Ponieważ nie znalazłem takiego wątku zadaję pytanie w nowym. Czy ktoś się orientuje co to za element na zdjęciu za pedałem sprzęgła (ten czarny przymocowany do wykładziny z okrągłą zaślepką) ? Czy tamtędy jest przejście do komory silnika ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Element wyposażenia pod kierownicą FN2
Collapse
X
-
"Clutch pedal stopper" Na tym elemencie po prostu opiera się pedał sprzęgła jak go wciskasz do oporu. Tyle i aż tyle.Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaJak lubisz palić auta to tak.
Comment
-
Proponuję zrobić jak kolega powyżej pisze.
Raz bym się spalił w aucie, bo za młodych lat alarm sobie montowałem. Kabel przetarł się i auto zaczęło się jarać w czasie jazdy. Oczywiście to nie Honda. :-) Nie polecam tego doświadczenia życiowego. Może w aucie napięcia dużego nie ma, ale amperaż jest taki, że metal przerobi w płynna masę w parę sekund.
Comment
-
Przewód dobrze zwarty pali się na całej długości i nie chce się upalać w miejscu zwarcia jak przy 220v. Robiąc zwarcie w domu mamy strzał i część materiału w miejscu zwarcia przeważnie znika,natomiast przy 12v przewód się po prostu przyklei i zaczyna topić izolację aż się zapali.
Zeby nie rozbierać wszystkiego trzeba zrobić sobie szydło o przeciągać przewody przez przelotki,nie musi to być wewnątrz wiązki,ale trzeba przebić się przez gumę i poprzypinać solidnie.
Comment
-
Niestety fizyki jest coraz mniej (historii również, co ubolewam) w szkole. A można się dowiedzieć dlaczego mechanicy ściągają obrączki przy pracy z samochodami, dlaczego auto rdzewieje, czy prąd "leci" od plusa do minusa, czy odwrotnie, jak układają się ładunki w przewodzie, jego przekroju poprzecznego, i inne takie nieistotne.
Comment
-
Zamieszczone przez onlyju Zobacz postamożna się dowiedzieć dlaczego mechanicy ściągają obrączki przy pracy z samochodami
Dawno temu za to wsadziłem ręke z zegarkiem za silnik i do dzisiaj mam blizny po oparzeniach na nadgarstku.
Comment
-
jakby w szkole pokazali co się dzieje gdy zostawi się klucz 22mm na klemach akumulatora i co się z nim dzieje, i dlaczego? to dzieci w szkole uczyłyby się pilniej. Mnie uczyli biologii, chemii, fizyki długo, ale to nie przeszkodziło, abym montował alarm w aucie i przepuścił kabel z zasilaniem przez przelotkę bez gumy. Było wszystko było ok do czasu, gdy jechałem sobie z przyszłą żoną autem i kabel się przetarł o blachę i auto stanęło w ogniu w czasie jazdy. Byliśmy w pasach zapięci. Nie polecam, jakie są reakcje człowieka w tym momencie. Reakcje i czas reakcji to fizjologia, kolejne to psychologia. Przyczyny to tylko fizyka.
Znajomy mi opowiadał, gdy zabrał kogoś na stopa (dla młodszych to forma podwożenia nieznanych osób) w żuku (żuk - to stare auto dostawcze). Żuk miał akumulator pod fotelem pasażera. Z tego fotela wyskoczyła sprężyna i "styknęła" się się z z klemą. Reakcja pasażera - bezcenna.
ogólnie to polecam podstawy CAR AUDIO, podstawy car audio to zasilane (przewody, ich średnica, ułożenie, bezpieczniki, ich ułożenie, wielkość, zabezpieczenia, kondensatory, rozdzielacze, ...)Last edited by onlyju; 04-11-2020, 21:34.
Comment
Comment