Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

~~Regulacja zaworów 1,7 CTDi ~~

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• ~~Regulacja zaworów 1,7 CTDi ~~

W temacie regulacji nic się nie zmieniło w HONDACH jak też w 1,7CTDi regulije się zawory zgodnie z książką przeglądów jest to co 90tys km.
    Czy ktoś dokonywał regulacji ?
    pytam bo po rozmowie z mechanikiem ASO ustaliłem że w sumie mogę dojeździć do 150tys i wtedy wymiana paska rozrządu, wymiana rurek ciśnieniowych, regulacja zaworów.
    Rozrząd - tu jasne 150tys. Regulacja zaworów prowadzi do tego że trzeba rozkręcić rurki zasilania paliwem by zdjąć pokrywe zaworów, zawory posiadają pewnego rodzaj blaszki (jak mi tłumaczył) o ścisłych wymiarach - trzeba je regulować bo mogą się wytrzeć a wtedy trzeba je wymieniać - co pociąga za sobą spore koszty - taka blaszka sporo kosztuje a jest ich 16 szt. ! dodatkowo przy takiej wymianie powino sięwymienic rurki dawkujące paliwo panuje w nich spore ciśnienie nawet do 30 MPa - chodzi o to by po założeniu tej samej nie pojawiły się wycieki paliwa.
    No ....i tu jest moje wahanie - rozbierać auto i robić regulacje jak już mam 112tys ? czy czekać do 150tys? bo potem znowu rozbiórka ?!
    z drugiej strony regulacja - to coś normalnego więc czemu to tak wymyślono że robi to dodatkowe koszty? (w benzynie jest to proste do bulu).
    Zawsze regulowałem zawoty w moich wcześniejszych Hankach - i była zdecydowana róznica w pracy silnika, więc ma to znaczenie gniazda się nie wyklepują silnik ma dłuższążyywotnośc - nie bierze oleju, ciszej chodzi, równiej, itd, korzyści są bezsprzecznie...
    Dotego Powiedzał mi mechanik ASO że wszystkie części mogę zakupić w ASO OPLA będzie 3-krotnie taniej niż u nich, oni muszą zamawiać a GM ma to na magazynie.
    NO i co Bracia dieselki wspólnego padołu z tym robimy?

__________________________________________________ ________________________
    pomocne fotografie tu:
    Od około 1 roku ubywało mi płynu chłodniczego ale w taki sposób, że nie było żadnych śladów. W ciągu m/ca ubywało około 200ml, ale żadnych zacieków, silnik chodzi OK bez zastrzeżeń. Po dokładnych oględzinach motorka z każdej możliwej strony zauważyłem niebiesko seledynowy nalot na króćcu płynu chłodniczego, który znajduje się pod sprężarką klimatyzacji. Z uwagi na bardzo słabą widoczność tego miejsca (wsadzałem lampy lusterka) nie byłem na 100% pewien, że to TO. Niestety by tam dokładnie
    Last edited by rambo7; 11-10-2010, 12:04. Powód: foto
    Kierownik Działu Diesla

Według mnie to luzy trzeba sprawdzić czy są poprawne jak nie to dopiero wtedy regulować a w civic 1.7 CTDI powinny wynosić 0.4+-0.05 mm z tym, że ssące na minus wydechowe na plus: tzn: ssące np:0.38;0.39;.....0.39, wydechowe np. 0.40;0.41;.....;0.40
    Luzy można sprawdzić bez odkręcania przewodów ciśnieniowych wtrysków (trzeba zaopatrzyć się w silikon wysokotemperaturowy do uszczelnienia uszczelki w miejscach zagięć najlepiej czerwony, uszczelka pokrywy jak się urwie, szczelinomierz) z regulacja to już gorzej ale niektóre zawory dało by się wyregulować bez odkręcania przewodów wtrysków. (regulacja na płytkach).

Dokumentacje serwisową można ściągnąć ze strony https://hondatech.info/downloads/Auto/Manuals/Civic/
    plik Civic01-05 zip
    Tam jest podane co ile sprawdzać luzy co zależy to od warunków eksploatacji Normalm, Severe condition u nas w Polsce to są warunki sewere (Piaszczysta Pustynia mroźna z zraca solanka) hyba co 80kkm, słyszałem opinie, że co 40kkm.
    Last edited by Frenk15; 29-03-2010, 18:48.

Comment

błyskasz tu danymi. ale mało kto to zrobi sam...
      oczywiście że się tak robi najpierw sprawdza a jak trzeba reguluje, ale robiłeś regulację w 1,7 CTDi? coś czuję że chyba nie? ja rozmawiałem z mechanikiem ASo i twierdzi że trzeba odkręcić przewody ciśnieniowe. Tak się składa że mam Instrukcję napraw ASO (to nie książka obsługi) i tam pokolei namalowane co trzeba odkręcić i widzę że to nie będzei bułka z masłem.
      ...ale jak w pytaniu ... robił ktoś regulację ? czy ktoś może potwierdzic że jest po regulacji 1,7CTDI i jakie miał obserwacje - trzabyło wymieniać blaszki ? auto chodzi lepiej ? co wymieniono? różnica w pracy silnika zauważalna? (kopcenie) bo odczuwalna będzie nie wiele (moc) klekotanie ?
      Jak zrobić co powinno być (jak zrobić instrukcje dane itd.) mnie nie interesuje wyłącznie fakty na podstawie dokonanej regulacji.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Tylko sprawdzałem i wszystkie były w normie najgorszy był jeden ssący na minus 0.37 [mm] tj odchyłka -0.03 mm, nie trzeba do tego odkręcać przewodów ciśnieniowych. Sprawdzałem przy 40kkm.

Blaszek nie wyjmowałem choć jedna próbowałem jak pójdzie. Żeby zmienić blaszki i nie poharatać wszystkiego śrubokrętem będzie trzeba zrobić przyrząd (Ale dla wprawnej ręki to też niewielki kłopot).

I w związku z tym mam pytanie do Ekspertów czy w czasie eksploatacji luzy rosną czy maleją? A może inaczej jest dla ssących inaczej dla wydechowych.

Comment

Wracam do wątku - bo jestem świeżo po regulacji w ASO.
          Wygląda to tak:
          Pokrywa zaworowa plastikowa zdjęta - odkręcenie metalowych nakrętek z przewodów wys ciśnienia - i odkręcenie samej pokrywy aluminiowej - na wierzchu 2 wałki rozrządu.
          Wokół pokrywy leci uszczelka która ma rowki wzdłóż i był tam oryginalnie silikon koloru białego, tak że mechanik nusiał sie gimnastykować by zdjąć bo dobrze przylegała do powierzchni bloku.
          Zmierzono szczeliny 16-stu zaworów i 1-luz był na granicy wymiaru tj. 0,35mm reszta czyli 15-cie było dokładnie "w środku" pomiaru.
          Zakresy luzów to 0,35 - 0,45 (mam wydruk ale pisze teraz z pamięci)
          Mechanik zakwalifikował 1 szt do wymiany - zaakceptowałem decyzja 1 szt wymiana na -Uwaga - mniejszy wymiar po to by uzyskać szczelinę w granicach 0,40. Tak zrobiono specjalnym ściągaczem do blaszek - kazano mi zachować blaszke bo może ona być wykorzystana do ponownej regulacji (jest cała paleta wymiarów - blaszek).
          Wynika z tego jak mi tłumaczył mechanik że szczeliny mogą się Powiększać lub Zmniejszać ! ( u mnie się zmniejszyło na 1 zaworze), w zależności czy wycierają się panewki czy wybijają gniazda zaworowe i jest jak kolega wspomniał inaczej się dzieje z zaworami na wlocie a inaczej na wydechu.
          Blaszki są ze stali narzędziowej o podwyższonej twardości i faktycznie żadnej nawet ryski czy wgłębień wytartych na niej nie widziałem gładka jak lustro.

