Zamieszczone przez jdm11
Zobacz posta
Pieter1221, jesteś na forum do wczoraj, natomiast informacje techniczne dot P1237, są napisane od 9 lat. Musisz wrócić do tych wpisów bo one się nie przedawniły, są cały czas aktualne!
Jest bardzo wiele tematów, mnóstwo, rozprawiających o kodzie P1237 i zbieżnych z tym kodem co pozwala ogarnąć problem, dlatego odsyłam cię do wyszukiwarki albo wprost do Działu Diesla. Chodzi o to że ja tu nic nowego nie napiszę. Twój opis jest idealnie zgodny z opisami sprzed 9 lat. Więc wystarczy poczytać to co już napisano. Dodam tylko że praktycznie sam prawie odpowiedziałeś sobie na problem, długa jazda po mieście daje w kość dieslom, ale widzę że będziesz go rozganiał po trasach, więc jest szansa że mu przejdzie, ale to wymaga czasu, czyli zrobionych km przy prędkościach autostradowych a nie miejskich, musisz się uzbroić w cierpliwość, egr wyczyszczony ale turbina nie, zatem ona się sama wyczyści jak będzie odpowiednio pracować. Jak będziesz uczęszczał po autostradach to się sytuacja poprawi.
Na ten czas zachęcam do czytania wszystkich tematów które dot kodów P1236/ P1237/ i odcinania mocy.
Pamiętaj czujnik doładowania ciśnienia pilnuje parametrów pracy silnika, czyli wymiana sprawnego czujnika doładowania na sprawny czujnik doładowania kompletnie niczego nie zmienia, czujnik jest informatorem który monitoruje przebieg procesu. Musisz jak już to "wymienić" / wyeliminować problem tam gdzie on jest ( sadza w turbinie) wtedy czujnik nie będzie monitował przeładowania, dopóki on wypluwa komunikat "przeładownie" to nie on jest winny! on został tam wsadzony po to aby o tym mówił, wtedy gdy proces doładowania jest niestabilny, wiec jego wymiana (nie wiem kto to sugerował) oznacza że ten ktoś kompletnie nie rozumie co się dzieje, jest zielony, równie dobrze możesz dać dziecku naprawiać auto, generujesz tylko koszty, i powiększasz obszar niedomagania, czyli dodatkowo psujesz silnik, bo nie wiem np. czy czujnik dałeś fabryczny czy zamiennik a to ma znaczenie, i teraz jeśli zamiennik to gorzej bo jak sadzy już nie będzie a czujnik gówno nie czujnik to jasnowidz tu nie pomoże będzie takie zagmatwanie że mało kto dojdzie o co chodzi. Potem się ciągną tematy pół roku i nie wiadomo nadal od czego Go boli. Dlatego przestrzegam, zanim cokolwiek wymienisz, przemyśl to, a najlepiej poczytaj - to od razu się dowiesz w czym rzecz.
Comment