Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prelude

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Tutaj największym problemem jest...nazwa.
    Gdyby nazwali to np. SrutututCoś-tamX - nie byłoby kontrowersji. Ot, Honda zmajstrowała coś o kształcie mydelniczki z LED-ami, czym sonduje rynek. Może puszczą do produkcji, może nie, jeśli puszczą to porobią to kilka sezonów, przestaną i świat o tym zapomni.

Problem polega na tym, że nazwali to-to Prelude. A to zobowiązuje...

Dostali nauczkę po sytuacji z CR-X -> CR-Z, powinni wyciągnąć wnioski. Ale nie! "Oops, we did it again".
    Więc będzie buczenie jak przy nowej Suprze aka Z4.

Comment

Kolejne doniesienia próbują zmitygować hype jako się nakręcił po słowach " driving pleasure"

Komentarze od Hondy są takie, że to nie ma byc konkurent dla CTR i ITS.

A bardziej zapełnienie luki po zniknięciu Accorda i Civica Coupe.

Więc pewnie dostanie hybrydę z Civica, może ciut wmocnioną i tyle będzie z driving pleasure

Comment

A nie będzie to czasem taka "nowsza wersja" CR-Z? CR-Z super się jeździło [ https://www.civicforum.pl/showthread...t%C4%99pca-CRX ], a był 1.5 silnik i 10-11s do 100km/h, natomiast wrażenia lepsze niż w FK2 Sport, które miało 8s do 100km/h i 1.8 silnik. Ponadto CR-Z było hybrydą już ~15 lat temu i posiadało 2 silniki. Oczywiście nie mam porównania dziś po latach, ale CR-Z chyba dawało więcej frajdy niż Type R, natomiast na pewno nie było tak wygodne bo Type R jest jak limuzyna, dużo miejsca, wygodnie, jedynie zawieszenie jest sportowe (twarde) i nawet na comfort trybie czułem różnice w stosunku do cywilnego Civica.

W każdym bądź razie ja czekam i może wezmę jeśli nie będzie to całkowity elektryk.
        Last edited by brumzium; 15-04-2024, 10:24.

Comment

Zamieszczone przez brumzium Zobacz posta
          W każdym bądź razie ja czekam i może wezmę jeśli nie będzie to całkowity elektryk.
          Ucichło ostatnio, ale ostatnie doniesienia mówiły o hybrydzie. Moze to i lepiej, ciekawe jak koncepcja hybrydy z napędem elektrycznym sie nie obroni jako driving pleasure.
          A jestem ciekaw czy to sie w ogole pojawi w Europie, o ile Honda jeszcze bedzie tu obecna w tym czasie

Comment

Ciekawe co wyjdzie z tych kombinacji i co finalnie będzie w nowej Prelude
            Screenshot_20250202_190950_Facebook.jpg

Comment

2litrowa hybryda z Civica z nowymi trybami pracy i symulacja pracy skrzyni. Juz paru dziennikarzy jezdzilo prototypem

Comment

Słyszałem, że to nie będzie konkurencja dla Type R - będzie gorsze.

https://www.honda.pl/cars/news-honda...e-concept.html - a tu oficjalne informacje

https://youtu.be/JHvaZDr26og?t=326 - tu jazda prototypem

Zastanawiam się czy nie kupić, dlatego się interesuję
                Last edited by brumzium; 03-02-2025, 00:38.

Comment

Pominę wygląd (to kwestia trendów i gustu).
                  Prelude nigdy nie celowała w osiągi, ale 200 kucy VTI w 1998 roku robiło wrażenie. 220 w topowej wersji - tych sprzedano w EU chyba kilka sztuk na początku lat 2000.
                  Dzisiaj bazująca na płycie Civic 1.5 CVT + hybryda z symulowanym dźwiękiem zmiany biegu i łopatkami przy kierownicy to moim zdaniem nieporozumienie w tej cenie (słyszałem o bazie za 280 000 zł). Takie coś w służbowej Yaris 1.33 CVT 10 lat temu było za mniej niż połowę ceny.
                  Chyba, że na EU wpuszczą 2.0. Co też osiągami nie powala. Tańsze Toyoty w wersji GR pozamiatają Prelude VI gen.

