a widziałeś instrukcje obsługi? olej o lepkości 0W-20 nie jest olejem dopuszczonym do stosowania w 2,2, podejmujesz ryzyko stosując taki olej. Wróć o jedną stronę i poczytaj temat.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
jaki olej do diesla Hondy Civic i-CTDi 2.2 ???
Collapse
X
-
Który olej wybrać do Hondy 2.2 ?
CASTROL EDGE 0W20
Olej Shell Helix Ultra Sn Plus 0W-20
RAVENOL EFS USVO 0W20 CLEANSYNTO 4L
Olej Valvoline 0W20 Synpower FE
Czy moze przerzucić się na 0w30 bo zawsze jeździłem na 0w20 .
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu TapatalkaLast edited by Derry; 09-01-2020, 19:52.
Comment
-
Zamieszczone przez Derry Zobacz postaCzy moze przerzucić się na 0w30 bo zawsze jeździłem na 0w20 .
Comment
-
Jaki olej 2.2CDTI 200KM
Witam
Nadeszła pora pierwszej wymiany oleju odkąd posiadam samochód. Jest to Honda Civic 8gen 2007rocznik. Auto posiada czysty przelot 2.75 cala i wystrojony na 200KM. Poprzedni właściciel lał LIQUI MOLY 0w30 czy powinienem zostać przy tym oleju czy może jest coś lepszego i w podobnej cenie?
Edit.
nie ma potrzeby tworzenia nowego tematu gdy dany temat już istnieje.
r7.Załączone pliki
Comment
-
Zamieszczone przez KACPERRO Zobacz postaLIQUI MOLY 0w30Kierownik Działu Diesla
Comment
-
SAE mówi o zakresie temperatur w jakich lepkość oleju będzie niezmieniona. Zachowanie parametrów nie zawsze jest związane z SAE. Czyli może być wysokie SAE ale sam olej (to z czego jest zrobiony) może być słabe.
Akurat te oleje co podałeś są bdb i w żaden sposób nie mogą zaszkodzić silnikowi. W związku z tym że w Polskich warunkach latem występuje temp otoczenia większa niż 30stC to warto lać 40, a już szczególnie wtedy gdy w takiej temperaturze jeździmy dynamicznie i szybko. Definicja dynamicznie i szybko, tj.: zawsze wtedy gdy jedziemy tak, że nie oszczędzamy paliwa. Kolejność bym ustawił dla Valvo 1. Synpower, 2. MaxLife. Plusem jest jeszcze to że to bdb olej za niewielkie pieniądze.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaSAE mówi o zakresie temperatur w jakich lepkość oleju będzie niezmieniona. Zachowanie parametrów nie zawsze jest związane z SAE. Czyli może być wysokie SAE ale sam olej (to z czego jest zrobiony) może być słabe.
Akurat te oleje co podałeś są bdb i w żaden sposób nie mogą zaszkodzić silnikowi. W związku z tym że w Polskich warunkach latem występuje temp otoczenia większa niż 30stC to warto lać 40, a już szczególnie wtedy gdy w takiej temperaturze jeździmy dynamicznie i szybko. Definicja dynamicznie i szybko, tj.: zawsze wtedy gdy jedziemy tak, że nie oszczędzamy paliwa. Kolejność bym ustawił dla Valvo 1. Synpower, 2. MaxLife. Plusem jest jeszcze to że to bdb olej za niewielkie pieniądze.dzieki
Comment
-
jaki olej do diesla Hondy Civic i-CTDi 2.2 ???
Na jaki olej o jakiej lepkości mogę zmienić zawsze lałem 0W30 pełen syntetyk motul , ale chyba czas zmienić bo auto też ma już swoje lata . A płacić 200 zł za 5 litrów to nie widzę takiej potrzebny i wolałbym zmienić na coś tańszego, nie znaczy że gorszego .
Czy np Castrol GTX 5W40 będzie dobry ?
VALVOLINE SYN POWER 5W40?
Shell helix ultra 5w40 ?
Honda Civiv 2.2 bez dpf
Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkLast edited by Derry; 27-12-2020, 14:43.
Comment
-
Nie zmienia się oleju z powodu wieku silnika, to co przewiduje fabryka lub wynika z doświadczenia i "działa" stosujemy całe życie samochodu bez względu na przebieg !
Chcesz taniej, ok, nie ma problemu to jest argument.
Zamieszczone przez Derry Zobacz postaCzy np Castrol GTX 5W40 będzie dobry ?
Zamieszczone przez Derry Zobacz postaVALVOLINE SYN POWER 5W40?
Shell helix ultra 5w40 ?Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Witam , Panowie pytanko , posiadam Civic-a 2.2 cdti 2008 rok , przebieg 225 tyś km , nie znam historii samochodu tym bardzie nie wiem jakie poprzednio były stosowane oleje. Ostatni zalany to Mobil 5w30..taką informację otrzymałem od sprzedającego (aczkolwiek był to tylko sprzedający a nie użytkownik).
Pomijając markę oleju .... w instrukcji obsługi przeczytałem że Honda zaleca olej 0w30. Jestem przed wymianą oleju w związku z tym moje pytanie ...zalać go olejem zalecanym przez producenta 0w30 ? czy taki jak obecnie 5w30 ?
Comment
-
Po pierwsze musisz sprawdzić czy masz DPF? bo informacja SAE 0W-30 czy 5W-30 kompletnie nie mówi nic. Przestaw się na prawidłową formę doboru oleju, po pierwsze jaki ma być olej? do czego on ma być: do oszczędzania paliwa to ACEA B1, do oszczędzania na przeglądach to B5, do ochrony DPF i środowiska to C3, do ochrony silnika to B3 lub B4. Czytaj z instrukcji ważne rzeczy SAE dobierzesz na końcu.
Honda nigdy nie zaleca jednego oleju, Honda rekomenduje w IO olej zgodny z aktualnymi w dniu sprzedaży samochodu Środowiskowymi Normami spalin.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment