Ja mam tak samo w moim civicu, tylko że w zimę i w lato. Nalałem raz paliwo na LukOil'u i odlaczalo turbo caly czas a na BP zatankowane jest i nie wylacza sie. Czemu tak jest???
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
civic 1.7 ctdi traci moc
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
hehe, turbo do wymiany - standard, widocznie nic więcej nie potrafią. mogę Cię zapewnić że przyczyna to nie turbina!
turbina (jej odcięcie) jest tylko skutkiem reakcji zpowodowanym "jakimś czynnikiem", a tych powodów mogło być 20 do tego same okoliczności zdarzenia.
Bardzo mało prowdopodobne że to paliwo, prawie wogóle, kod DTC bardzo byłby tu pomocny - skoro go nie spisałeś - to należy to potraktowac jako zdarzenie incydentalne.
Generalnie jesli zdarzą się Check Engin - to zawsze spisujemy (jesli zdiagnozujemy kod) by sprawdzić czy powtórzy się taki sam, jesli zdarzy się to kilka razy w bardzo krótkim czasie to wtedy się poważnie rozważa co robić.
Tak że zwalanie na paliwo jest tutaj pochopną diagnozą i tylko zbieg okoliczności sprawił że to stało się po tankowaniu na innej niż stanadardowo stacji.
Ja na BP wogóle nie leje, generalnie unikam markowych stacji - bo za drogiei leje jedynie zwykły ON (to tak żeby Cie uspokoić) i jeśli mam Checki to z powodów innych niz paliwo.
Check Engin jak piszesz i twierdzisz że to z powodu paliwa pojawia Ci sie i latem i zimą ! no i tu musiałbyś mi to potwierdzić kodem DTC bo wyjątkowo rzadko lub z pewnością graniczącą na 99,9% nikomu z użytkowników forum ani komukolwiek indziej nie słyszałem by sie pojawił w lato kod DTC związany z paliwem niezgodnym ze specyfikacją czyli:
DTC P1087: Wysokie napięcie czujnika FRP-czujnik w listwie paliwowej CR (indukowany w przypadku pustego zbiornika paliwa lub używania paliwa niezgodnego z wymaganiami
lub
DTC P1095: Niskie parametry działania układu sterowania ciśnieniem paliwa (indukowany w przypadku pustego zbiornika paliwa lub używania paliwa niezgodnego z wymaganiami
jak mówię z pewnością graniczącą jako bardzo mało prawdopodobne że miałeś z powodu jak paliwo takie Kody DTC w lato ! - dlatego twierdzę że Twoje przypuszczenia co do paliwa są nietrafione.Last edited by rambo7; 25-02-2011, 20:36.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
nie ma czegoś takiego jak błąd turbiny, (jeśłi tak usłyszałeś to mechanik użył skrutu myślowego) sądzę że niepotrzebnie się martwisz.
następnym razem zawsze poproś kogokolwiek kto będzie dokonywał diagnozy by zapisał tobie KOD Błędu DTC.
Skoro chcesz się zagłebić trochę w temacie to prosze poczytaj w internecie trochę o diagnostyce.
na początek np. to co stwierdzili już posiadacze takiej Hondy jak Twoja:
https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=23350 - poczytaj co tu napisano na 100% miałeś któryś z tych błedów! conajmniej 4 z nich powodują odcięcie turbiny i Check Engin - co mechanik nazwał "błedem turbiny".
pozatym poczytaj troche temat: https://diagnostyka-samochodowa.s-te...tion=diag_zroz - prosto logicznie i ciekawie.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
-
Hej,
Łącze się z Wami w bólu, tzn. mam taki sam problem - Ujemna odchyłka doładowania turbo. Hania po przekroczeniu 2000 -2500 staje się leniwcem i tu zaznaczam że nie zależy to od pory roku tj. cały rok tak jest. Do tej pory stopniowo / czytając forum starałem się eliminować potencjalne przyczyny i tak do tej pory, po kolei: wyczyściłem EGR, zregenerowałem turbo, wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania, filtry wymieniam na bieżąco (raz do roku wymieniam wszystkie), leje "lepsze" paliwo. A problem jak był tak jest, a mi już skończyły mi się pomysły. Dajcie znać co jeszcze może być przyczyną.
Dzięki,
Comment
-
Hehe, witaj w klubie choć ja już uporałem się z problemem na tyle, że sporadycznie wywala mi błąd. Również wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania, wyczyściłem turbo i efekty były marne. Co pomogło: po pierwsze to stopniowe przeciąganie na wysokich obrotach, delikatnie nie zmieniając biegu próbowałem dociągnąć Hannę do około 3800 obrotów. Jak wywalało błąd to zatrzymywałem się na poboczu, chwilę ja studziłem i od nowa. Pomogło na tyle, że dało się jeździć. Po drugie sprawdź w jakim stanie jest zawór podciśnienia turbiny Pierburg. Znajdziesz na forum jego indeks i miejsce gdzie się znajduje. Ostatnio go wymienilem, okazalo sie ze go troche rozsadzilo. Po wymianie jest lepiej niz bylo, ale chcek engine to chyba nieodzowny element dzialania tego diesla.
Comment
-
U mnie też wraca stare. Najczęściej wywala mi błąd w momencie kiedy na 4 lub 5 chcę gwałtownie przyśpieszyć z 2000 obrotów. Normalnie to mogę cisnąć na 3 biegu do 4500 obrotów i nic się nie dzieje. Aż się wierzyć nie chce, że tyle tych aut jeździ i nikt nie ma jakiegoś rozwiązania dla tego problemu.
Comment
Comment