Comment

Po odkryciu kolejnych kart wygląda na to, że myliłem się odnośnie hamulców( na szczęście) Sylwetka bardzo zgrabna, wnętrze również przyjemne, a zwłaszcza fotele natomiast ja rozumiem,że ogranicza się koszta, ale czy na prawdę nikomu nie chciało sie przysiąść do photoshopa i zaprojektować grafiki zegarów z odrobinę większym polotem ?
                    Widać jak wół, że wyświetlacz służący za zegary na bezczela ściągnięty z Civica, CR-V, ZR-V ( wybierz dowolne)

Comment

Pewnie w polifcie pojawią się nowe projektu zegarów i to będzie jedna z większych "innowacji"

Jak by zrobili wersję Coupe Acury ITS i nazwali Prelude to wtedy za te 300000 warto by było się zainteresować tym żelazem.
                      Last edited by danthe; 03-02-2025, 14:58.

Comment

Jeżeli zrobią to droższe niż FL5 to faktycznie odpał. Inna sprawa, że 2025 ma być ostatnim dla FL5 i już się pojawiają artykuły o tym, że byćmoże seria TypeR będzie się też pojawiała w elektrycznych wersjach. Choc mysle, ze ktos przez to popełni sepuku, bo w ich religię godzi już włożenie automatu (nawet w opcji jak było w Hultaju i30N, Megance RS czy teraz w nowym GR Yaris).

Prelude nigdy nie była killerem osiągowym a bardziej takim bardziej odjechanym Accordem Coupe i polem do eksperymentów technicznych. Teraz została zdegradowana na platformę Civica a Honda nie ma mocniejszej hybrydy w tym momencie (pominę nieprodukowanego już NSXa). Moze cos tam dorzucą ponad te ok 180KM (oby coś więcej niż inne liczenie mocy, które tej samej jednostce w USA daje 200KM

Tak czy siak - mi się podoba, mam świadomość, że to będzie wolniejsze od FK8 czy FL5, z drugiej strony, przy niskich prędkościach hybrydowy Civic daje naprawdę swietne wrazenia z jazdy, szczegolnie przy starcie od zera. Napęd elektryczny robi swoje.

Zamieszczone przez danthe Zobacz posta
                        Dzisiaj bazująca na płycie Civic 1.5 CVT + hybryda
                        Civic ma hybryde 2.0. A CVT (chyba eCVT to nazywają) to tam w zasadzie jest tylko z nazwy. To auto nie ma skrzyni biegów.

Comment

Accord Coupe i Prelude to były dwa różne światy. Akurat posiadałem jednocześnie te dwa modele. Poza znaczkiem na masce nie miały wiele wspólnego. Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy. Bo części trochę współdzieliły
                          Co do silnika to pierwsze dane jakie do mnie docierały, to że Prelude na Europę będzie miało 1.5 w oparciu o tą samą platformę co Civic. Stąd to info w moim poście.

Muszę doczytać o tym eCVT Hondy skoro piszesz, że to jakiś inny wynalazek. W Toyocie i VAG innowacja "e" polegała na dodaniu elektrycznego sterowania do CVT tak żeby można było "zatrzymać" łańcuch na konkretnym przełożeniu.

