÓW

§ 5
      Ochroną ubezpieczeniową objęte są wszystkie mechaniczne, elektryczne i elektroniczne elementy i zespoły pojazdu zamontowane w pojeździe fabrycznie, z wyłączeniem:
      a) części które wymagają okresowej wymiany, ta-kich jak: koła i opony, świece zapłonowe, pióra i ramiona wycieraczek, szczęki i klocki hamulcowe, bębny i tarcze hamulcowe, amortyzatory, akumulatory, żarówki, bezpieczniki i filtry: paliwa, po-wietrza, oleju i przeciwpyłowy;
      b) następujących akcesoriów i elementów wyposażenia pojazdu: sprzętu audio-wideo oraz systemów nawigacji satelitarnej (chyba że jest to urządzenie montowane fabrycznie), lokalizacji, zabezpieczenia pojazdu przed kradzieżą (chyba że jest to urządzenie montowane fabrycznie), nadwozia, powłoki lakierniczej, systemu odprowadzającego wodę z nadwozia, uszczelek drzwiowych i okiennych, klamek, zawiasów, zamków w pokrywach, ograniczników otwarcia drzwi, wszystkich szyb, tapicerki, reflektorów, lamp, układu wydechowego wraz z katalizatorem (z wyłączeniem sondy lambda), mocowania kolumny McPhersona, wahaczy oraz ich elementów, elementów metalowo gumowych zawieszenia przedniego oraz tylniego, łączników stabilizatora, końcówek drążków kierowniczych, instalacji elektrycznej i wiązek kabli (z wyjątkiem przetarć oraz rozszczelnienia złącz elektrycznych), elementów ozdobnych, uszczelek, pasków ..........
      był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
      jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
      sigpic
      http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

Po zapoznaniu sie z oferta ubezpieczenia Honda Plus mozna latwo stwierdzic, ze to, co realnie moze sie zepsuc w aucie przez te dodatkowe 2 lata i tak nie jest objete ubezpieczeniem, ktorego nie nalezy mylic z ochrona gwarancyjna, co niestety nagminnie sugerowane jest w salonach. Wartosc takiej "polisy" nalezy dobrze rozwazyc, moze jednak lepiej miec ubezpieczenie mobilnosci z Assistance/Startera/ADACa ktore realnie moga nam pomoc niz bulic za takie pseudogwarancje.
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

LEDy niestety też się przepalają, a dokładniej to nie same diody ale układy stabilizujące ich pracę (przetwronica, bezpiecznik).
          Znajomy wymieniał w Leonie juz lampę LEDową - na gwarancji zrobili.
          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

A po gwarancji AC i duży kamień... albo młotek jak pisał Joe ...
            sigpic

Comment

Dzękuję Zbyszku za przytoczenie oficjalnego regulaminu. W poniedzialek zadzwonie do świetnie poinformowanej centrali Hondy i poproszę Panią żeby przesłała mi na piśmie oficjalne stanowisko firmy, ciekawe czy znowu będą takie rozbieżności. Co do ledów w seatach to mnie to nie dziwi bo seat to vag a w vagach wszystko sie sypie łącznie z silnikami, chyba że kupisz vaga premium (audi) to może jest wtedy cień szansy na lepszą jakość. Z ledami hondy może, choć nie musi, być inaczej.

Comment

Co do przedłużonej gwarancji na reflektory to centrala "złożyła zapytanie" już sam nie wiem do kogo. Odpowiedź ma przyjść emailowo, choć wątpie żeby wymyślili coś innego niż jest napisane w ich własnym regulaminie którego chyba nie znają. Zabawne/żałosne jest tylko to że nawet centrala nie ma pojęcia o niczym i starają się z wątpliwościami odsyłać do dealerów (a dealerzy odsyłają do centrali). Zakładają kolejne sprawy, zapytania do Japonii i jak narazie nic z tego nie wynika bo Japonia ma nas głeboko w... no cóż, czekamy dalej na jakiekolwiek konkretne informacje.

Comment

Ostanio byłem w serwsie na przeglądzie i przy okazji zapytałem się Pana sprzedawcy jak to jest z tymi reflektorami ledowymi. Co do samopoziomowania to otrzymałem odpowiedź, że Hondy z nowymi reflektorami ledowymi nie są wyposażone w taki system. Co do gwarancji to nie dowiedziałem się nic nowego, co by nie było napisane już w tym wątku wcześniej. Sprzedawca rzekł, że nie jest przewidziana ich wymiana i raczej nic złego nie powinno się z nimi dziać przez cały okres eskploatacji samochodu...

