Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

d15b2 1,5 16v 90r benzyna i gaz problem z praca silnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• d15b2 1,5 16v 90r benzyna i gaz problem z praca silnika

witam,
    podczas jazdy na gazie wybuchł mi gaz na dolocie i rozsadziło filtr powietrza. Wracałem na benzynie, ale silnik strzela w gażnik, nie równo chodzi, na wolnych obrotach 1000 obr a za chwile 1500 obr i tak w kólko, sam jakby sobie gazował. Nie dopala paliwa.Odłaczyłem sonde lambda, bez roznicy, zetknałem przewód dochodzacy z silnika do sondy - z masa, bez roznicy. Na benzynie i na gazie tak samo. Co moze być ?? czy jak dostaje zbyt duża ilość powietrza, tym samym pobiera za duzo paliwa i stad to duszenie ?? a i jeszcze nie osiagnie mi wiecej jak 3000 obr, cos ja dusi. Komputer nie wyswietla cały czas kodu błedu. Dopiero pod koniec tej mojej poworotnej jazdy zapałiła sie zółta kontrolka i kod błedów na komp wskazał na sonde lambda lub jej obwód. Sciagałem podczas pracy silnika przewody wysokiego napiecia. Przy 1, 2 i 3 chodził silnik podobnie. przy 4 inaczej.
    Last edited by Gość; 22-01-2010, 22:59.

przyczyny spalania stukowego

* zbyt wysoki stopień sprężania
    * za wczesny zapłon
    * za mała liczba oktanowa paliwa
    * przegrzanie silnika
    * za małe zawirowanie mieszanki w komorze spalania
    * duże napełnianie cylindra.

ja bym sprzawdził paliwo,moze miec wode,dolej denaturatu
    zapłon dobrze sprzawdzic ustawienie

Comment

a poskładałeś dolot do kupy z nowym filtrem i na tyle szczelnie aby nie łapał lewego powietrza? jak nie to masz odpowiedź,błąd sondy sygnalizuje zły skład mieszanki co opisałeś powyżej

Comment

Working...
      X