Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Turbobenzyna - za a nawet przeciw

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Co nieco w temacie:

Turbo od Hondy.jpg

źródło: Auto Moto 4/2014(215)
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Handlowiec na jeździe testowej mówił mi z przekonaniem jako ciekawostkę, że kolejna generacja civica nie będzie mieć turbo silników, oczywiście chodzi o te wersje nie do szaleństw.
      Podobno wersja 1.5 turbo jest robiona pod crv.
      Ile w tym prawdy ciężko powiedzieć ale facet mówił to jakby był pewny....teraz rynek zalany jest turbo benzynami ale może honda będzie dopieszczać te 1.8 w jakiś inny sposób tak jak np. mazda.

Comment

Byłem na przegladzie swoja Fiestą i zrobiłem rundę honorową nową Fiestą 1.0 ecoboost 140 KM.
        Bardzo fajny silnik - ma sporego laga ale dynamika zaskakuje in plus. Wiadomo ze to nie ST ale do miasta bardzo fajna zabawka. Tylko z cena przesadzili.

Serwisant mi mowil ze maja juz sporo modeli po 100-130 tys km z flot z literkami pod maska i jezdzi to bezawaryjnie. Chyba sporo sie Ford nauczyl po wtopie VW z TSI na łancuchu. Najlepsze jest to ze VW nawet po zmianie na pasek ma kłopoty z 1.4. Juz sie pojawiaja dziwne odglosy pracy - choc na razie bez lawet....
        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez showtek Zobacz posta
          Handlowiec na jeździe testowej mówił mi z przekonaniem jako ciekawostkę, że kolejna generacja civica nie będzie mieć turbo silników
          Na razie nie wiadomo jeszcze nawet w zarysie kiedy i w jakiej formie ukaże się kolejna generacja Civic, obecna jest raczej co najwyżej na półmetku, więc teoretyzowanie o silnikach w niej jest baaardzo daleko posunięte i w zasadzie nie ma do tego racjonalnych podstaw, z kolei Honda z tego co wiem od kolegów z ASO zwykle wręcz mówi mniej swoim handlowcom niż potem puszcza przeciekami do prasy... Centrum zbierania takich informacji jest m. in. tu: https://www.hondasacuras.com/ Powstało też japońskie porozumienie skupiające tamtejsze marki w celu rozwoju m. in. turbobenzyn, Honda weszła w jego skład. Co wymyślą, zobaczymy. Ale testy na torach zarówno 1.0 turbo jak i 1.5 turbo były m.in. w nadwoziu Civic. Takie są też wymieniane silniki tu: https://www.hondasacuras.com/2013/11...-reviewed.html Patrząc na historię Hondy, która konsekwentnie zachowuje silnikową "niezależność" (i chwała Jej za to, bo głupio bym się czuł kupując wypasionego Merca CLA za niemal 200tys. wiedząc, że pod maską to mechanika z francuskiego kompakta jak to jest teraz), raczej nie będzie testować nie wiadomo ilu ścieżek, bo to się po prostu nie opłaci. Te same, nie wiele zmodyfikowane silniki trafią od Jazza przez Civa po HR-V, CR-V i Accorda... jak to Honda praktykuje od lat...
          Last edited by Alix; 25-09-2014, 20:48.
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Working...
          X