Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki olej do diesla Hondy Civic i-CTDi 2.2 ???

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

te diesle nie mają jakiś super wymagań olejowych, a jak nie będzie DPF to byle by był ACEA B3 /ub B4 jedna sprawa jest ważna, by nie przeciągać wymian oleju, bo olej w dieslu wchłania sadzę i jak ten udział sadzy będzie za duży a nie robisz regularnie tras to się odłzy na wszystkich elementach biorących udział jak np. EGR, turbo.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

1. Jesli martwimy sie o odkladanie sadzy na elementach typu egr to czy w takim razie nie lepszy olej c3? Czy popiol nie rowna sie sadzy?
      To jest pytanie szczere, nie mam pojecia jak to dziala haha
      2. Czy po wycieciu DPF mozna tankowac b3/b4 czy nadal c3? W takim sensie, ktory bedzie lepszy dla silnika wtedy? Czy b3/b4 jest bezpieczny dla egr?
      3. Co sadzicie o Ceratecu do tego silnika? Wlewac czy unikac?
      Last edited by piotrtom; 10-04-2024, 19:44.

Comment

Sadzę to masz ze spalania ON, po spaleniu ze spalinami leci na EGR i DPF. Popiół masz ze spalania oleju, ale jest go niewiele w porównaniu do sadzy, to głównie sadza zapycha dpf. Po wyjęciu dpf można spokojnie zmienić olej na b3. Różnica zawartości popiołu w oleju b3 i c3 wynosi około 30%, ale w sumie to nie wiadomo o ile szybciej zapychałby się dpf przy stosowaniu oleju b3, nigdy nie widziałem żadnego testu w tym temacie, to zależy od różnych warunków pracy silnika, jego kondycji itp..
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez piotrtom Zobacz posta
          nie lepszy olej c3? Czy popiol nie rowna sie sadzy?
          tak, C3 będzie lepszy jak będzie silnik brał 6L na 500km. wtedy może będzie w miarę tyle ubocznych produktów spalania (popiołu) że może, być może ten popiół będzie miał wpływ i C3 będzie lepszy?
          Coś tam słyszałeś , ale jak Grzechu napisał. Sadza z paliwa ON, popiół z oleju.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

OK no to juz wiem ze przy nastepnej wymianie b3/4 dzieki za odpowiedzi!

Comment

Working...
            X