Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Prezentacja nowej Hondy HR-V
Collapse
X
-
Dzięki za fajny filmik! Najbardziej mnie pocieszyło że będzie też wersja 1.8, oby do na taka trafiła a nie tylko 1.5 jak w JP na razieJakby jeszcze było z klasycznym automatem jak w Civic IX, a nie CVT i kosztowało 70tys. to byłby idealny rodzinny żonowóz
Dodam od siebie:
Chociaż i tak CX-3 ładniejsza z zewnątrz :P
Aczkolwiek 264 litry przekreśla mój ewentualny cel - przeniesienie funkcji auta rodzinnego na żonowe i uwolnienie mnie od ograniczeń bagażnikowo-drzwiowych kolejnych autLast edited by Alix; 21-12-2014, 15:08.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
-
Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
No tak ale Vitara jest o klase wieksza... Dla mnie CRV czy Vitara to juz za duze i za ciezkie auto, na miastowy zonowoz tym bardziej. O cenach nie mowiac. Tutaj przeciwnikiem jest raczej SX4... czyli nic ciekawego IMO.............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Informacje prasowe przy premierze Vezel w JP:
Niestety, tam nie mają wersji 1.8Która mam nadzieję do nas dotrze poza nieco skromnym (jak na SUVa) 1.5 ... Co ciekawe, jest wersja z 7-biegową skrzynią dwusprzęgłową Hondy (pierwsza taka konstrukcja Hondy z tego co się orientuję). Hybrydy oczywiście jak zwykle standardowo CVT.
Nawet Mugen ma już akcesoria do HR-V (Vezel):
A tu jeszcze Honda Access do niej:
Last edited by Alix; 27-12-2014, 20:43.............................C I V I C
.
.
Comment
-
Tymczasem Suzuki znowu wyciąga mi tu asa z rękawa...
https://autanowe.mojeauto.pl/samocho...geParam=&marka[0]=74&model[0]=791&numberOfResults=10&topmenu=index&controller=s earch&sortResults=cena_asc&page=1
Wygląda na to, że Vitara ma szansę być ok. 10tys. tańsze od Hondy HR-V i ok. 150kg lżejsza (Suzuki od lat podaje realne wagi, Honda jak większość firm o 50-80kg zawyża) no i 1.6 a nie 1.5 ... co prawda bez magic seatsów, ale za to nawet nie wiem czy nie ładniejsza od HR-V - szczególnie dla żony w wersji dwukolorowej... Bagażnik nawet od biedy rodzinny (ale znowu Suzuki o wojskowym rodowodzie od lat podaje solidne realne normy, gdzie Honda podobnie jak inne firmy średnio o 10% zawyża w papierach VDA, więc wychodzi z grubsza na taki sam...). W dodatku można dowolnie konfigurować wersje wyposażenia i np. 4x4 kupić już od najtańszej... i gwarancji jest 5 lat a nie 3...Last edited by Alix; 02-03-2015, 19:46.............................C I V I C
.
.
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postano i 1.6 a nie 1.5 ...Last edited by remar; 03-03-2015, 10:44.CIVIC IX 1,8/142KM
Comment
-
eee, chyba zwykłe 1.5 /131KM a nie uturbione. ( Na razie nie są znane szczegóły dotyczące palety silników, jednak niemal pewne, że pod maską pojawi się znany z wersji amerykańskiej 4-cylindrowy 1,5-litrowy silnik i-VTEC o mocy 130 KM i diesel 1,6/120KM), ale w HR-V będzie sześciobiegowa skrzynia a w Vitarze jest pięciobiegowa.
Comment
-
No ja mam odwrotne zdanie o silnikach Suzuki. Znam ten silnik z SX4 i moze do 1.8 Hondy podejscia nie ma bo jest istotnie slabszy, to np. 1.33 Suzuki ze Swifta do 1.33 z Jazz/Civic mimo braku zmiennych faz rozrzadu to o niebo lepszy jest silnik Suzuki. Hondowskie L13 jest tu bezplciowe, a M13A od 4tys. rpm ciagnie jak zle jakby sie normalnie VTEC wlaczal co daje temu autku tyle co napisali w papierach 11s do setki - jak na 92-konna kosiarke to jedzie fantastycznie. Takze mysle ze 1.5 (L15 z tej samej serii co L13 z Jazza) w 150kg ciezszym HR-V (nie ma zadnego turbo a moc max. trzeba szukac az na 6600rpm - kto tak jezdzi SUVem???) bedzie mocno przecietne w stosunku do tego 1.6 (ktore ma te max. wartosci o co najmniej 500rpm nizej) w duzo lzejszej Vitarze.
5-biegowa to niby minus, ale... akurat to dla mnie zaden minus do żony wozu, na 98% jazdy miejskiej to ona nawet 5tke rzadko kiedy uzywa
Co do gwarancji to na stronie Suzuki jest promocja do Vitary na 3+2Last edited by Alix; 03-03-2015, 13:20.............................C I V I C
.
.
Comment
-
Może faktycznie zbyt optymistycznie założyłem że nowy model Hondy będzie miał już silnik turbo bo przecież wielu na to czeka, zobaczymy niedługo w którą stronę to pójdzie. Nie pisałem że mam złą opinię o silniku Suzuki - po prostu mam porównanie 1,6 Suzuki do 1,8 Hondy ze znacznym wskazaniem na jednostkę Hondy. Nowa Vitara jest mniejsza od SX4 Scross coś wielkością podobne do SX4 więc to 1,6 wystarczy (SX4 z tą jednostką ma coś 11,5 do setki w wersji 4x4) natomiast jest to leciwy już silnik znany jeszcze z aut 2 generacje do tyłu gdy miał moc 107KM i po lekkiej modyfikacji kilka lat temu podniesiono mu moc do obecnych 120KM.CIVIC IX 1,8/142KM
Comment
-
Wiesz czasem lepsze wrogiem dobrego a ten M16A z Suzuki to odl lat (jeszcze z Liany) sprawdzony i bezbledny, bezobslugowy i bezawaryjny silnik... Wszystkie te przymioty ma tez L-seria Hondy zeby nie było, ale te Mki Suzuki są po prostu jakieś zwawsze, nie wiem sam z czego to wynika bo technologicznie sa to starsze i prostsze konstrukcje, jedyna ich potencjalna przewagą jest DOHC vs SOHC.
A co do powyzszych wypowiedzi (podobnie na FB firmy itp.) to 1.5 Hondy w takim SUVie... to jak widac dla WSZYSTKICH jest naturalne, ze taki 1.5 powinien być z turbina zeby nie szukać siły napedowej po obrotach... poza samą Honda...............................C I V I C
.
.
Comment
-
Oba te auta, plus opel Mokka, nissan Juke i skoda Yeti to potencjalni rynkowi konkurenci, ludzie którzy kupują auta takiego typu raczej nie patrzą na czas do setki i na 100% silnik w HR-V da sobie rade podobnie jak i ten 1.6 z Vitary bo oba są dobre i bezawaryjne choć zapewne suzuki będzie żwawsza ze względu na wagę. Co do sprzedaży to wiele zależy od ceny, sądze że geniusze z Hondy Poland znowu wyśrubują cenę na absurdalnym poziomie. Mi osobiście HR-V podoba się bardzo.
Comment
Comment