Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Element wyposażenia pod kierownicą FN2

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Element wyposażenia pod kierownicą FN2

Ponieważ nie znalazłem takiego wątku zadaję pytanie w nowym. Czy ktoś się orientuje co to za element na zdjęciu za pedałem sprzęgła (ten czarny przymocowany do wykładziny z okrągłą zaślepką) ? Czy tamtędy jest przejście do komory silnika ?
    Załączone pliki

Wygląda na spinkę,jest pod pedałem sprzęgła tak że moim zdaniem nie wchodzi do komory silnika tylko w podłogę.

Comment

Na środku tego elementu jest gomowa zaślepka. Jak ją wyjąłem to była tam dziurka ale nie wiem czy na wylot ? Napewno w jakimś celu jest to zamontowane.

Comment

"Clutch pedal stopper" Na tym elemencie po prostu opiera się pedał sprzęgła jak go wciskasz do oporu. Tyle i aż tyle.
        Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
        Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Po naszemu odbojnik/ogranicznik.Zastosowany żeby zakkres pedału był stały ,a nie dyktowany ilością dywaników.
          Last edited by m26; 01-10-2020, 07:55.

Comment

Dzięki chłopaki. Jak sądzicie czy mogę tamtędy przepuścić cienki przewód do komory silnika?

Comment

Jak lubisz palić auta to tak.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                Jak lubisz palić auta to tak.
                rozumiem, że to niezebyt bezpieczne ? Którędy zatem przejść ? Muszę dać nowy przewód do czyjnika temperatury zewnętrnej.

Comment

Zależy jak bardzo profi chcesz tego dokonać. Pod kolumną kierownicy masz wiązkę z przelotką, rozplątać, przecisnąć i zapleść ponownie.

Comment

Proponuję zrobić jak kolega powyżej pisze.
                    Raz bym się spalił w aucie, bo za młodych lat alarm sobie montowałem. Kabel przetarł się i auto zaczęło się jarać w czasie jazdy. Oczywiście to nie Honda. :-) Nie polecam tego doświadczenia życiowego. Może w aucie napięcia dużego nie ma, ale amperaż jest taki, że metal przerobi w płynna masę w parę sekund.

Comment

Przewód dobrze zwarty pali się na całej długości i nie chce się upalać w miejscu zwarcia jak przy 220v. Robiąc zwarcie w domu mamy strzał i część materiału w miejscu zwarcia przeważnie znika,natomiast przy 12v przewód się po prostu przyklei i zaczyna topić izolację aż się zapali.
                      Zeby nie rozbierać wszystkiego trzeba zrobić sobie szydło o przeciągać przewody przez przelotki,nie musi to być wewnątrz wiązki,ale trzeba przebić się przez gumę i poprzypinać solidnie.

Comment

Niestety fizyki jest coraz mniej (historii również, co ubolewam) w szkole. A można się dowiedzieć dlaczego mechanicy ściągają obrączki przy pracy z samochodami, dlaczego auto rdzewieje, czy prąd "leci" od plusa do minusa, czy odwrotnie, jak układają się ładunki w przewodzie, jego przekroju poprzecznego, i inne takie nieistotne .

Comment

Zamieszczone przez onlyju Zobacz posta
                          można się dowiedzieć dlaczego mechanicy ściągają obrączki przy pracy z samochodami
                          Ja nie sciagałem przez 22 lata az pękła sama
                          Dawno temu za to wsadziłem ręke z zegarkiem za silnik i do dzisiaj mam blizny po oparzeniach na nadgarstku.

Comment

jakby w szkole pokazali co się dzieje gdy zostawi się klucz 22mm na klemach akumulatora i co się z nim dzieje, i dlaczego? to dzieci w szkole uczyłyby się pilniej. Mnie uczyli biologii, chemii, fizyki długo, ale to nie przeszkodziło, abym montował alarm w aucie i przepuścił kabel z zasilaniem przez przelotkę bez gumy. Było wszystko było ok do czasu, gdy jechałem sobie z przyszłą żoną autem i kabel się przetarł o blachę i auto stanęło w ogniu w czasie jazdy. Byliśmy w pasach zapięci. Nie polecam, jakie są reakcje człowieka w tym momencie. Reakcje i czas reakcji to fizjologia, kolejne to psychologia. Przyczyny to tylko fizyka.
                            Znajomy mi opowiadał, gdy zabrał kogoś na stopa (dla młodszych to forma podwożenia nieznanych osób) w żuku (żuk - to stare auto dostawcze). Żuk miał akumulator pod fotelem pasażera. Z tego fotela wyskoczyła sprężyna i "styknęła" się się z z klemą. Reakcja pasażera - bezcenna.

ogólnie to polecam podstawy CAR AUDIO, podstawy car audio to zasilane (przewody, ich średnica, ułożenie, bezpieczniki, ich ułożenie, wielkość, zabezpieczenia, kondensatory, rozdzielacze, ...)
                            Last edited by onlyju; 04-11-2020, 21:34.

Comment

Ja w wojsku wrzuciłem chełm za siedzenie w pszczole,tam gdzie bateria...
                              Kiedyś nie było żadnych przykrywek czy osłon i skończyło się na sporej dziurze.

Comment

Working...
                              X