Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie civic 2.2 i-CTDi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Spalanie civic 2.2 i-CTDi

Witam serdecznie,

Jeżdzę co prawda na krótkich odcinkach i po mieście ale czy to normalne że autko pali mi 8,5 - 9 litrów?
    Teraz jak są mrozy to spalanie dochodzi mi do 12 !!!

Nie będę ukrywał że silnik Diesla kupiłem po to by był oszczędny ale to co wyprawia moja Honda przechodzi ludzkie pojęcie. Dla przykładu wcześniej jeździłem Leonem FR z 2004 2,0 i tamten w Dieslu spalał od 5 na trasie do max 7 w mieście przy 150 ps-ach!! I tamte 150 ps to zupełnie inny świat do obenych 140. Ehh. gdyby mi go nie ukradli..

Czy takie spalanie jest normalne?

Mam diesla i jeżdzę też na krótkich dystansach, spalanie w granicach 8-9 litra przy tych mrozach.

Comment

Zamieszczone przez warecki Zobacz posta
      Teraz jak są mrozy to spalanie dochodzi mi do 12 !!!
      Rozgrzewasz silnik na postoju ?
      sigpic

Comment

Tez mi pali 8-9 przy mrozach

Comment

To bardzo dużo. Mi się jeszcze nie zdarzyło. Generalnie nie jestem agresywnie jeżdżącym kierowcą no ale nigdy nie osiągnąłem 8 litrów. Teraz wróciłem z Alp załadowany na maxa do tego box na dachu i jazda po górach w totalnej zimie - wyszło mi 7.3l/100km w porywach (prędkość od 130 do 150km/h). Ale za to zjadła mi litr oleju.
          Pamiętam raz kiedyś jechałem dłuższy czas 200km/h i wtedy przez chwile było z 8 litrów ale szybko spadło po przejściu na normalne prędkości.
          h16v
          Civic i-CTDi
          średnie spalanie

Comment

Ja mam średnio w zimę 6,3, latem 5,9 l/100km. Jeżdżę jakby eko-drivingiem, ale się często zapominam i pogonię tak ze 120km.
            Najmniej mialem 5,7, a najwięcej 7 (mrozy).
            Ważne chyba będzie to że nie robię krótkich dystansow - minimalnie to z 10 km, a przeciętnie ok 30 km - dojazd do pracy.

Ciekawe jakie najmniejsze średnie spalanie udało się osiągnąć z tym silnikiem? Wątpię że są to wartościrodem z eko-wyczynów 1,9 TDI na poziomie 3l/100km (z wiatrek, przyklejeni do ciężarówek) ;-)

Comment

Według mnie to wynik zużycia paliwa l/100km zależy od dystansu i warunków jazdy.
              Żeby porównać zużycie trzeba zrobić test przy takich samych warunkach pracy.

Ja sprawdzałem civic 1.7 CTDI
              W zimie na dojazd do pracy na zimnym silniku 5 km wychodzi 8-9 l/100km
              Po zapaleniu na zimnym w czasie mrozów przy krótkim dystansie nawet do 12 l/100km

Na trasie z klimatyzacją na połowie trasy przy dość szybkiej 80-120 jeździe 6 l/100km (dystans 250km)
              Na trasie bez klimatyzacji przy dość szybkiej 80-120 jeździe 5.2-5.3 l/100km (dystans 120km)
              Na rozgrzanym silniku w normalnych warunkach 10-15 stopni C z prędkością 60 km/h po równej drodze z kilkoma krótkimi zatrzymaniami co 10 km można zejść poniżej 4 l/100km (dystans 40km)

Tak więc jak nam zależy na oszczędności to jazda z 60km/h

Wydaje mi się, że jak jest zimny to spala więcej komputer daje więcej paliwa, żeby go dogrzać (takie sterowanie żeby ciepło nie szło na pracę tylko na nagrzanie ścianek np. przez opóźnienie wtrysku albo coś takiego) nawet nie jest to spowodowane większymi luzami ani gęstszym olejem, co o tym sądzicie?

Frenk15

Comment

Ja użytkuje samochód głownie na dłuższe trasy od 150-400 km w tym około 1/4 przebiegu to miasto. Na 10 tyś km wynik 6,2 litra ON na 100km. Prędkość na długich trasach 120 - 170 km/h, miasto to różnie jak pozwalają warunki ale bez szarżowania. Natomiast najniższy wynik to 4,4 l/100km przy prędkości rzędu 85-90 km/h na dystansie 100km ( tylko, że z taką prędkością nie da się jeździć, zrobiłem to dla sprawdzenia). Na trasie przy prędkości 100-110 km/h to niecałe 5l/100km. Miasto to od 7,5-8 l/100km.
                Komputer pokazuje spalanie ok 0,2 l/km mniejsze, pewnie dlatego, że prędkościomierz zawyża swoje dane.

Comment

Witam , moj Civic ma przejechane niecale 60 tys km , i musze przyznac ze srednie spalanie przy tym przebiegu wynioslo 6,3 l. Co do najnizszego spalania to wynosilo ono na trasie 4,5 l przy predkosci 90 km/h a przy jezdzie w miescie ( a nie non stop staniu w korkach wynioslo max 7,5 l. Pozdruffka 4 All.
                  Last edited by jjkdg; 03-11-2010, 18:53.

Comment

W moim 2.2 i-Ctdi jak pokarze się "0" to przy oszczędnej jeździe na trasie można przejechać nawet 100km.
                    Dam Wam do porównanie jak to u mnie wygląda w 220 konnym klekocie.
                    Jazda 95% miasto, średnie spalanie 8l/100km
                    Trasa, jadę sam (dość dynamicznie - 5,5-6,0l/100km.
                    Niedawno jechałem do Warszawy i spaliło mi prawie 7,5l/100km, ale od domu do Dominika na Parowcowej (jakieś 350km) zeszło mi niecałe 2,5 godziny. Aż tak to mi się rzadko zdarza jeździć - spieszyłem się.
                    Trasa, jadę z rodziną dość mułowato 4,2-4-7l/100km
                    Rekord spalania 3,3l/100km - Pękła mi tarcza hamulcowa z tyłu i musiałem dojechać na wymianę z Gdańska do Gdyni (miastem) ograniczając maksymalnie hamowanie.
                    Max 3 bieg, Turlałem się 35-45km/h i praktycznie każde dojazdy na świateł hamowałem silnikiem.

Sprawdziłem kiedyś po długiej trasie że komp mi zaniża spalanie na 0,3l/100km.
                    Dane podałem z kompa.
                    Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Butler,
                      są 2 wątki w temacie spalania 2,2CTDi .... do którego wolisz? (temat do przeniesienia).

1. https://www.civicforum.pl/showthread...TDI-2007-Civic

2. https://www.civicforum.pl/showthread...ivie-2-2-sport

tematy przeniesione .
                      Last edited by rambo7; 19-11-2013, 17:23.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Ale żeś kotlety dla mnie wykopał...
                        Ale skoro musisz przenieść bo tak sztywno pilnujesz konwencji tematu to temu pierwszemu wątkowi mi bliżej.
                        Nie mam wersji "sport" i znowu było by nie w temacie.
                        PS. Sorry że się w ogóle tu odzywałem.
                        Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

kotlet, nie kotlet ale tu pisać trzeba bo trzeba rozruszać tego 2,2ctdi... pochowali się i nie chcą pisać o spalaniu .
                          Generalnie to powiem Ci że byłem przekonany że mimo wszystko mniej to auto pali, ale bardzo wiarygodnie przedstawiłeś swoje dane. Wielu osobom wydaje się że jak kupi tego diesla to 4,5L/100 w mieście będzie palił . To jednak swoją moc ma.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Butler Zobacz posta
                            W moim 2.2 i-Ctdi jak pokarze się "0" to przy oszczędnej jeździe na trasie można przejechać nawet 100km.
                            Dam Wam do porównanie jak to u mnie wygląda w 220 konnym klekocie.
                            Jazda 95% miasto, średnie spalanie 8l/100km
                            Trasa, jadę sam (dość dynamicznie - 5,5-6,0l/100km.
                            Niedawno jechałem do Warszawy i spaliło mi prawie 7,5l/100km, ale od domu do Dominika na Parowcowej (jakieś 350km) zeszło mi niecałe 2,5 godziny. Aż tak to mi się rzadko zdarza jeździć - spieszyłem się.
                            Trasa, jadę z rodziną dość mułowato 4,2-4-7l/100km
                            Rekord spalania 3,3l/100km - Pękła mi tarcza hamulcowa z tyłu i musiałem dojechać na wymianę z Gdańska do Gdyni (miastem) ograniczając maksymalnie hamowanie.
                            Max 3 bieg, Turlałem się 35-45km/h i praktycznie każde dojazdy na świateł hamowałem silnikiem.

Sprawdziłem kiedyś po długiej trasie że komp mi zaniża spalanie na 0,3l/100km.
                            Dane podałem z kompa.
                            Ha Ha Ha Ha jeszcze się tak nie uśmiałem chłopie co ty bredzisz masakra hahaha

Comment

A niby co masz na myśli? Rozwiń się trochę bo na razie to sobie tylko pohejtowałeś nic nie wnosząc do tematu.

Comment

Working...
                              X