Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie civic 1.7 ctdi po zamontowaniu Stanadyne.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Spalanie civic 1.7 ctdi po zamontowaniu Stanadyne.

Witajcie

Zgodnie z zaleceniem Administratora, pozwalam sobie założyć nowy wątek-pytanie , kierowany do użytkowników civica 1.7 ctdi, którzy zamontowali w Swoich bolidach podgrzewacz paliwa Stanadyne. Pytanie wstępnie padło w wątku ~~STANADYNE~~ opinie ...
    Skierowałem je do tych posiadaczy 1.7 ctdi, którzy nie mając fabrycznego podgrzewacza, zdecydowali się na montaż właśnie tego konkretnego urządzenia. Powtórzę je w bardziej zdecydowanej formie :
    " Czy po zamontowaniu Stanadyne, spalanie Waszych samochodów utrzymało się na niezmienionym poziomie, wzrosło i jeżeli tak to o ile, czy może radykalnie spadło jak piszą Koledzy Faber i Antek44"
    Ograniczenie do tego kręgu użytkowników wydaje się racjonalne. Inaczej zachowają się fabryczne podgrzewacze czy np. adoptowane z "UFO".
    Tu chodzi o konkretne rozwiązanie. Pytanie zrodziło się po kilkakrotnym przeliczeniu spalania mojej Hondy po zainstalowaniu właśnie tego podgrzewacza. Według tej kalkulacji wzrosło ono o około 0,6 litra. Zaznaczam, że dotyczy to jazdy zimą, na zimowych oponach, na bardzo krótkich trasach ( do 10 km ). W ubiegłym roku, w tych samych warunkach nie przekroczyło nigdy wartości 7,8 l./100 km, liczonego zawsze tak samo tzn. zatankowanie do pełna przez przejechane kilometry od ostatniego tankowania. Zerowanie licznika i do następnego tankowania.
    W tym roku po raz pierwszy "złamałem barierę" 8 l./100 i zbiegło się to z zamontowaniem grzałki.To może być zbieg okoliczności, ale jako że powołani już Faber i Antek44 odnotowali znaczący, ponad 15% spadek zużycia paliwa, bardzo mnie interesuje, jak to jest u innych użytkowników. Zanim zacznę szukać innych przyczyn, chciałbym porównać wartości jakie Wy odnotowaliście.

Ps.Na trasie 240 km przy -10st.C, potem 150 km w miejscu przy mrozie do -23st.i powrót 240 przy temperaturze koło 0 st.C spalanie, już z grzałką, wyszło mi dokładnie 5,3 l./100km. co uznałem za dobry wynik. Natomiast wynik 5,1 przy moim 8,2 w mieście jest zbyt rozbieżny i dla mnie niepokojący.

Pozdrawiam

Wątek dotyczy podgrzewacza Oleju Napędowego https://podgrzewacz.prv.pl/ w który zaopatrzyli sie użytkownicy HONDY Civic 1,7 CTDi w rocznikach 2002-2004 którzy nie posiadają fabrycznej grzałki. Użytkownicy civica którzy tego nie mają, zadają pytania, czy warto ??? - dla Was ten wątek - oceńcie sami. Jako że zima w pełni, okazję do testów już urządzenie miało. Jest wiele osób na forum które zamontowały Stanadyne w swoim bolidzie, zatem proszę o wpisywanie na gorąco opinii i uwag o

Wątek dotyczy podgrzewacza Oleju Napędowego https://podgrzewacz.prv.pl/ w który zaopatrzyli sie użytkownicy HONDY Civic 1,7 CTDi w rocznikach 2002-2004 którzy nie posiadają fabrycznej grzałki. Użytkownicy civica którzy tego nie mają, zadają pytania, czy warto ??? - dla Was ten wątek - oceńcie sami. Jako że zima w pełni, okazję do testów już urządzenie miało. Jest wiele osób na forum które zamontowały Stanadyne w swoim bolidzie, zatem proszę o wpisywanie na gorąco opinii i uwag o
    Last edited by syriuszteam; 19-03-2012, 15:49. Powód: dodane linki

uzupełnij powyższy wpis proszę o Linki do wypowiedzi przywołanych Forumowiczów tj.:Faber i Antek44 gdzie oni to napisali? że w warunkach zimowych wyszło im 5,1L/100km? bo ja też mam powód do niepokoju.... że chłopaki jakieś perpetuum mobile posiadają albo sie pchali na wzajem po 5km ? to tak wyszło.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

W jednym przypadku z 6,5 na 5,5 w drugim z 6 na 5,1. W wątku ~~STANADYNE~~ opinie.... Dlatego tam zadałem pierwotnie pytanie.
      Pzdr.

Comment

Working...
      X