Dodam że użyty silikon do założenia spowrotem pokrywy był tak jak oryginalny - taki sam kolor dlatego sugeruje mi to że mają takie materiały w ASO jak używa fabryka.
          Co do pracy silnika - nie zauważyłem żadnej kompletnie różnicy na "ucho", tzn. wiem że coś było robione i w mojej głowie może powstać subiektywne odczucie że "jest lepiej" tzn ciszej, itd.....ale nie ...nic takiego mam wrażenie że jest tak samo.
          kiedy się bujam powiedzmy normalnie, prędkości przelotowe w granichach 100-130km/h silnik chodzi cicho ładnie bzyczy zdecydowanie ciszej niż diesel mazda 323 2.0 czy WV 1,9 .
          Natomiast jeśli wcisnę gaz i przyspieszam to w pewnym zakresie obrotów dalej jest jak było kiedyś (2000-3200) jakby troche słychać klekotanie albo zawory - no generalnie dźwięk się różni - ale tylko jak gniote w pedał, gdy znowy dojde do prędkości przelotowej np 140-150km/h znowu normalnie stabilnie bzyczy i bardziej słysze szum kół niż motor.
          W benzyniaku przy zimnym silniku (np. rano ) po regulacji było ewidentnie ciszej i równiej - nawet niewprawne ucho wychwyciło różnicę, Tu w dieslu tego nie słyszę chodzi tak samo przed regulacją jak i teraz.
          Natomiast nie kopcił mi wczesniej i teraz teżnie kopci - wychodzi na to że silnik jest w dobrej kondycji mam 115tys przebiegu.
          Generalnie Mechanik podsumował że jak bym jeździł i nie robił nic przy zaworach to nic by sie nie stało stwierdził ze niektórzy nie sprawdzają nigdy, a miał wizytatorów którzy mieli 250tys bez zaglądania i też nie było co regulować.
          tak że w tym momencie żegnam się z aso na długo jeśli chodzi o zawory.
          Jak pisałem wcześniej dodam ze naciągneli mnie na wymiane pompy wody - był luz na łożysku istotnie ale minimalny dla mnie akceptowalny. Natomiast cały szkoopuł w tym że to łożysko SKF kosztuje jakieś 20zł. ale nie idzie go zdjąć bez zdjęcia pompy i wychanie go na pracie bo siedzie w korpusie - aso tego nie robi i wymieniaja wszystko - całą pompe - dodam że sama POMPA wyglądał w środku jak i na zewnątrz b/db ! jak nowa w środku łopatki się świeciły jak nikiel 100% czysto zadnych wżerów, ubytków NIC - jak nówka.
          POmpa ma uszczelkę aluminiową i również silikon. Starą pompę dostałem spowrotem. Ciekawostką jest to że u mnie w okolicy ASO DAEWOO jest w stanie wymienić takie łozysko - mają prasę i robią to tak żeby obnizyc koszty wynieniaja łozyska sami a sama pompę zakładają tę samą. - więc da się ale wiadomo jak kto ma H to musi płacić.
          Jedyne pocieszenie że części założyli mi oryginalne fabryczne Hondy ściągane z Belgii 10dni z głównego magazynu GM na Europę.
          Last edited by rambo7; 13-12-2010, 11:37.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Wracam do wątku - bo jestem świeżo po regulacji w ASO
            W ASO Hondy czy OPLA?

Comment

ASO Hondy !!! w Oplu wogóle nie wiedzą o tym silniku w hondzie.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

zapytałem dlatego ze u mnie w aso hondy nic nie wiedzą o tym silniku i kierują do opla a tamci tez rozkładają ręce bo to nie ich silnik ot taki paradoks

Comment

Wszystkie ASO w PL iw EU też, bo tam sprzedawali te auta, wiedzą na pewno o tym aucie sporo. "mój" mechanik z aso mi powiedział że jeśli jest autoryzowany servis to okresowo przechodzą szkolenia i egzaminy z technologii i nowinek, wykrytych usterek montażowych, ukrytych etc. i wiadomo zależy jak kto sie przykłada - tak że wiedzą, wiedzą, ale inna sprawa że się boją, no bo jak jeszcze nic nie robili przy takim silniku i by coś spierniczyli to by prezes takiego machera wywalił, więc woli nie brać i delikatnie wytłumaczyć klientowi "jedź chłopie" wiadomo jak jest w servisach wolą wymieniać klocki hamulcowe za 600zł i tego nie popsuje niż grzebać w silniku którego pierwszy raz widzi ale dokumentację mają od A do Z ! wiem bo czasem sam korzystam po znajomosci. Ale,... jak sie uprzesz to muszą się zająć nie ma łaski w razie co donieś na nich do Honda Polska to zaraz bedzie porzadek, jakoś do mnie dzwonią (z centrum W-wy) po każdej wizycie z aso H z 10cioma pytankami dot wykonanej ostatniej naprawy.
                  Gośćwoli zbyć klienta i mieć spokój niż się gnoąć do dokumentacji 2-3 dni się zapoznać a potem coś robić ale nie chce im sie wolą pospać do śniadania i wymienić wycieraczki dla furmanki z floty za 300zł.
                  Last edited by rambo7; 30-12-2010, 09:18.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Hej,
                    a pamiętasz może poszczególne koszty, tj.:
                    - wymiana rozrządu
                    - regulacja zaworów
                    - wymiana pompy
                    Jeśli pamiętałbyś ceny części i robocizny to byłoby super

