Witam serdecznie wszystkich. Pacjent 2.2ctdi 2007rok. Po 3miesiacach 4mechanik rozłożył ręce bez zdiagnozowania problemu. Auto odpala na plaka. Sprawdzone świece żarowe,grzeją,2 nowe filtry paliwa,ciśnienie paliwa przy rozruchu 160bar, kompresja w cylindrach w 2 po 25bar w kolejnych 2 po 19 według autodaty minimalne ciśnienie to 16bar.Test przelewowy wtryskiwaczy na zdjeciu poniżej. Po odpaleniu auto chodzi równo nie gaśnie. Przy 210/h auto ma 3.8tys obrotow. Spalanie do 120/h od tankowania do tankowania 5litrow. Brakuje mi już słów i pieniążków na mechaników. Ma ktoś pomysł co jeszcze mogę sprawdzić? W czym może leżeć problem. Z góry dziękuje i pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ufo 2.2ctdi odpala na plaka
Collapse
X
-
Tutaj chyba wszystko co się dało napisałem:
Strona 1 z 26 - Długo kręci, szarpie,kopci, nie odpala,gaśnie,brak mocy itp P2004 2.2 i-ctdi - napisał w Silniki: Witam. W moim accordzie VII 2.2 i-ctdi dzieje się następująca rzecz. Kiedy bak jest pełen paliwa, auto odpala bez żadnych problemów-zaraz po przekręceniu kluczyka. Kiedy w baku paliwa jest mniej, auto zanim odpali bardzo długo kręci. Wygląda jakby cofało się paliwo. Dlaczego tak się dzieje, co jest przyczyną? Zorientowanych proszę o info.
W skrócie to z czym "najczęściej" się spotkałem co unieruchamia n22:
- listwa CR i dwa czujniki na niej
- pompa wtryskowa wraz z zaworem zwrotnym
- zanieczyszczone sitko w zbiorniku paliwa
- filtr paliwa tylko i wyłącznie bosch czyli oem/ masz 2007 czyli pewnie masz wkład filtra także będzie Denso
- przekaźnik świec żarowych
-
a mam pytanie, bez plaka to w ogóle nawet nie dygnie? czy po wielu kręceniach załapuje?
Czy są, lub generują się jakiekolwiek komunikaty Check Engine?
Czy czujnik pedału sprzęgła jest sprawny? i wciskasz sprzęgło do uruchomienia silnika?
Czy robiłeś z kimś próbę ... bez plaka, ale jeden ściska mocno szybko czarną pompkę pod maską przy filtrze paliwa a drugi kręci rozrusznikiem???? jak nie próbowałeś to weź kogoś i spróbuj. Daj znać czy jest jakakolwiek reakcja na te pompowanie gruszką ?
Popróbujcie kilka razy.
Skoro mechanik tam zaglądał to aż mam wyrzuty jak zapytam czy oby obejmy tej gruszki - ręcznej pompki paliwa sa 100% szczelne? nie ma tam żadnego zapocenia ani śladu nawet paliwa?
bywało wielokrotnie że szukano grubych przyczyn a problem był w nagminnie zapowietrzającym się układzie paliwowym tuż przy obejmie ręcznej pompy paliwa.
Wszystko na to wskazuje że tak sytuacja (lub w innym miejscu) może mieć miejsce bo jak się czyta to co napisałeś, ... no to nie ma cudów na świecie. Jak odpali to chodzi pięknie... ale weź i odpal.
Ty weź się z kimś przyjrzyj całemu układowi paliwa ..palcem po każdej rurce od baku az do pompy CR ..przeleć centymetr po centymetrze, coś mi tu się widzi że znajdziesz jakieś zapocenie i nieszczelność a tym samym zapowietrzenie.
Co najmniej kilka przypadków taki właśnie było.Last edited by rambo7; 11-03-2023, 20:41.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
@Rambo7 Dziękuje bardzo za informacje. Bez plaka mogę kręcić ile wlezie i nic. Tak sako jak tylko zgaszę samochód i próbuje odpalić niestety brak reakcji. Niestety żadnych komunikatów komputer nie pokazuje kompletnie nic. Był sprawdzany wieloma komputerami ponieważ mam dostęp i kompletnie czysto. Właśnie po tym ręcznym pompowaniu pompka,Pociło się przy przewodach. Obejmy sprężynowe były wymienione na skręcane cybanty. Na reakcje na sprzęgło i pompkę podczas kręcenia znaka dam dopiero 25.03 w sobotę. Dopiero jestem w stanie tam zajrzeć,obecnie jestem w delegacji. Dziękuje Wam Panowie za każda sugestie. Gdy się tylko problem rozwiąże na pewno poinformuje tutaj.
Comment
-
Zamieszczone przez Rybcia2000 Zobacz postaWłaśnie po tym ręcznym pompowaniu pompka,Pociło się przy przewodach.
Test z pompowaniem i próbą uruchomienia musisz z kimś zrobić.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment