Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akumulator do systemu Start Stop

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Akumulator do systemu Start Stop

Może temat do rozwinięcia w dalszej przyszłości pewnie ,ale warto prześledzić :https://www.akumulatorybosch.pl/inne/startstop.php lub https://www.motoklasyki.pl/1-jak-dob...emu-start-stop mam nadzieję że z czasem ceny spadną wraz z rozpowszechnieniem systemu.

Ja z systemu start stop w ogóle nie korzystam ale ma on taką zaletę że oprócz akumulatora wzmocniony jest cały układ rozruchowy co ma pewne znaczenie -auto bardzo łatwo zapala a i radia można długo posłuchać na postoju. Jest on taki sam jak w hybrydach Hondy. No cóż, ekologia górą i za kilka lat nie będzie auta bez takich wynalazków.
    CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Zamieszczone przez remar Zobacz posta
      Ja z systemu start stop w ogóle nie korzystam ale ma on taką zaletę że oprócz akumulatora wzmocniony jest cały układ rozruchowy co ma pewne znaczenie -auto bardzo łatwo zapala a i radia można długo posłuchać na postoju. Jest on taki sam jak w hybrydach Hondy. No cóż, ekologia górą i za kilka lat nie będzie auta bez takich wynalazków.
      Witam

Ja w swoim wczoraj odebranym (z automatyczną skrzynią biegów) nie mam systemu start-stop, może ktoś wie, czy akumulator jest taki sam jak u Was tj.czy też jest przystosowany do start-stop i specjalnie wzmocniony z tego powodu.

Comment

Chyba za wczas na zmartwienia nowy akumulator wytrzymuje około 4lat to taka średnia tu na szybko dobór akumulatora do samochodu https://www.akumulatorybosch.pl/wyszukiwarka.php każda firma ma w swoim katalogu pod konkretny model tym bardziej hurtownia specjalizująca się w akumulatorach doradzi który i jaki przedział cenowy.

Comment

Zamieszczone przez Maria Zobacz posta
          Witam

Ja w swoim wczoraj odebranym (z automatyczną skrzynią biegów) nie mam systemu start-stop, może ktoś wie, czy akumulator jest taki sam jak u Was tj.czy też jest przystosowany do start-stop i specjalnie wzmocniony z tego powodu.

Akumulator do systemu start stop jest specjalny.
          Ja mam VARTE

Comment

Witam
            Powiedzcie proszę jak się dostać do akumulatora, tam jest wszystko zabudowane. W instrukcji piszą, że należy co miesiąc sprawdzać stan naładowania akumulatora, ale jak to zrobić?

Comment

Koleżanko, ja bym się*na Twoim miejscu nie bawił w sprawdzanie akumulatora. Ja tego nie robię i nigdy nie robiłem. Mamy wszyscy gwarancje jeszcze na samochody i jak coś będzie nie tam (rozładuje się czy coś w ten deseń) przyjedzie z pomocą assistance

Comment

Zamieszczone przez Tommaszzo Zobacz posta
                Mamy wszyscy gwarancje jeszcze na samochody i jak coś będzie nie tam (rozładuje się czy coś w ten deseń) przyjedzie z pomocą assistance
                Dokładnie tak, klient płaci, klient wymaga.

Comment

Zamieszczone przez Tommaszzo Zobacz posta
                  Koleżanko, ja bym się*na Twoim miejscu nie bawił w sprawdzanie akumulatora. Ja tego nie robię i nigdy nie robiłem. Mamy wszyscy gwarancje jeszcze na samochody i jak coś będzie nie tam (rozładuje się czy coś w ten deseń) przyjedzie z pomocą assistance
                  Witam

Dziękuję ślicznie już mi lepiej.

Comment

Witaj Mario.
                    Tak jak piszą Koledzy, chyba Nikt nie sprawdza stanu naładowania akumulatora wg zaleceń tzn. raz w miesiącu. Jeśli Cię to niepokoi i chcesz mieć ogólny pogląd na stan naładowania akumulatora oraz pracy alternatora, to jako wskaźnik w zupełności wystarczy zakup https://www.carmani.sklepna5.pl/towa...a-diodowy.html.
                    To nie jest miernik i nie pokaże dokładnych wartości, natomiast wskaże ewentualne przekroczenie normy +/-. Jest tani, niewielki i nie wymaga nawet podnoszenia maski. Wtedy kiedy tylko zechcesz, wkładasz go do gniazda zapalniczki przed odpaleniem silnika. Przekręcasz kluczyk i obserwujesz diody. Tester wskaże stan naładowania ( norma lub jej przekroczenie +/- ) oraz napięcie ładowania wg tej samej skali.
                    Pzdr.