Comment

rozrządu nie wymieniałem ponieważ jeszcze nie mam odpowiedniego przebiegu czyli 150tys km.
                      wszystkie inne informacje znajdziesz tu: Temat: Wyciek z układu chłodzenia Regulacja zaworów i pompa wody.
                      Od około 1 roku ubywało mi płynu chłodniczego ale w taki sposób, że nie było żadnych śladów. W ciągu m/ca ubywało około 200ml, ale żadnych zacieków, silnik chodzi OK bez zastrzeżeń. Po dokładnych oględzinach motorka z każdej możliwej strony zauważyłem niebiesko seledynowy nalot na króćcu płynu chłodniczego, który znajduje się pod sprężarką klimatyzacji. Z uwagi na bardzo słabą widoczność tego miejsca (wsadzałem lampy lusterka) nie byłem na 100% pewien, że to TO. Niestety by tam dokładnie

Płytki należy zachować - to że je wyjęto/zamieniono nie znaczy że są przechodzone! może się okazać że będą potrzebne za 50-100 tys przebiegu. Płytki nie są wszsytkie jednakowe to jest cała gama płytek może się zatem okazać że któraś z wyjetych jeszcze sie przyda.
                      Last edited by rambo7; 03-01-2011, 12:04. Powód: edit
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Cdn...

Dzięki wpisom na forum po raz pierwszy dowiedziałem się o czymś takim jak regulacja zaworów, dzisiaj przy przebiegu 155tys. odwiedziłem ASO Hondy i co się okazało - moja Hania nie doświadczyła nigdy tej przyjemności, w efekcie czego mam do wymiany osiem blaszek (82zł sztuka) + robocizna 300zł i obawiam się, że to nie koniec. Kierownik warsztatu powiedział, że teoretycznie nie muszę tego robić, ale nie chciał wróżyć, czy przejadę 10, 20 a może 50tyś km na tym co jest, a jak się rozsypie może się okazać że i 5000zł braknie.

dodam jeszcze, że pozwolili mi kupić blaszki zaworowe w ASO Opla, to prawda że są tańsze bo tylko 61zł sztuka, ale trzeba czekać dwa tygodnie na dostawę, więc jak ktoś ma czas to może trochę zaoszczędzić
                        witam ponownie, jestem po regulacji zaworów, efektów nie da się zauważyć gołym okiem, samochód jeździ tak jak jeździł bez różnicy. Przy okazji zrobili mi osłuch silnika i przynajmniej jestem spokojny, że wszystko jest ok. Gdyby ktoś potrzebował płytki zaworowe to moge je odstąpić, może będą pasowały do wasych aut. Po wymianie dali mi je spowrotem
                        w ASO w Opolu zapłaciłem 300zł za pomiar luzów i wymianę płytek, wymieniono mi 8 sztuk za każdą zapłaciłem 82zł brutto. Opłaca ci się przejechać do Opola 90 km skoro we Wro sama robocizna kosztuje 690zł.

Jak się dowiedziałem w ASO zawory trzeba regulować co 90tys, w przeciwnym razie podobno może przydarzyć się nieprzyjemna niespodzianka i bardzo kosztowan
                        Last edited by rambo7; 03-01-2011, 12:05. Powód: edit

Comment

Jakby ktoś potrzebował, to dowiadywałem się jak to we Wrocku wygląda:
                          - w ASO w Mirkowie - twierdzą że w tych silnikach zaworów sie nie reguluje (jak im powiedziałem że słyszałem inaczej, to gościu mi odpowiedział "to chyba my w serwisie pracujemy tak?"), więc nie warto się z tym do nich wybierać, bo i tak nie pomogą
                          - w CARPA przy Legnickiej - zabawa trzy-etapowa: 1. Sprawdzenie luzów 170zł. 2. zamówienie płytek (twierdzą że zazwyczaj max 8 płytek , ale najczęściej 2 ) - kosztów nie mógł mi podać. 3. Wymiana płytek - 520zł niezależnie od ilości.
                          - w ASO D&D - sie nie dodzwoniłem, ale zakładam że tam będzie drożej niż w Carpie.

pz

a czy w ASO w Opolu mają płytki na miejscu ?
                          Last edited by rambo7; 04-01-2011, 07:48. Powód: edit

Comment

jak ja robiłem sprawdzenie / regulację - to mieli.
                            Polecam jednak zadzwonić odpowiednio wcześniej i zapilotować sprawę porozmawiać odnośnie zakresu robót i cen - by mieli czas na przygotowanie, Silnik diesla zaczynają odwiedzać ASO jednak dobrze by było dla obu stron uzgodnićzakres robót.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

No i byłem, pytałem. Gościu z ASO z Opola stwierdził, że wizyta w celu regulacji musiałaby być dwuetapowa, gdyż płytki muszą zamówić i czekać... niestety.. na dwa wyjazdy do Opola nie znajde czasu, a do Opola bo tam mi powiedzieli najtaniej..

pz

Comment

Working...
                              X