Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakier Crystal Black Pearl

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Lakier Crystal Black Pearl

Cześć,

Czy ktoś jeszcze doświadczył problemów z lakierem po umyciu auta? Umyłem auto miękką szczotką nakładaną na końcówkę węża. Auto mówiąc w skrócie jest... całe porysowane. Szczegółnie widać to przy sztucznym świetle (garaż podziemny(. Czy to kwestia dzisiejszych ekolakierów? Czy to przypadłość czarnego koloru? Wcześniej jeździłem Alfą Giuliettą w kolorze Bianco Lunare i żadnych rys nie widziałem.

Honda tak ma i nie dotyczy to tylko czarnego lakieru.

Comment

Zapewne porysowałeś właśnie szczotką, najlepsza jest rękawica do mycia albo miękka gąbka. Podjedź do jakiegoś studia detailingu niech lekko przepolerują i pomyśl nad powłoką ceramiczną.
      Moja Honda
      https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Jasne, że szczotką. Tyle że ta sama szczotka nie zniszczyła żadnego wcześniejszego lakieru chciałem uniknąć ceramiki, bo to auto a nie okaz muzealny, a tu taka niespodzianka...

Comment

Kilka słów ode mnie, jako użytkownika tego samego lakieru Przed kupnem auta tyle się naczytałem o właściwościach "eko" lakierów w Hondzie (a w szczególności czarnej perły, na której widać wszystko to, czego byś nie chciał, żeby było widoczne ), iż właściwie od razu po odebraniu na auto poleciała ceramika. Rysy powstały dzięki szczotce - to na 100%, tak jak piszą poprzednicy, podjedź na jakiś detailing to ci to ogarną. Na pocieszenie powiem, iż nie ma ładniejszego koloru, w szczególności jak masz auto umyte itp

Comment

Niestety w Hondzie lakier jest kiepski.. na prawdę ECO, w co nie chciało mi się wierzyć gdy kupiłem to auto... lakier podatny na zarysowanie ale i na odpryski, które zapewne też zobaczysz niedługo u siebie jeśli sporo jeździsz poza miasto.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

Na tej alfie też pewnie były rysy, tyle że na niej nie było widać - bo na takich kolorach jak: srebrny, biały (generalnie jasnych) nie widać rys. Na czarnym widać wszystkie niedoskonałości, nawet najmniejsze.
              Taką szczotką się nie myje jeśli zależy Ci na lakierze i nie ma znaczenia jaka to marka.

Comment

Zamieszczone przez Kuba#5943 Zobacz posta
                Jasne, że szczotką. Tyle że ta sama szczotka nie zniszczyła żadnego wcześniejszego lakieru chciałem uniknąć ceramiki, bo to auto a nie okaz muzealny, a tu taka niespodzianka...
                Widać, że z lakierami Hondy nie miałeś za wiele do czynienia. Żeby takich niespodzianek nie było najlepiej zaopatrzyć się:
                - rękawice z baraniej wełny np. taką https://showcarshine.pl/home/1636-gyeon-q2m-woolie.html;
                - odpowiednie wiadro z odstojnikiem np. takie: https://www.meguiars.pl/sklep/akcesr...-black-yellow/.
                Nie piszę już, że samo mycie powinno się rozpocząć od pianowania i dopiero po bardzo dokładnym spłukaniu (najlepiej bieżącą wodą) dopiero zabrać się za mycie nadwozia.
                Tak właśnie robię i ani w FN2 ani w FK2R zarysowań nie ma:

Teraz najlepiej zrobić drobną pastą polerkę i położyć ceramikę, choć ona cię przed nieprawidłowym myciem niestety nie ustrzeże.

Comment

Zamieszczone przez Kuba#5943 Zobacz posta
                  Skoro to auto a nie okaz muzelany to musisz z tym żyć . Ceramika bardzo mocno ułatwia codzienne życie, w szczególności z czarnym lakierem ale tak jak pisali koledzy, przed złym myciem nic nie ustrzeże lakieru. Postaw go w słońcu, dopiero wtedy zobaczysz jak mocno jest porysowany.

Comment

Jezeli nie chcesz klasc ceramiki na samochod to polecam uzycie wosku. Sam stosuje taki w sprayu i jestem zadowolony. Dodatkowa frajda jest taka, ze mozna go sobie nalozyc bez porblemu samemu i tez tworzy powierzchnie hydrofobowa

Comment

Zamieszczone przez Mugen Zobacz posta
                      Skoro to auto a nie okaz muzelany to musisz z tym żyć . Ceramika bardzo mocno ułatwia codzienne życie, w szczególności z czarnym lakierem ale tak jak pisali koledzy, przed złym myciem nic nie ustrzeże lakieru. Postaw go w słońcu, dopiero wtedy zobaczysz jak mocno jest porysowany.
                      W słońcu nie jest tak źle. Najgorzej przy sztucznym świetle garażu podziemnego

Comment

Też mam lakier black pearl, tyle że w Accordzie. Myję na dwa wiadra, rękawica z owczej wełny, do tego specjalny ręcznik do wycierania, ogólnie pieszczenie się z autem, a rysy i tak są Fakt, że gdybym pojechał po Accordzie szczotą, czy pojechał na szczoty do myjni to auto wyglądałoby jeszcze gorzej. Dużego problemu z myciem nie ma jak jest ciepło, gorzej jak jest zła pogoda, jesień, zima. Ja rozwiązłem ten problem w ten sposób, że znalazłem w swojej miejscowości firmę, która myje auta zgodnie ze sztuką, dwa wiadra itp, jesienią, w zimie myję auto u nich.

Comment

Ja swój samolot odebrałem miesiąc temu. Już po pierwszym myciu zobaczyłem rysy. Źle umyty samochód po transporcie u przez dilera. Oddałem samochód do super chłopaków którzy zrobili z nim cudo. Usunięte rysy koła po gąbce, hologramy. Została nałożona powłoka ceramiczna. Jutro naklejam folię po 50cm na maskę i błotnik oraz lampy. Teraz kupuję rękawicę i odpowiednie ostrożne mycie.IMG_6860.jpgIMG_6842.jpg
                          Last edited by TypeR2005; 16-04-2018, 22:52.

Comment

Czarny robi robotę. A jaką powłokę zakładałeś? Na niektóre np. UNC-R nie da się położyć folii.
                            CTR

Comment

Gratuluję wspaniałego lakieru!

Comment

Working...
                              X