Witam Panowie zakładam temat ponieważ nigdzie nie widzę tych błedów.Mój samochód to Honda Civic ufo 2.2 disel, 2008rok ,problem jest następujący.Rano przy temperaturze -4 i śnieg odpalam auto i na wyswietlaczu pojawił się kod PMFI,podłączyłem kostkę ELM i pojawił się kod błedu P0616 i P0617 ,gdy je kasuje po chwili wracają obydwa a czasami jeden z tych kodów.Szukałem co to jest i wskazuje to na obwód przekaznika rozrusznika(starter relay circuit) jeden kod mówi,że jest za wysoki a drugi,że jest za niski.Samochód odpala normalnie.Czy ktoś może miał taki przypadek i może pomóc mi rozwiązać ten problem?Zgóry dziekuję.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Co to może być Kod P0616 i P0617. ufo 2.2 CTDi
Collapse
X
-
W związku że to diesel, przeniosłem temat do Działu Diesla.
Natomiast co do kodów DTC to te kody są wspólne dla diesla i benzyny.
Fakt w bazie kodów tego jeszcze nie ma: Najczęściej Generowane Kody błędów - DTC w Dieslach modeli CIVIC - OBD II
ale będzie. (zaktualizowałem).
Zamieszczone przez krupier Zobacz postana wyswietlaczu pojawił się kod PMFI
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta"Programmed Fuel Injection – jest to elektroniczny układ zapłonu opracowany przez koncern Honda, polegający na wielopunktowym, sekwencyjnym programowanym wtrysku paliwa. Współpracując z innymi unikalnymi, innowacyjnymi rozwiązaniami Honda jak BLAST™ oraz ECOmo, PGM-FI zapewnia bardzo dobre przyspieszenie i płynne rozwijanie mocy w całym zakresie obrotów przy wykorzystaniu każdej kropli paliwa. W efekcie zapewnia użytkownikom komfort i przyjemność podczas sterowania jednostką napędową"
mówi się tam o:
Sprawdzić, czy nie ma luźnych przewodów lub niepewnych połączeń przy 2. przekaźniku rozrusznika i ECM.
Jeśli się komunikat ponawia - wymienić przekaźnik.
DTC P0617 - Usterka 1. przekaźnika rozrusznika.
mówi się tam o:
Sprawdzić, czy nie występują niepewne połączenia lub luzy na stykach 1. przekaźnika rozrusznika (ST CUT) oraz w module ECM.
Jeśli się komunikat ponawia - wymienić przekaźnik.
(powyższe to zalecenia dla benzyniaka i diesla).
Z powyższego wynika że są 2 przekaźniki rozrusznika. (na razie nie wiem gdzie one fizycznie się znajdują).Last edited by rambo7; 09-02-2021, 08:30.Kierownik Działu Diesla
-
raczej to jeden problem w obszarze elektrycznym. Obszar rozrusznika to nie 1 przekaźnik, a raczej cała instalacja elektryczna z kilkoma przekaźnikami, kody wskazują na niedomaganie w ściśle konkretnych miejscach, czyli np. niedokręcony kabel rozrusznika. Prosta banalna konkretna sprawa do sprawdzenia. Do sprawdzenia też przekaźniki.
Zamieszczone przez krupier Zobacz postaPGM-FI to coś z wtryskiem
Zamieszczone przez krupier Zobacz postaa P0617 i P0616 przekaźniki?Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment