Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brzęczenie po wciśnięciu sprzęgła przy 5000-6000 rpm

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Brzęczenie po wciśnięciu sprzęgła przy 5000-6000 rpm

Koledzy macie w swoich FK8 taki objaw?
    Przy wciśnięciu sprzęgła (obojętnie którego) w okolicach 5000-6000 rpm następuję brzęczenie przenoszące się na pedał sprzęgła.
    Brzęczenie ustępuję po puszczeniu sprzęgła, a przy niższych obrotach tego objawu nie ma.
    Mam przejechane 13000 km i wcześniej nie zauważyłem tego objawu.
    Ps. narazie problemu ze skrzynią biegów nie zauważyłem.
    Dziwna sprawa.

Użytkownik n3o bodajże takie coś miał, zdiagnozowane, tulejka, oslona, nie pamiętam, napisz do niego.

Comment

po tym jak to zauważył było tylko gorzej

Zamieszczone przez n3o Zobacz posta
      tak w kwestii tej super skrzyni, po 15kkm (auto z końca marca 2018);
      Byłem ostatnio w ASO, mam stwierdzone problemy z wrzucaniem biegów (wchodzą na dwa razy), blokowanie 4, rzuca budą przy wrzucaniu jeżeli się nie poczeka, skrzynia jednak nie zgrzyta (a przynajmniej tego nie słyszę). Miałem nagrywaną jazdę testową komputerem.
      Mam zamontowaną osłonę od maja (przy przebiegu 5kkm) za co zresztą ASO chce mi zdjąć gwarancję na auto był też wymieniony olej w skrzyni w tym samym czasie (gdzie były już opiłki).

ASO stwierdziło że muszą rozebrać i porobić zdjęcia, wysłać do HP. Generalnie lecą w/g biuletynu, już dostałem na wstępie informację, że jeżeli zęby są zjechane to naprawa na mój koszt i utrata gwarancji.
      Może gdybym te auto katował to bym zrozumiał, ale jak mam 16kkm to dalej mam te same ori opony w bardzo dobrym stanie, nie pałuje na zimnym czy ze świateł, a przebieg jest nabity na tempomacie na autostradzie (gdzie biegów się nie zmienia).
      Nawet nie wykorzystuje potencjału tego samochodu w 100%.

Dwoma słowami to opiszę: bubel i żal. Chciałem kupić coś nie mainstreamowego to teraz będę się pieprzyć z Hondą Polska i ich wmawianiem, że to użytkownicy na całym świecie nie potrafią w tym jednym modelu wciskać sprzęgła.

Comment

ja nie mam

Comment

U mnie nie ma brzęczenia.

Comment

Wierzba przytacza coś innego i dokleja do tematu. Skontaktuj się z nim, tuleja na przewodzie wpadła w rezonans. Sam Ci odpowie najlepiej.
            Last edited by onlyju; 24-10-2018, 19:43.

Comment

+1

Koń jaki jest każdy widzi, moze juz wystarczy?

Comment

U mnie była tuleja przewodu sprzęgła do wymiany, wymienili i jest ciszej.

Jak masz coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=4Hum...ature=youtu.be to jedź do ASO, u mnie podejrzewali luźne przewody hamulcowe, później stwierdzili uszkodzoną tuleję tego przewodu.

Co do cytatu który ktoś Wierzba to inny problem.

Comment

Cześć ja mam dokładnie ta sama przypadłość ze sprzęgłem i halasem jakbyś mógł mi powiedzieć, który serwis Ci wymieniał tuleje mógłbym moim ekspertom z Długołęki koło Wrocławia podpowiedzieć, że to usterka a nie naturalna przypadłość. Mam najechane 24000 i słyszę dość od dawna. Dzięki pozdrawiam

Comment

Wymieniało to JKK w Katowicach, podobno dało się tym ruszać nawet na postoju. Z tego co pamiętam nazywało się to "tuleja przewodu sprzęgła", niestety więcej nie wiem bo to było na gwarancji więc nawet potwierdzenia nie raczyli dać co wymienili.

Comment

Dzieki za info. Wykorzystam tą informację przy okazji zbliżającego się serwisu.

Comment

I jeszcze 1 pytanie, czy dolegliwość ustała i nie wróciła? Dzięki

Comment

Ja miałem również tą usterkę. Pojawiła się przy przebiegu około 30 tys. Początkowo to brzęczenie występuje rzadko (można to nawet ignorować/nie zauważyć), z czasem się nasila.
                          Występuje przy wciskaniu sprzęgła (obroty pomiędzy 4,5-5 tys) - czasami drżenie przenosi się na pedał sprzęgła. Trzeba wymienić tuleję (która chyba jest przed wysprzęglnikiem - o ile dobrze zapamiętałem )
                          Tak to słychać (film nie mój - u mnie nie było tak powtarzalne jak na filmie, ale z czasem jest tak jak na filmie)
                          https://youtu.be/4HumjAobW04e

Naprawiono mi to na gwarancji bez najmniejszego problemu - w JKK Katowice.
                          (ta usterka nie wpływa negatywnie na zmianę biegów - tzn. skrzynia od tego nie zgrzyta )

Comment

Po naprawie problem ustał?
                            Mnie serwis olał, mam to od nowości i teraz podbijam do nich, że to tuleja przewodu sprzęgła, Jeśli chodzi o zmianę biegów jest w miarę w porządku.
                            Civic 2014 lifestyle

Comment

Po raz drugi serwis nie stwierdza problemu. Powiedziałem, że problem znany, że powodem jest łącznik / tuleja przewodu sprzęgła, a wpisali że hałas łóżyska przy zmianie biegów, dodali od siebie, że przy 7 tyś, ale sprostowali, że od około 5,5 tyś. Teraz czekam na z góry mi znaną odpowiedź z centrali.

Jako ciekawostkę dowiedziałem się, że w centrali od reklamacji mówią, że przy takich obrotach nie zmienia się biegów.
                              Na szybko nagrałem filmik, ten dźwięk według mechanika serwisu Hondy jest normalny:

Czy w północnej Polsce oprócz Gdyni znacie serwis, który jest w stanie na poważnie podejść do tego problemu?
                              Jestem gotowy nawet na wycieczkę na południe, tylko musiałbym jechać dwa razy, a z tym już gorzej...
                              Civic 2014 lifestyle

Comment

Working...
                              X