Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie civic 2.2 i-CTDi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez paprociak Zobacz posta
    Ha Ha Ha Ha jeszcze się tak nie uśmiałem chłopie co ty bredzisz masakra hahaha
    paprociak tak pisząc jedynie prowokujesz.
    Butler opisał swoją przygodę konkretnie ściśle w określonych okolicznościach, czyli chcesz powiedzieć że siedziałeś wtedy na jego tylnej kanapie i widziałeś wszystko?
    Butler nie powiedział że tak jest zawsze, przedstawił skrajny przypadek. Chcesz mi powiedzieć paprociak że też jeździsz regularnie trasy z prędkościami 45km/h i wiesz lepiej jakie jest spalanie?
    Nie cytujemy całości, bo to świadczy o tym że nie rozumiesz sensu treści.
    Sadząc po godzinie wpisu (20.18) to jeszcze mecz sie nie zaczął a Ty już po 2 piwach? nie pisz w ten sposób, albo próbuj zrozumieć co się czyta.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Butler Zobacz posta
      W moim 2.2 i-Ctdi jak pokarze się "0" to przy oszczędnej jeździe na trasie można przejechać nawet 100km.
      "0" ??? to ty chyba z górki jedziesz ze na 100 km nic ci nie pali trochę dla mnie dziwne. To może być jakiś błąd ale dla mnie to dziwne

Dam Wam do porównanie jak to u mnie wygląda w 220 konnym klekocie.
      Jazda 95% miasto, średnie spalanie 8l/100km
      Trasa, jadę sam (dość dynamicznie - 5,5-6,0l/100km.
      220 koni w hondzie w dieslu ??? pierwsze słyszę i-dtec na od 120- do powiedzmy 180 koni no chyba ze go chipowałeś tylko szkoda wtedy dwumasu , sprzęgła , kapci , i pare jeszcze innych rzeczy w mieście to trzeba ci przyznać pali ok 8 , 9 litrów na 100km w trasie przy spokojnej jeździe ok 4.5 do 6 l zależy od drogi którą sie poruszasz.

Niedawno jechałem do Warszawy i spaliło mi prawie 7,5l/100km, ale od domu do Dominika na Parowcowej (jakieś 350km) zeszło mi niecałe 2,5 godziny. Aż tak to mi się rzadko zdarza jeździć - spieszyłem się.
      uwaga pirat drogowy no chyba że jechałeś autostradami to zrozumiem ze ci tyle łyknął ropy

Trasa, jadę z rodziną dość mułowato 4,2-4-7l/100km
      to jest normalna jazda według ograniczeń i oraz z dobrym wybieraniem biegów

Rekord spalania 3,3l/100km - Pękła mi tarcza hamulcowa z tyłu i musiałem dojechać na wymianę z Gdańska do Gdyni (miastem) ograniczając maksymalnie hamowanie.
      Max 3 bieg, Turlałem się 35-45km/h i praktycznie każde dojazdy na świateł hamowałem silnikiem.
      szkoda tarczy wiadomo ze wtedy trzeba uważać bezpieczeństwo przede wszystkim i tu moje współczucia ja mam założone tarcze i klocki na przodzie i tyle marki TRW (polecam ok 600- 700 zł komplet) a co do toczenia sie przez miasto to też współczuje też kierowcą jadącym za tobą ale mam nadzieje ze nic sie z hania nie stało , jednakże życze spokojnej i bez awaryjnej jazdy , Pozdrawiam

Comment

trzymajmy sie tematu: Spalanie civic 2.2 i-CTDi
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Wiem że OT, ale postaram się krótko i zwięźle.
          1. Nie i-DTEC tylko i-CTDi. Nie to że nie pali, ale Honda daje margines (spory) bezpieczeństwa byś mógł dojechać do stacji. Po pojawieniu się "0" masz w zbiorniku jeszcze około 5-6l.
          2. Nie mam dwumasy, nie mam normalnego sprzęgła, chip to tylko jedna z wielu modyfikacji układu napędowego. Kapci mi nie szkoda.
          3. Trasa "7" z Gdańska do Warszawy to już nie to co kiedyś. Dużo jest już dwupasmówki, jechałem w środku nocy. I na prawdę się spieszyłem bo życiowa sprawa była. Nigdy nie złamałeś przepisów?
          4. Nie musisz współczuć, droga przez miasto jest dwu-trzypasmowa, ruch był niewielki i nikomu nie wadziłem.

W Niedzielę jechałem trasę 2 x 170km. Spalanie licznikowe 4,8l, przeliczone przy tankowaniu 5,1l. Prędkości nieznacznie wyższe od dopuszczalnych, kilka razy wyprzedzanie.
          Last edited by Butler; 03-12-2013, 06:09.
          Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Patrząc na to racjonalnie, to na 220KM takie spalanie po prostu jest szokująco niskie. W żadnym aucie o tej mocy nigdy się z takim nie spotkałem, obojętnie benzyna czy diesel z turbo czy bez. Marzenie. Butler, Twoje auto jest ogólnie doskonałe Przedstaw go tylko w końcu w "Naszych Autach", aby osoby takie jak paprociak wiedziały, do czego się odnoszą. Na razie mogę polecić tylko czytanie Twojej sygnatury w tej kwestii...

Trochę OT, a mapy Ci Dominik robił?
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Hehe... Miał swój udział
              Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Ostatnio porobiłem sporo tras z naciskiem na sprawdzenie zużycia przy różnych prędkościach.
                Spokojna jazda po drogach wojewódzkich w okolicach 90-100km/h. Mimo mijania co chwilę miejscowości (hamowanie do 60km/h przyspieszanie poza terenem zabudowanym) spalanie w okolicach 4,7/100km.
                Jazda autostradą ze stałą prędkością 120km/h - 5,9/100km
                Jazda autostradą ze stałą prędkością 150km/h - 7,1/100km
                Jazda autostradę z 99% maksymalnej prędkości na odcinku 440km - 12l/100km
                Spalanie wzięte z licznika, ale na stacji po podliczeniu różnicy praktycznie nie miałem. Przy dłuższych odcinkach komputer jest dość wiarygodny, gorzej w ruchu miejskim kiedy to przy krótkich pojeżdżawkach zaniża realne spalanie nawet o 1/100km
                Last edited by Butler; 09-06-2014, 08:48.

Comment

Butler - bardzo dobre wyniki jak na tak mocne auto.

U mnie w i-CTDI były podobne bez wirusa. Choc realnego 4,7l/100km to chyba nigdy nie miałem. Z reguły po krajówkach ok. 5,2-5,5 l/100km.
                  Autostrada przy 130 km/h ok. 6,2-6,4 l /100km.
                  Miasto (w zależności od korków) to ok. 7-7,5l/100km (lato) - zimą o 0,5 l więcej.

Przy max ciśnięciu - no prawie (520 km po autostradach w Niemczech za E-klasą) wychodziło 10l/100km wg. kompa. Awaryjna sytuacja była ale w gratisie dostałem wtedy pierwsza awarie turbiny i check engine...
                  Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

wzrost spalania w 2.2 i c tdi

Witam kolegów,
                    czy Wam też w ostatnim mroźno- zimowym czasie wzrosło spalanie? normalnie w zimie miałem do 6,5l a teraz to nawet do 8 dochodzi.
                    pozdrawiam

Comment

Wszystko w normie. Wszyscy tak mamy.
                      Wstawiaj auto na noc do ciepłego garazu, to spalanie bedzie niższe...
                      I nie ogrzewaj auta na wolnych obrotach. Wsiadaj i od razu delikatnie jedz. Najekonomiczniej wychodzi.
                      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez zsuetam123 Zobacz posta
                        normalnie w zimie miałem do 6,5l
                        normalnie? ... jak normalnie? 6,5L to "normalnie"? chyba raczej nienormalnie, w jaki sposób? wyłączając 1 cylinder? 6,5L to w miarę normalnie pali silnik 1,7.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zależy kto, jak i gdzie jeździ. Dla "miastowych" może to być irracjonalne, ale wystarczy że ktoś jest z prowincji gdzie nie ma skrzyżowań itd to te 6,5 wcale nie jest jakimś super wynikiem.
                          Wczoraj rozmawiałem z koleżanką która ma od nowości Civicu w dieslu (N22). Licznika "B" nigdy nie zerowała, przebieg 180tys km i spalanie... 5,3

Comment

nie mam jak, w garażu stoi City, a tam akumulator 42Ah i może nie wytrzymać mrozów.
                            W zasadzie teraz jeżdże tylko kilka km dziennie na zimnym silniku, dodam, że jak jest ciepło to średnia bez problemu
                            poniżej 6l.
                            Po mieście wiele nie jeżdże. Jazda tym samochodem po mieście nie należy do najprzyjemniejszych, głównie przez krótką jedynke.
                            Last edited by zsuetam123; 07-01-2016, 13:13.

Comment

w ostatnim mroźno- zimowym czasie wzrosło spalanie? normalnie w zimie miałem do 6,5l
                              chodzi o definicję słowa "normalnie" w odniesieniu do warunków mróz-zima-normalnie ...do 6,5L/100km.
                              Panowie ok jeśli ktoś tak jeździ i ma warunki może i zrobić nawet 2,5L/ 100km... ok nie zaprzeczam .
                              Ok, więc trzymajmy się słowa "normalnie".
                              w mrozy w zimę robienie wyniku do 6,5L/100 jest po całości nienormalne . Tzn rewelacyjnie niskie . To nie jest standard, czyli nie jest to normalnie.... ale jeśli chcecie się upierać że w takich okolicznościach to "normalne" to ok dla mnie nawet to może być 4,5L/100km. .
                              Posiadam silnik dużo oszczędniejszy i mniejszy i jeżdżąc normalnie to nie palę w zimę normalnie 5,3L/100km. Nie odważyłbym się pisać że to wynik normalny.
                              Spokojnie kolego zsetam123 wynik do 8L... do 8L/100km to nadal wynik rewelacyjny dla tego silnika.

...ale ok nie takiej odpowiedzi się spodziewałeś, fakt ... jedź do ASO
                              jeżdże tylko kilka km dziennie na zimnym silniku
                              i powiedz że coś nie tak z silnikiem ... zaczął palić nienormalnie ilości , zobaczymy co powiedzą.
                              Last edited by rambo7; 07-01-2016, 13:22.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Spokojnie, spory o definicje to raczej nie to forum.
                                Pytałem o doświadczenia innych użytkowników, a nie o to co jest możliwe a co nie

...ale ok nie takiej odpowiedzi się spodziewałeś, fakt ... jedź do ASONiestety nie trafiłeś, właśnie takiej oczekiwałem

Pozdrawiam wszystkich

Comment

Working...
                                X