Comment

Fajny gadżet

Comment

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
                        Witaj Mario.
                        Tak jak piszą Koledzy, chyba Nikt nie sprawdza stanu naładowania akumulatora wg zaleceń tzn. raz w miesiącu. Jeśli Cię to niepokoi i chcesz mieć ogólny pogląd na stan naładowania akumulatora oraz pracy alternatora, to jako wskaźnik w zupełności wystarczy zakup https://www.carmani.sklepna5.pl/towa...a-diodowy.html.
                        To nie jest miernik i nie pokaże dokładnych wartości, natomiast wskaże ewentualne przekroczenie normy +/-. Jest tani, niewielki i nie wymaga nawet podnoszenia maski. Wtedy kiedy tylko zechcesz, wkładasz go do gniazda zapalniczki przed odpaleniem silnika. Przekręcasz kluczyk i obserwujesz diody. Tester wskaże stan naładowania ( norma lub jej przekroczenie +/- ) oraz napięcie ładowania wg tej samej skali.
                        Pzdr.
                        Witam
                        Bardzo dziękuję. Nigdy bym nie przypuszczała, że w tak łatwy sposób można sprawdzić stan naładowania akumulatora. Muszę sobie sprawić to cudo koniecznie.

Zamieszczone przez Rufi Zobacz posta
                        Akumulator do systemu start stop jest specjalny.
                        Ja mam VARTE

Witam
                        Wczoraj dzwoniłam do ASO i teraz wiem, że akumulator "specjalny" jest tylko do systemu start stop, w moim niestety jest zwykły (z racji automatycznej skrzyni biegów).
                        Szkoda!

Pozdrawiam
                        Last edited by Karl1985; 09-04-2013, 12:15. Powód: nie pisz postów jeden pod drugim, używaj opcji edycji

Comment

Zamieszczone przez Maria
                          ,,,,, w moim niestety jest zwykły (z racji automatycznej skrzyni biegów). Szkoda!
                          Witaj Mario.
                          Tylko czego jest Ci szkoda ? Tego że brak dodatkowej komplikacji w Twoim pojeździe ? Że masz uproszczony system monitoringu wewnętrznego ? Mniej wrażliwych i specyficznych układów do zepsucia się ?
                          Czy tego, że w samochodzie bez kolejnego ekoterrorystycznego wynalazku masz akumulator o cenie zdecydowanie niższej i nie wymagający zwiększonego prądu ładowania, a więc i standardowego alternatora ?
                          Sam akumulator możesz kupić, ale nie będzie on poprawnie ładowany w samochodzie bez tego "ekologicznego" bajeru jakim jest start-stop. To cały system, nie tylko akumulator więc nie żałuj
                          Pozdrawiam.

Comment

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
                            Witaj Mario.
                            Tylko czego jest Ci szkoda ? Tego że brak dodatkowej komplikacji w Twoim pojeździe ? Że masz uproszczony system monitoringu wewnętrznego ? Mniej wrażliwych i specyficznych układów do zepsucia się ?
                            Czy tego, że w samochodzie bez kolejnego ekoterrorystycznego wynalazku masz akumulator o cenie zdecydowanie niższej i nie wymagający zwiększonego prądu ładowania, a więc i standardowego alternatora ?
                            Sam akumulator możesz kupić, ale nie będzie on poprawnie ładowany w samochodzie bez tego "ekologicznego" bajeru jakim jest start-stop. To cały system, nie tylko akumulator więc nie żałuj
                            Pozdrawiam.

Witaj syriuszteam

I tak mi mów, od tej pory będę się już tylko cieszyć nowym nabytkiem a nie szukać ewentualnych problemów, i bez start stop oraz "specjalnego" akumulatora jest to super autko.
                            Pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez Maria Zobacz posta
                              Witaj syriuszteam

I tak mi mów, od tej pory będę się już tylko cieszyć nowym nabytkiem a nie szukać ewentualnych problemów, i bez start stop oraz "specjalnego" akumulatora jest to super autko.
                              Pozdrawiam

Mario, uważam że nie powinniśmy mieć powodów do zmartwień - mamy super skrzynie. Automat zmienia ten samochód w oazę spokoju - szczególnie po ciężkim i długim dniu w pracy

Comment

Working...
                              X