Comment

Zamieszczone przez corey10 Zobacz posta
                    Co do przedłużonej gwarancji na reflektory to centrala "złożyła zapytanie" już sam nie wiem do kogo.
                    Stawiam, że do "zakładu ubezpieczeń HISCOX" lub centrum autoryzacji szkód - WAGAS sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie co to ubezpieczenie Honda Plus sprzedaje...
                    sigpic

Comment

Przyszedł email z centrali o takiej treści

Szanowny Panie,
                      Klient ma możliwość wykupienia dodatkowej gwarancji Honda Plus. Ochroną ubezpieczeniową objęte są wszystkie mechaniczne, elektryczne i elektroniczne elementy i zespoły pojazdu zamontowane w pojeździe fabrycznie, z nielicznymi wyłączeniami. Na liście wyłączeń są żarówki, ale nie ma diod LED.
                      W załączeniu przesyłamy dodatkowo warunki ubezpieczenia.
                      Z poważaniem,
                      Patrycja Błaszczyk

Z jednej strony nie ma stwierdzenia "dioda led" w wyłączeniach, z drugiej strony jest słowo "reflektor" oraz "lampa". Z trzeciej strony rzeczywiście w warunkach ubezpieczenia są podane te prywatne firmy ubezpieczeniowe o których pisał Zbyszek. Podsumuję więc subiektywnie: wg mnie jest typowe uezpieczenie na zasadzie "płać i nie wymagaj" oferowane przez firemkę "no name" na ktore normalnie nikt by nie zwrócił uwagi. Są to firmy prywatne mające zarabiać jak najwięcej przy jak najniższych kosztach działające wg polskich standardów. Nie wiem czemu ale mam bardzo silne przeczucie że przy jakiejś awarii ledów powołają sie na słowo reflektor i lampa widniejące w wyłączeniach.

Co do samopoziomowania ja dostawałem różne info i dalej nie wiem które są prawdziwe bo Japonia do dzisiaj nie odpisała w sprawie specyfikacji reflektorów.
                      Last edited by corey10; 11-07-2015, 08:43.

Comment

Nie ma samopoziomowania = zgodznie z przepisami max 2000 lm = poziom zwyklej zarowki H7 i praktycznie polowa strumienia swiatla ksenonu
                        . .
                        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Co za dziadostwo. W takim razie nie ma sensu przepłacać za wersję Lifestyle. Badziewne światła, badziewny lakier, słabe spasowanie plastików, brak ksenonów w ofercie - czar Hondy Civic prysł, to poprostu najzwyklejsze budżetowe auto którego w tym momencie jedynym atutem pozostaje stary typ silnika. W 10-letniej Astrze mam ksenony które walą takim światłem że ślepy mógłby prowadzic w nocy, a 10 lat później Honda proponuje mi halogeny lub ledy o mocy halogenów. Już wszystko jasne czemu parametry ledów są tak ściśle tajne i nikt nic nie wie. Dzięki Bogu że zapisałem się na to forum bo jeszcze kupiłbym nieświadomie to auto a tak to mogę dalej szukać. Przepraszam za offtop i żalenie się. Jak przyjdą jeszcze jakieś info z centrali to napisze tutaj oczywiście, choć dla mnie to już większego znaczenia nie ma.
                          Last edited by corey10; 11-07-2015, 12:36.

Comment

Nie to mialem na celu... Lakiery wszystkie sa teraz ekobadziewne, Honda zaden wyjatek. Spasowanie? Zebys sie nie zdziwil bo nawet premium Merc CLA potrafi zatrzeszczec a BMW 1 ma jeszcze gorsze plastiki. Silnik pozostaje niesmiertelny, cala reszta tez. Dobre dlugie dolozyc i zyc mozna... co najwyzej z powodu samych LEDow na wyzsza wersje sie nie szarpac, tyle. Poza tym Honda nie jest jedyna, w Leonie tez ksenonow nie kupisz...
                            . .

Comment

Czy ja wiem czy wszystkie? Pierwszy raz się spotkałem z sytuacją żeby ludzie bali się myjni automatycznych bo auta wyjeżdżają czyste i zrysowane. Racja, teraz wszystko jest badziewne ale Hondowski lakier przebija chyba wszystko widząc poziom niezadowolenia użytkowników. Mówisz że można żyć, jasne ale nie za 80k. Mam taką zasadę że nie kupuję tego co mi ktoś wciska bo mu się to opłaca, tylko szukam tego co opłaca się mi. Nie mają w ofercie nic lepszego niż halogeny to trudno, poszukam gdzie indziej i kupie to co chcę a nie to co mi chce wcisnąć cwana Honda. Akurat światła są bardzo ważne dla mojej drugiej połówki która źle widzi w nocy i nie wyobraża sobie przesiadki z 3500 lumenów na 1500

Comment

Wiesz, kupowanie auta po reflektorach nie uznałbym za do końca poważne... żadne auto nie jest doskonałe. A że się tu ludzie czepiają lakieru i plastików - popatrz na to z perspektywy tego, że może jest tak dlatego, że nie mają się czego czepiać poważnego... Widzisz tu jakieś tematy o generalnym remoncie silnika, jego rozszczelnieniu, pękaniu głowic, zrywaniu rozrządu, poważnych awariach elektroniki - przynajmniej w tych w miarę rześkich genach 8 i 9? No, to zerknij na fora grupy VAG, Opla czy aut francuskich. Znam kilku kolegów z Clio Club - mają istotniejsze problemy niż lakier to i o nim za dużo nie debatują A że Polak już od dziecka nauczony że narzekać trzeba, to gdzieś upust znaleźć musi

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                                bali się myjni automatycznych bo auta wyjeżdżają czyste i zrysowane
                                no to zerknij jeszcze na jakiekolwiek forum o detailingu aut (nie Hond)...
                                . .

Comment

Working...
                                X