Comment

Co do silnika to pierwsze dane jakie do mnie docierały, to że Prelude na Europę będzie miało 1.5 w oparciu o tą samą platformę co Civic. Stąd to info w moim poście.
                            pierwszy komunikat był taki, ze ma być elektryczny ale to była bardziej kaczka dziennikarska, szybko sprostowali, ze ma być electrified a nie electric. Nie widzialem, zadnego newsa o czystej benzynie, nawet na USA- tam już oczywiscie na fanpage'ach hondowych płacz, ze nie jest manual i nie AWD (tak jakby kazda poprzednia Pralka była)

Muszę doczytać o tym eCVT Hondy skoro piszesz, że to jakiś inny wynalazek.
                            Jest inny i moim zdaniem Honda strzela sobie w stopę nazywając to tak, bo CVT kojarzy się od lat z dzwiękiem kuriera wiozącego żarcie na skuterze, choc trzeba przyznac, ze CVT w Civicu X działa super z tymi udawanymi biegami i jezdzi sie tym mega przyjemnie.
                            Wracając do napędu hybrydowego w Civicu - to tam koła pędzi elektryk. A benzyniak robi w wiekszości przypadków za agregat prądotwórczy. Jedyne przełożenie spaliniaka na koła jest przy jezdzie z wysokomi prędkosciami - tam sprzęgło zapina napęd

Comment

Zamieszczone przez filipfm Zobacz posta
                              pierwszy komunikat był taki, ze ma być elektryczny ale to była bardziej kaczka dziennikarska, szybko sprostowali, ze ma być electrified a nie electric.
                              To o elektryku zignorowałem
                              Potem do mnie doszło, że 1.5T hybryda. Następnie, że może i 2.0 N/A hybryda. W sumie to nie wiadomo co tam zapakują.

Nie widzialem, zadnego newsa o czystej benzynie, nawet na USA- tam już oczywiscie na fanpage'ach hondowych płacz, ze nie jest manual i nie AWD (tak jakby kazda poprzednia Pralka była)
                              sh-AWD by było w Prelude ciekawe, pytanie jak to by tam upchali? widziałem dawno temu civic z przeszczepem napędu z CRV, jakoś to działało.

Wracając do napędu hybrydowego w Civicu - to tam koła pędzi elektryk. A benzyniak robi w wiekszości przypadków za agregat prądotwórczy. Jedyne przełożenie spaliniaka na koła jest przy jezdzie z wysokomi prędkosciami - tam sprzęgło zapina napęd
                              Doczytałem już To taki Opel Ampera z możliwością napędzania silnikiem spalinowym na nadbiegu
                              Jednej możliwości brakuje - sumowania mocy dwóch napędów.
                              No i vmax w okolicy 180 kmh to troche nieporozumienie Honda przenosi prawne ograniczenia z Japonii na Europe?

Pozostaje nadzieja, że Prelude będzie miała podrasowany ten napęd aby było minimum te 250 KM dostępne.

Comment

To taki Opel Ampera z możliwością napędzania silnikiem spalinowym na nadbiegu
                                Z początku też tak myślałem, ale silnik spalinowy potrafi już napędzać bezpośrednio koła nawet w okolicach 65km/h.. pod warunkiem, że nie ma obciążenia napędu, czyli sobie lecisz "lekko" po równej nawierzchni, a obroty spaliniaka są na poziomie 1450.. napęd po przez elektryk realizowany jest wówczas gdy nagle potrzebujemy "powera".. moim zdaniem ten napęd Hondy jest na prawdę super.. jakby coś takiego zrobili o mocy 250KM (moc elektryka) w tym Prelude to by było ekstra, obstawiam, że setkę by robił w 5,5-6sek. a średnie spalanie oscylowało by w okolicach 7l/100km. Co do prędkości maksymalnej, to w Civicu prawdopodobnie jest to ograniczone elektronicznie, gdyż przełożenie pozwala na osiągnięcie duużo wyższej prędkości niż te licznikowe 189km/h.. ale trzeba przyznać, że tym autem w tempomacie da się stabilnie lecieć bez wysiłku te 180km/h, w Prelude może ogranicznik byłby ustawiony na 200km/h.. albo ciut więcej...
                                Last edited by Grzechu; 04-02-2025, 14:31.
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X