Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ZR-V - spalanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Ostatnio zabrakło mi 600 metrów do równego 1000 km na jednym baku. Dodam jednak że zasięg pokazywał mi około 40 km. Na rezerwie przejechałem do stacji około 50 km. Do baku weszło 50,5 litra benzyny. To auto ma bardzo fajne spalanie

stacja.jpg

stacja 2.jpg

Comment

Zamieszczone przez ZRV-owiec Zobacz posta
      Ostatnio zabrakło mi 600 metrów do równego 1000 km na jednym baku. Dodam jednak że zasięg pokazywał mi około 40 km. Na rezerwie przejechałem do stacji około 50 km. Do baku weszło 50,5 litra benzyny. To auto ma bardzo fajne spalanie
      A jakie proporcje miasto/trasa?
      Moja Hania
      http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Wszystko robisz jak powinieneś. W warunkach zimowych taki wynik jest jak najbardziej możliwy i realny. Pamiętaj, że baterie nie lubią zimna, i cudów nie należy się spodziewać. Zrobi się ciepło i wszystko wróci do normy. U mnie kiedy jeżdżę na krótkich odcinkach mam dokładnie okolice 8 litrów. Wystarczy, że trasa ma więcej jak 10-15 km i już mam spalanie 5,8-6,4l. Gdybyś nie miał e:Hev a benzynę mógłbyś doliczyć do obecnego spalania spokojnie 2-3 litry i byłoby 10-11 a nie 8. Poza tym daj czas aby silnik i cała reszta się poukładały.

Comment

Zamieszczone przez mikomed
          Cześć, nowy forumowicz choć nie pierwszorazowy użytkownik Hondy-kilka lat wstecz Civic i CRV-od miesiąca ZRV.
          Zakup głównie dla napędu- pierwsze tankowanie i zonk -zużycie rzeczywiste 8l a jazda miasto plus dojazd podmiejski- co robię nie tak?
          Nie przejmuj się, spokojnie wszystko jest OK. Ja robię krótkie odcinki do pracy (4,2km). Przy temperaturach blisko zera jest nawet bliżej 9 litrów, ale tak jak pisze montada wystarczy przejechać w okolicach 10 km i spalanie spada momentalnie. Również jak masz już auto rozgrzane to spalanie wraca na poziom 5 litrów. Zrobi się cieplej i będzie już bardzo kolorowo
          Ja na trasie przy rozsądnej jeździe potrafię trzymać do 6 litrów, ale powyżej 120 już robi się i 7.
          Średnia z 7 tysięcy - 6,3l/100km.
          Moja Hania
          http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Czyli spalanie jak każda hybryda, na miasto będą lux wyniki.
            Trasa słabo, cięższy Accord z klasycznym 2.0 przy licznikowych 120 km/h spala na trasie 6,5 przy obecnych temperaturach.

Comment

Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
              Czyli spalanie jak każda hybryda, na miasto będą lux wyniki.
              Trasa słabo, cięższy Accord z klasycznym 2.0 przy licznikowych 120 km/h spala na trasie 6,5 przy obecnych temperaturach.
              ZR-V 0,5 do 1l więcej w tych warunkach przy 120-130 km/h ale jest wyższa od Accorda. Ale .....zrobiło się ciepło i sucho

IMG_2223.jpg

Comment

Patrząc na opory też racja
                Crv z tym samym silnikiem pali minimum dwa litry więcej w tych samych warunkach.

Nadal uważam że hybryda to super sprawa jak ktoś dużo jeździ po mieście, niestety w moim przypadku 90% to autostrady.

Comment

Comment

Drogi krajowe i miasto. Bez tras szybkiego ruchu. Obecnie "zimą" spalanie oscyluje w okolicach 6 / 100 km. Przy przymrozkach tryb EV włącza się po rozgrzaniu. Nie tak jak latem kiedy wystarczy wyłączyć nawiew i od razu ruszyć z EV po cichutku Przy przymrozkach cały start odbywa się tylko na silniku spalinowym. Kiedy auto się "rozgrzeje" tryb EV włącza się normalnie.

Ostatnio temperatura kilka stopni na plusie i standardowa trasa do rodziny 50 km spalanie średnie okolice 5,5 l/100 km. (w tym trasa Ską 20 km)

Kilka tras ze wzmożoną rekuperacją i spalanie zbliża się do 5 l/100 km.

Comment

Przy przymrozkach cały start odbywa się tylko na silniku spalinowym.
                      Tak jest bo spalinowy musi się zagrzać, żeby ogrzać wnętrze, ale tylko przed uruchomieniem silnika, wyłącz nawiew i klimę, to i w zimę wystartujesz od razu cichutko w trybie EV
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                      Coś na temat olejów..

Comment

Witam, ostatnia trasa Oleśnica -Piotrków- tempomat na 140- spalanie grubo powyżej 9 litrów- no nie jest to silniczek autostradowy. W spokojnej jeździe miasto i okolice spalanie średnio 7,2l. Czekam cierpliwie na cieplejsze dni.

Pozdrawiam.

Comment

To Civic jednak pali z 1l mniej.. 9,5l miałem jak leciałem 160-180km/h...
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

Ostatnio poćwiczyłem trochę rekuperacją i wynik okazał się całkiem dobry.
                            Na zdjęciu przebieg od początku dnia 97,4 km - średnie spalanie 4.3 l/100km. Po drogach powiatowych i 20 km ską. Na koniec dnia zrobiłęm 165 km i wynik zakończył się 4.4 l / 100km. Jazda spokojna dostosowana do innych użytkowników.

2.jpg

Fragment (około 50 km) tego dnia jazdy zgodnej z przepisami to 3.8 l / 100 km.

1.jpg

Udało mi się zrobić chyba osobisty rekord odległości, jadąc cały czas trybie EV przeszło 7 kilometrów lekko z górki, czasami pod górkę. Jednak cały czas w EV.

Zastanawiam się czy powiększą baterie po faceliftingu? DD
                            Last edited by ZRV-owiec; 28-02-2025, 17:51.

Comment

średnie spalanie 4.3 l/100km. Po drogach powiatowych i 20 km ską. Na koniec dnia zrobiłęm 165 km i wynik zakończył się 4.4 l / 100km.
                              Hardcore, "siekierka" na twoją cześć! U mnie teraz średnia non stop to 6,5... nie wiem jak tu zejść mniej.. może jakbym nie przekraczał 80km/h (mowa też o trasie) to by się udało... Podejrzewam, że latem spadnie, bo spalniak nie będzie tak często dogrzewał wnętrza i bateria będzie bardziej wydajna.
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                              X