Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie civic 2.2 i-CTDi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

chodzi o to by przypadek indywidualny (jak w tym przypadku) nie był podnoszony do kategorii "standardu", bo zaraz wywołuje to "pomarańczowe" światło u innych użytkowników, którzy czytając taki wpis odbierają (też by tak chcieli a nie potrafią) że normalnie komuś diesel 2,2 pali do 6l !! i szok a teraz do 8L i od razu jest odzew, co? jak? jemu do 6 w mrozy -15stC a u mnie np. 9,5L/100 ...pewnie mam coś spieprzone i sie zaczyna lawina myśli, może mam silnik zrypany? bo jeden z użytkowników twierdzi że mu normalnie w zimę przy mrozach -15stC diesel pali do 6L..ludzi od razu zachodzą w głowę jakim cudem?! i szukają dziury w całym, bo gdzieś wyczytał że to normalne.

ale ok zwracam honor
    Zamieszczone przez zsuetam123 Zobacz posta
    normalnie w zimie miałem do 6,5l
    moje dzieciaki nie wiedza co to zima (śnieg tylko w TV), w zeszłym roku zimy nie było największy mróz to -2stC. wiec faktycznie w taką zimę jak 2014/15 spalanie góra do 6L .
    Last edited by rambo7; 07-01-2016, 14:00.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Ok, wiem co masz na mysli i rozumiem. Kazdy opisuje swoj przypadek, dlatego pytam jak jest u innych przy tych mrozach. A jakie byly temp w tamtym roku nie pamietam

Comment

Nie ma co porównywać. Mieszkam w Gdańsku - pełno wzgórz i często krótkie odcinki. W zimę nawet jak się staram nie schodzę (nawet przed przeróbkami) poniżej 8/100.
        A znajoma o której wspominałem jest z Żuław - teren wybitnie płaski jak okiem sięgnąć. Dla niej ruszyć się z domu do Malborka w którym pracuje to 20 kilometrów i w najgorsze mrozy 7/100 nigdy nie przekroczyła.
        Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

W Warszawie jeżdżąc na odcinkach zazwyczaj do 10 km spalanie zimą średnio 7,5-8l

Comment

Zastanawia mnie sprawa spalania w moim ufoku 2.2 diesel . Zimą po wymianie filtrów mogłem zejść poniżej 5 litrów (wiadomo że nie zawsze) , a teraz na tym samym odcinku wskazuję mi 6,7 co według mnie jest dużo bo zazwyczaj tyle mi nie paliła ( może to winna że jeżdżę na zimówkach (ale dopiero na zimę planuje wymianę opon ) Nawet jak wskaźnik mi spadnie do 5.6 np to trochę wcisnę pedał i z powrotem jest 6.7 to samo jest w trasie na s8 , a wiadomo że w trasie spalanie powinno być mniejsze . I na jednym zbiorniku teraz robię max 600 , a nie tak dawno robiłem koło 800 km co może być nie tak ? Wina że jeżdżę na klimatyzacji to też nie jest , a paliwo tankuję na Statoil .
            Last edited by Derry; 09-08-2016, 16:46.

Comment

Wyeliminuj to co może powodować zwiększone spalanie. Sam po części odpowiedziałeś sobie na pytanie.
              Opony. Jeśli zimowe to jest oczywiste że w lato robią bardzo duże opory - są dużo miększe. I tu pewnie jest pies pogrzebany.
              Sprawdź też w nich ciśnienie. Jak nie dopilnujesz odpowiednich wartości to zapomnij o niskim spalaniu.
              Warto zerknąć przy okazji na tarcze/klocki. Jak jakiś tłoczek nie odbija to także będą opory na kołach.
              Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

dzięki właśnie też mi się wydaję że to przez opony bo czasem jak chce szybciej ruszyć to mam wrażenie że koła zostają z tyłu. Klocki były nie tak dawno wymieniane , a tarcze na tą chwilę są w dobrym stanie . Dzięki za udzielenie odpowiedzi .

Comment

Co do hamulców warto sprawdzać w ufo okresowo tylne zaciski, potrafią się zapiekac
                  ............................C I V I C
                  .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                  . .
                  Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                    Co do hamulców warto sprawdzać w ufo okresowo tylne zaciski, potrafią się zapiekac
                    Dzięki na przyszłość , ale na tą chwilę tłoczki odbijają

Comment

Jechałem ostatnio trasą s3 z Wrocławia do Świnoujścia i spalanie w normie nawet pokazywało 4.3 co byłem trochę zaskoczony , więc jeśli chodzi o trasę to te opony w niczym chyba nie przeszkadzają gorzej w mieście .

Comment

przy jakiej prędkości km/h ten wynik?
                        Wynika z tego że 2,2 pali mniej o 1L !! niz 1,7 , tą trasą ja mam wynik (1,7) 5,3L/100km przy średniej 150km/h. sądzisz że jak bym jechał 80km/h to zrobię 2,1L/100km? ... nie mam tyle nerwów by tak jechać na takiej trasie .
                        Last edited by rambo7; 14-08-2016, 13:09.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                          przy jakiej prędkości km/h ten wynik?
                          Wynika z tego że 2,2 pali mniej o 1L !! niz 1,7 , tą trasą ja mam wynik (1,7) 5,3L/100km przy średniej 150km/h. sądzisz że jak bym jechał 80km/h to zrobię 2,1L/100km? ... nie mam tyle nerwów by tak jechać na takiej trasie .
                          90-100 max więcej nie dało rady bo korki przede wszystkim duże były , przy prędkości 150km/h pokazywało 5.3-5.7

Comment

Zwiększone spalanie w 2.2 I-CTDi VIIIgen

Witam chciałbym opisać swój problem . Od tamtego tygodnia moja Hania 2.2 citd pali dużo więcej . To znaczy pali około 10 litrow według komputera zrobić mogę tylko 500 km i tyle robie , a spalania pokazuje 6.5 . Nigdy mi się nie zdarzyło żeby tyle paliła w zimę max to było 6.5 , a nie 10 . Gdy otwieram bagaźnik śmierdzi mi ropa czy tam może być jakiś wyciek ? Filtry były wymieniane opony tez mam nowe . Drugie pytanie gdzie znajduje się zbiornik paliwa i pompa paliwowa ? Z góry przepraszam nie wiedziałem gdzie umieścić pytanie

Comment

Auto zgodne z tematem. W-wa w lato, krótkie przeloty ale też i odcinki po obwodnicy miasta. AVG z kompa 50-60 km/h. Spalanie waha się między 6 a 6.3 l/100 km.

W trasie obserwowałem ostatnio wynik 5.2 - 5.4 l/100 km. Prędkości rzędu 120- 130 km/h. Niebawem będzie wynik autostradowy z długiej trasy po EU.

Comment

No i jest wynik z długiej trasy po UE, gdzie zdecydowana większość to autostrady i prędkości przelotów od 120 do 140 km/h. Był też odcinek testowy na sprawdzenie V-max gdzie ok. 100 km było przejechane z prędkościami 160 - 220 km/h. Było też sporo fragmentów z jazdą drogami lokalnymi gdzie spalanie odcinków wynosiło 4.7 l./100. Finalnie po 4065 wyszła taka średnia.

Były takie momenty po tankowaniu

I takie za zamknięcie jednego zbiornika (pół na poł autostrada/droga lokalna). Zasięg 1000 km na jednym kotle w 2.2 jak najbardziej realny.
                                Last edited by UFO_; 16-10-2018, 08:57.

Comment

Working...
                                X