Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ZR-V - spalanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• ZR-V - spalanie

Nowy wątek o nowym modelu ZR-V.
    W szczególności o spalaniu tej nowej Hybrydy.
    W naszym modelu spalanie na wyświetlaczu zgodne ze spalaniem z dystrybutora czyli 5.3 L/100km z przejechanych 3 tyś kilometrów. Głównie w trybie EKON.
    Jazda po 200 tyś mieście spalanie 4.2 l/100km.

To oczywiście pierwsze wyniki na oponach zimowych. Auto wymaga nauki jazdy i wykorzystywania całkiem fajnego trybu EV.

Na początek dopowiem że spalanie nas mega pozytywnie zaskoczyło a wcale nie jeździmy wolno.

P.S. Przydałby się osobny "folder" ZR-V.
    Last edited by ZRV-owiec; 22-04-2024, 14:43.

Jak chodzi o oryginalność to wszystkie wymienione biję na głowę, w warszawie jak widzę jedną na miesiąc to wszystko .. Jeśli dla was to najlepszy wybór z obecnej oferty rynkowej to tylko pogratulować zakupu . Na pewno z napędu będziecie zadowoleni bo chyba wszyscy są pod wrażeniem hondowskiej hybrydy

Comment

Jestem po trasie więc coś dodam.
      Gdańsk - Poznań - tempomat ustawiony na 150km/h - 9.9L

Natomiast miasto to takie 6-7l

Comment

Zamieszczone przez krzysiek_1 Zobacz posta
        Trochę dużo.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

tak to jest bolączka SUV i hybrydy, dlatego jak wybieraliśmy auto na co dzień padło na IX, fizyki się nie ominie

Comment

Dziś zobaczyłem jak wyglądają statystyki z 4 ostatnich tankowań. 4 ponieważ ostatnio nie wyzerowałem licznika.

spalanie A.jpg

Dodatkowo średnie z niecałych 4 tyś. Może wyzeruje tutaj przy przebiegu 20 tyś

spalanie B.jpg

Comment

Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
              bo chyba wszyscy są pod wrażeniem hondowskiej hybrydy
              ..........

Comment

Jestem po trasie więc coś dodam.

Natomiast miasto to takie 6-7l
                No tak, to by sie zgadzalo, mi na takim ustawieniu w Civicu XI ten silnik tez wzial 9 litrow, tu dodatkowy litr to naturalne frycowe za SUVa, rosnace wraz z predkoscia, fizyki nie oszukasz. Jak koledzy pisali, SUV w hybrydzie to nie optymalne auto na autostradowe trasy. Ale na tak zrywne i niemale autko na miasto 6-7 litrow bardzo przyzwoity wynik.

Natomiast z tymi 4,2 i nie jezdzeniem wolno to... nie czarowac proponuje, bo kto zna ten naped wie ze to juz trzeba jak cnotka jechac... Mi miasto w Civicu XI bardzo podobnie wychodzilo 6-7. A mam ciezka noge, bo przyzwyczajana do daily 3x mocniejszego... Takze calkiem ladnie. Ale lepsze od spalania jest tu plynnosc jazdy. Mniej jara mnie litr w tą czy w tą, a bardziej jak sie tym elektrykiem z range extenderem po miescie bryluje - bo przy tych predkosciach na szczescie to hybryda to nie jest, wiec jezdzi lepiej niz rzeczona Zeby jeszcze mial adaptywny zawias nadrabiajacy przyciezki dziob jak mialy X gen to juz w ogole na miasto do dynamicznej jazdy spoko

BTW a ZR-V ma w jakiejs opcji adaptywny zawias czy tez niestety nie? W szczudlaku to jeszcze bardziej wskazane niz w normalnym aucie bo i masa gorzej rozlozona i przechyly wieksze...
                Last edited by Alix; 13-05-2024, 13:46.
                ............................C I V I C
                .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                . .
                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                  BTW a ZR-V ma w jakiejs opcji adaptywny zawias czy tez niestety nie? W szczudlaku to jeszcze bardziej wskazane niz w normalnym aucie bo i masa gorzej rozlozona i przechyly wieksze...
                  Z tego co się orientuje to nie.
                  Natomiast miałem adaptywny w Civic X i w ogóle z tego nie korzystałem.
                  Generalnie ZR-V ma fajne i całkiem sztywne zawieszenie w porównaniu do takiej Rav-4.
                  Dzięki temu nie jest takim dziadkowozem i na zakrętach trzyma się bardzo fajnie.

Comment

ZR-V - spalanie

Korzystałeś tylko najwidoczniej nieświadomie. Zawias adaptacyjny albo jest albo go nie ma. Przycisk w X gen po prostu zmienia jego charakterystykę pracy na szybszą i twardszą ale bez włączonej tej opcji nadal masz amortyzatory inne niż w podstawowych wersjach. One działają zupełnie inaczej. Zazwyczaj na zastępczych miałem wersje z zwykłym zawiasem i różnica jest spora.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Generalnie ZR-V ma fajne i całkiem sztywne zawieszenie w porównaniu do takiej Rav-4.
                      Dzięki temu nie jest takim dziadkowozem i na zakrętach trzyma się bardzo fajnie.
                      To niestety pokazuje ze nie wiesz, co miales, mimo, ze z tego korzystales caly czas - wlaczone jest zawsze, a jak napisano powyzej - zmienia sie jedynie parametry pracy.

Uwazam ze adaptywne to najcenniejsza opcja wyposazenia z perspektywy jazdy X gen, poza oczywiscie kolkami ktore powinne byc w 17. Tez uwazam ze jest spora roznica wobec wersji bez tego. XI jest gdzies po srodku. Lepiej sie prowadzi nieco niz X bez adaptywnego, ale do wersji z adaptywnym, jego sprawnym samopoziomowaniem, plynnoscia jazdy - dla mnie podejscia nie ma.

Z kolei porownanie do RAV4... no coz, nie wiem czy cokolwiek gorzej jezdzi Bo nawet Dacia Duster znacznie lepiej sie prowadzi. Najwiekszy dramat jest w tej "ciężarnej" 306-konnej hybrydzie. Prowadzi sie jak łódka na wzburzonych falach a nie jak samochod, strach tych koni dosiegac.
                      Last edited by Alix; 16-05-2024, 15:56.
                      . .
                      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Wiadomo że może i spalić nawet 9 litrów w mieście itd...
                        Ja natomiast sprawdzam ile najmniej może spalić

Ostatnio miałem wersje hard- trasa 70 km z dzieckiem, z teściową, mnóstwem ciężkich bagaży, dwie blachy placka oraz tort "prawie gotowy". Jazda zgodna z przepisami. Na ostatnim podjeździe wskoczyło na równe 4,0 l/100 km.
                        Trasa z basenu do domu z górki i po płaskim łącznie jedyne 3 km. Wyszło 1,8 litra / 100 km hahahaha..............na dojazd nie sprawdzałem ale sprawdzę następnym razem.

Comment

Bez teściowej urwałbyś jeszcze z pół litra bo jechałbyś spokojniejszy...

Niemniej - zacne wyniki.

Comment

Ja jakas dekade temu wyroslem z "rajdow o kropelce" i terrororyzowania siebie jako kierowcy czy to bedzie litr w ta czy w ta, przeciez to kompletnie bez sensu! Skoro wylozyliscie na to auto 200tysi to 20 zlotych wiecej na stacji benzynowej co - zrujnuje budzet na cale zycie, nie pozwoli nawet na wakacje i sprawi zawal? No bez jaj. Wylaczcie te srednie spalania w diably i cieszcie sie zyciem i jazda. Auto pali malo jak na kompaktowego SUVa, skoro juz ta klase musieliscie wybrac zamiast normalnego auta. Ma duzo zalet - bo pali jak hybryda, na szczecie nie zachowuje sie jak hybryda w codziennej jezdzie a bardziej jak elektryk, a jednak tankowanie trwa 2 min zamiast godzin straty zycia jak debil na ładowarce. Żyć nie umierać
                            . .

Comment

Dziękuje za uświadomienie co do adaptywnego zawiasu

Odnośnie spalania to też podchodzę podobnie, w sensie ile spali tyle spali, czy to będzie 6 czy 7 czy 8, w sumie nie ma aż takiego znaczenia.
                              Nie jeżdżę pod spalanie.
                              Natomiast to co zauważyłem u siebie to to, że nie chce mi się, aż tak agresywnie jeździć jak to miało miejsce w przypadku X'a. Tam jak w gokarcie, dupa na asfalcie
                              i zupełnie inne wrażenia. Tutaj jak wsiadam to samoczynnie włącza się nie tyle co ekonomiczny co taki luźniejszy/spokojniejszy tryb jazdy.

Comment

Working...
                              X