250ml może nie starczyć 0,5L wystarczy, jeśli już się w to bawić to kupić 1L (cena za ATE SL to około 25zł) i wymienić również w układzie sprzęgła Wymiana płynu hamulcowego i wspomagania sprzęgła w IX
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
System przypominania o przeglądzie
Collapse
X
-
Pojawiła mi się ikonka olejowego. Trochę wcześniej, niż się spodziewałem, bo oleum zmieniałem na początku lutego, więc minęło dopiero 10 miesięcy a zrobiłem przez ten czas równe 10.000. System pewnie mądry - zliczył sobie, że mało kilometrów, dużo urochomień - znaczy trudne warunki użytkowania. Nie kłócę się, bo zima ma być ponoć surowa (tak mówią amerykańcy meteorologowie, którzy ponoć wróżą z lepszych fusów niż nasi) więc i tak chciałem już zmienić z 5/40 na 0/40.
Ale: w książce jest napisane, że ikonka pojawia się 30 dni przed przeglądem. Z drugiej strony system pokazuje mi 840 km do przeglądu. Kogo mam słuchać?
Comment
-
Z mojego doświadczenia wynika, że kilometry z komputera lecą ok trzy razy szybciej niż te realne (pewnie zależy to od warunków jazdy), więc pewnie za ok 300 km przejechanych, będziesz miał już wg kompa 0 km.Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023
Comment
-
Póki co idzie mniej więcej równo. Kilka dni temu z ciekawości sprawdziłem co mi mówi komputer. Było chyba 1200 i mniej więcej od tamtego czasu przejechałem te 360 km. Ciekawe, czy jak postawie samochód na tydzień i nie zrobię ani kilometra, to komputer dalej się będzie upierał. No ale to takie dywagacje. Olej i tak trzeba zmienić.
Comment
-
Moj komputer poczatkowo pokazywal w dniach ale szybko ogarnal ze to nie ma sensu i przemienil sie na kilometry. Mam przeglady co 20k co w moim przypadku daje 4 miesiace. Dotychczas 1km na komputerze to jeden w realu.
Mam zato inne pytanie. Komputer 4 lub 5 tysiecy km przed przegladem przypomina mi o koniecznosci jego wykonania. Czy da sie ta przypominajke przerobic na 2k przed przegladem ??
Comment
-
-
Nie serwisuję w ASO, a wymianę oleju i kasowanie przeglądu zrobiłem sobie jakieś 1.500 km temu, więc to raczej za wcześnie na kolejny przegląd, chyba...
Faktycznie ostatnio ruszyłem na ręcznym. Rozumiem, że CiVIC nie ma systemu komunikowania o zużytych klockach?
Comment
-
Zamieszczone przez QuoVadis Zobacz postaFaktycznie ostatnio ruszyłem na ręcznym. Rozumiem, że CiVIC nie ma systemu komunikowania o zużytych klockach?
Comment
-
osobiście jestem sceptycznie nastawiony pod kątem wskazań komputera pod kątem wskazań co i kiedy się zużywa.
Teoretycznie filtr powietrza też jest mierzony (numer 8).
Zajrzałem dzisiaj z ciekawości pod maskę jak wygląda filtr powietrza i ogólnie jak się do niego dobrać jak przyjdzie co do czego.
Zdziwiło mnie, że samochód był na serwisie w ASO przy 20k km i filtr powietrza nie był wymieniany (obecnie mam nabite 25 tys).
filtr.PNG
Jego wygląd nie wymaga dalszych komentarzy.
Zdjęcie i tak nie oddaje realiów. Filtr jest wręcz ugnojony (olejem), aczkolwiek mimo takiego stanu silnik pracuje normalnie. Komputer nic nie pokazuje, jedynie sugeruje wymianę oleju za ok 15 tys km.
Olej wymienię po 10, max 12 tysiącach km. W benzyniakach wymieniałem co 10k, a olej w dieslu ma o wiele trudniejsze warunki pracy i czarno widzę, by olej Hondy 0w20 był cudownym wynalazkiem, który wytrzymuje dłużej niż oleje 5w30 czy 5w40.
Swojego czasu Renault zalecało wymianę oleju w silnikach 1,5cdi co 30 tys i kończyło to zarzynaniem silnika, bo zatykały się kanały olejowe, a w najlepszym wypadku wymianą panewek.Last edited by maniaco; 28-01-2018, 00:15.
Comment
Comment