Zamieszczone przez sevenlies
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki Olej silinikowy w dieslu 1.6 i-DTEC?
Collapse
X
-
-
Jaki olej silnikowy polecacie ? Model: Honda Civic 5d IX 2013r 1.6 i-DTEC Co ASO to inne opinie. Jedni polecają mi 5W-40 natomiast inni 0W-30. I co fachowiec to inaczej "Nie wlewa Pan 0W-30 bo lampki kontrolne będą się palić olej jest za rzadki" itd... Druga sprawa jak wy odczytujecie poziom płynu chłodzącego bo kurcze ja tam nie widzę kompletnie gdzie jest poziom. Może jakieś rady ? Przestudiowałem calutką książę i się zastanawiam czy nie mam go za mało.
Tu jest wszystko do klekota
ACEA C2/C3 dla dpf.
Comment
-
Hej,
jestem świeżą posiadaczką hondy 1.6 idtec. Przymierzam się do zmiany oleju - proszę o opinie jaki olej wybrać.
Obecnie jest Castrol 0W30 (polecili mi jeszcze Shella nie wiem czy to ma do końca jakieś znaczenie bo różnica w cenie jest niewielka).
Samochód ma przejechan 83k czy zalecana jest wymiana filtru paliwa ? Z tego co widzę w papierach miało to już miejsce przy przebiegu około 60k.
Comment
-
Pati, to cieszy że kobietka się interesuje i pyta na forum ale, zadając pytanie na forum musisz:
1. musisz wiedzieć o co pytasz? olejów 0W-30 jest co najmniej kila rodzajów. To tak jak ja bym na forum kosmyków zapytał jaki puder do twarz wybrać? bo mam brązowy? ...czujesz to?
.
2. sprawdzić czy takiego pytania nie było?
3. sprawdzić kto co już dokonał wyboru i się pochwiał co wybrał i dlaczego.
Więc najpierw powiedz jaki masz olej? bo na razie to nie wiadomo. (na razie, puder brązowy tyle wiadomo) więc jaki? ACEA: B3? B4? C3? C2? C5? w tym temacie i innych napisano jakiej jakości "puder" do tego silnika ma być, bo na razie podałaś tylko lepkość ... niewiadome jaką masz tam Normę jakości? nie podałaś.
Więc podpowiedź jest:
Zamieszczone przez slepak Zobacz postaW tym temacie jest wszystko jaki ma być olej w 1.6.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Cześć!
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Civic 1.6i-dtec, przede mną wymiana oleju. Z racji że chciałbym robić to co 10000 km, a cena oryginału Hondy zaporowa szukam dobrego zamiennika.
Po wstępnym zapoznaniu z tematem jak narazie stawiam na Liqui Moly Top Tec 0W-30 C3 lub Motul 8100 X-CLEAN + EFE 0W-30 C3. Czy ma ktoś doświadczenie z którymś z wymienionych, a może poleci coś lepszego, dedykowanego do Hondy?
Z góry dziękuję za poradę, pozdrawiam
https://allegro.pl/oferta/olej-silni...07-14208225169
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Jak chcesz poeksperymentować to proponuje przejść na Motul 8100 x-clean 5w30. Jakoś mam odczucie ze ciszej pracuje silnik, a ze miałem IX gen i teraz mam X gen który był zalany 0w30 to pewien obraz olejowy mam wyrobiony.4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip
If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
Its better to have it and not need it, then need it and not have it.
Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ
Comment
-
Zamieszczone przez dlxpcbz Zobacz postaprzede mną wymiana oleju. Z racji że chciałbym robić to co 10000 kmKierownik Działu Diesla
Comment
-
Ok, dzięki za info.
Podsumowujac dyskusje podpowiedzcie jeszcze tylko jaka norma ACEA, C2 czy C3 będzie lepsza dla silnika i DPF?
Jak narazie jestem bardzo zadowolony z auta, chciałbym zostać z nim na dłużej i odpowiednio o nie zadbać.
Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam!
Comment
-
Zapytałeś tak, jak się mówi o ciastku, czyli" zjeść ciastko i mieć ciastko", nie tak się nie da.
Zamieszczone przez dlxpcbz Zobacz postajaka norma ACEA, C2 czy C3 będzie lepsza dla silnika i DPF?
im mniej eko w ACEA tym lepsza dla silnika im więcej eko tym lepsza dla DPF. To tak ogólnie, ale jest bardzo dyskusyjne czy wlanie całkowicie nie eko oleju do silnika z DPF mu (dpf`owi) zaszkodzi. Nie ma na to dowodów.
Zatem jeśli chcesz zostać z autem dłużej (w domyśle silnikiem by był zdrowy długo) to C3 lub nawet bez C a B. DPF prędzej czy później i tak się zatka więc utopią jest walczyć o zdrowie DPFa i lać oleje C2.Last edited by rambo7; 17-01-2024, 08:17.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaZapytałeś tak, jak się mówi o ciastku, czyli" zjeść ciastko i mieć ciastko", nie tak się nie da.
Coś co jest dobre dla silnika nie jest dobre dla DPF, natomiast coś co jest dobre dla DPF nie jest dobre dla silnika.
im mniej eko w ACEA tym lepsza dla silnika im więcej eko tym lepsza dla DPF. To tak ogólnie, ale jest bardzo dyskusyjne czy wlanie całkowicie nie eko oleju do silnika z DPF mu (dpf`owi) zaszkodzi. Nie ma na to dowodów.
Zatem jeśli chcesz zostać z autem dłużej (w domyśle silnikiem by był zdrowy długo) to C3 lub nawet bez C a B. DPF prędzej czy później i tak się zatka więc utopią jest walczyć o zdrowie DPFa i lać oleje C2.
Tak też przypuszczałem, ale teraz mam pewność że dobrze zrozumiałem.
Dziękuję i pozdrawiam [emoji123][emoji106].
Comment
Comment