Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bład P1329 auto gaśnie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Bład P1329 auto gaśnie

Witam
    HC VII 1,7 CDTI 2005, auto gaśnie po przejechaniu odcinka drogi (różnie 20-60 km), następnie po odczekaniu 10-20 min odpala i jedzie dalej.
    Czasem po przejechaniu krótkiego odcinka (5-10km) nie chce odpalić i trzeba odczekać (10-20min).
    Podłączyłem komputer pod złcze ODB2 pokazał bład P1329, ale nie potrafię znaleźć opisu tego błedu.

pozdrawiam, Waldek

Zamieszczone przez waldemar123 Zobacz posta
    HC VII 1,7 CDTI
    nie ma takiego, jest 1,7CTDi , ale to szczegół, ale czasem pomocny w odnajdywaniu właściwych rekordów przez wyszukiwarkę.
    Jesteś świeży na forum, ale łatwo zorientować się że jest Dział Diesla, tam przeniosę ten wątek.

Jeśli chodzi o Kod błędu P1329 to Sorry, Definition could not be foun w bazie kodów dla 1,7CTDi taki kod nie istnieje.
    Oznacza to żę urządzenie którym diagnozowałeś silnik nie spełnia kryteriów dla protokołu Hondy ISO9141-2. Mówiąc krótko - nie przyda się i będzie gadał głupoty. Proponuję nie posługiwać się nim bo wyprowadzi Cię lub potencjalnych mechaników w pole.
    Jakie urządzenia warte są posiadania - opisane i przedstawione są odpowiednim Wątku w dziale diesla - polecam.

Z powyższego opisu wynika jedyne podobieństwo do problemów z czujnikiem wału korbowego.
    Wszystkiego w jednym zdaniu nie da się opisać w tej odpowiedzi na twój problem, proponuję przeczytaj co napisali inni użytkownicy mający zbieżne problemy z silnikiem a być może naprowadzi Cię to na rozwiązanie problemu.
    Kod błędu przy zgodnym Skanerze jest P1331. Skorzystaj z tych informacji i poczytaj odpowiednie Wątki w dziale diesla.
    Z mojej sugestii która już była pisana jakieś 5 lat temu wynika że gdy auto ma skończone 5 lat lub przebieg powyżej 100tys km to ulega defektowi czujnik położenia wału głównego - jest on nienaprawialny. Skutki są tożsame z opisanymi przez Ciebie.
    Na podstawie tego co napisałem znajdziesz na forum bardzo dużo informacji typu: objawy, skutki, gdzie się znajduje, jak naprawić i ile to kosztuje ile zajmuje to czasu i czy da się samemu.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam
      Dziękuję za zainteresowanie moim problemem i wyrozumiałość
      Faktycznie był to czujnik położenia wału.
      Miałem takie podejrzenia i w profesjonalnym warsztacie je potwierdzono.
      Czujnik wymieniłem sam, mam porobione zdjęcia, mogę udostępnić dla zainteresowanych.
      Wymiana wymaga kanału i dużo cierpliwości bo jest tam gęsto od przewodów i rurek gumowych.
      A tak przy okazji to o czym myśleli konstruktorzy gdy przy prędkości 140 km/h gaśnie silnik z powodu czujnika.
      Pozdrawiam, Waldek

Comment

Zamieszczone przez waldemar123 Zobacz posta
        A tak przy okazji to o czym myśleli konstruktorzy gdy przy prędkości 140 km/h gaśnie silnik z powodu czujnika.
        o tym że dalsza jazda jest niesamowicie niebezpieczna dla środowiska które od nadmiaru NOx (w ilości 0,000000343101g/m3) z niewłaściwie spalonego oleju napędowego może doprowadzić do nadmiernego zatrucia środowiska. Z powodu zaszczytnego wtedy posiadania Normy Euro3 zdecydowano o natychmiastowym nagłym i gwałtownym wyłączeniu silnika, na zasadzie koniec trucia! ...a to że Ty akurat wtedy kogoś wyprzedzałeś i straciłeś kontrole nad pojazdem to mieli głęboko w poważaniu. Priorytet to środowisko a potem bezpieczeństwo użytkownika.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

U znajomego w passacie jak padały wtryski (czy tam pompowtryski) też wyłączało silnik, a miał ich 4 . Game Over, jestem zepsuty, dzwoń po lawetę.
          A że w czasie jazdy....
          W Vectrze tak jak w Civicu jest czujnik na wale i wałku rozrządu. Jak miałem awarię czujnika na wale (w Vectrze) w te upały to wyskoczył tryb awaryjny ale nie zgasł (wystarczył mu sygnał z drugiego czujnika) i to pochwalam.
          Jako ciekawostkę, w Oplach skaner (opcom -tylko to się nadaje poza TECHem) kosztuje 3 tyś, na allegro nie znajdziecie bo ściga policja, ale każdy ma (alliexpress).
          Taki mały off-topic, bo temat czujnika jakiś taki typowy
          Last edited by jck; 12-09-2015, 00:36.

Comment

Working...
          X