Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do CTR VII generacji.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Ja bym też nie zmieniał. Jak jeszcze stoi pod wiatą i nie jest zdany na jakieś skrajne warunku atmosferyczne to tym bardziej. A Ty czemu tak mało tą Rke używasz??? Nie lubisz Nia jezdzic czy jak? Marnuje się! Toż ja babcią zelazkiem więcej jeżdżę!
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
      Ja bym też nie zmieniał. Jak jeszcze stoi pod wiatą i nie jest zdany na jakieś skrajne warunku atmosferyczne to tym bardziej. A Ty czemu tak mało tą Rke używasz??? Nie lubisz Nia jezdzic czy jak? Marnuje się! Toż ja babcią zelazkiem więcej jeżdżę!
      Mieszkam 10 min piechotą od pracy, a do niej chodzę 6 dni w tyg. więc na jazdę zostaje tylko niedziela
      Ale mam plan przetrenować ją w przyszłym roku na znacznie dłuższej trasie zobaczymy co z tego wyjdzie
      Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
      sigpic

Comment

Kurcze to ja przejechałem zelazkiem 800km... tylko w zeszłym tygodniu
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez grzes41gt Zobacz posta
          czytałem też że świeży olej który się wleje do silnika nabiera swoich pełnych właściwości po pewnym czasie, dlatego według mnie mój na tym etapie ma pełne właściwości
          ja lubię o olejach wprowadzić nieco zamętu wiec pozwól napiszę swoje .
          Jak powiedziałeś świeży olej, a czy po roku to jest świeży olej? kwestia dyskusyjna. Co ten olej po roku przy tak małym przebiegu ma w sobie? - głównie wodę, czyli emulsję czyli w konsekwencji mamy korozję. Najbardziej znacząca jest kondensacja pary wodnej gdy silnik jeździ mało i na krótkie trasy. Jak długo postoi i będzie zimy - przed jazdą sprawdź czy pod korkiem nie masz "masełka" jeśli nie to masz dobre odpowietrzenie silnika a zarazem nie wciąga wilgoci. Silnik oddycha powietrzem atmosferycznym zatem wciąga wilgoć. Główną sprawą przy małych przebiegach jest przenikanie wilgoci ale i utlenianie oleju.
          Kolejną sprawą jest reakcja na metale w takich warunkach starzenie następuje szybciej niż w bańce plastikowej. W silniku olej styka się m.in z metalami jak magnez, żelazo, aluminium, cyna. Udział spalin w wyniku spalania mieszanki mimo że b.mały przebieg też zostawia swoje. Olej w bance plastikowej zachowuje neutralne własności bez problemu 5 lat bo nie ma kontaktu z metalem. W silniku po jakimś czasie siłą rzeczy starzeje się szybciej. Przeciągnięcie interwału wymiany nie jest szkodliwe pod warunkiem że to nie będzie więcej niż 2 lata. Jednak w książce pisze wyraźnie i to podkreślił markow71 - co nastąpi pierwsze!
          To oznacza że wzięto pod uwagę że ktoś może zrobić 3 tys km. Jednak mając na uwadze starzenie sie oleju gdy jest w silniku nie powinno się tego przeciągać!
          Moi emeryci w rodzinie praktykują 1,5 roku i to się sprawdza, nic się nie dzieje. Tylko że oni mają cywilne auta a nie R-type, no i w kite nie dają.
          Więc R-ką jedziesz czasem (jak my razem ostatnio na spota ) temp silnika może sięgać nawet 150stC. W takich warunkach reakcje chemiczne olej-powietrze-utlrnianie zachodzą dużo szybciej.
          Pamiętaj że obciążenie cieplne i mechaniczne których elementy jak dolne powierzchnie cylindrów pracują w zakresie 150-540stC jak i panewki korbowe i trzonki zaworów 120-210stC. Dlatego z definicji Olej do R-ki moim zdaniem powinien w parametrze cieplnym sięgać 50. np. 5W-50, 10W-50.
          Np. motocykliści mają zawsze dylemat czy wymieniać olej po sezonie czy przed sezonem? Zasada ta sama: jeśli wymiana po sezonie to świeży olej do wiosny reaguje z metalowymi częściami silnika, oraz różnice temp. powodują kondensacje H2O. Jeśli wymiana na wiosnę co całą zimę stoi w silniku olej z wszelkimi substancjami niepożądanymi, tak źle i tak niedobrze.

Generalnie Silnik jak twój eksploatowany mało intensywnie i o małym przebiegu powinny zachowywać interwał 1 roku to nie jest pisane bez kozery.
          Taki silnik mało używany i na krótkich dystansach podczas swojej najczęściej krótkiej pracy w sytuacji niskiej jego temperatury pracy (nieustabilizowaną temperaturą ledwo rozgrzejesz już go gasisz) wciąga relatywnie w olej duże ilości cząstek paliwa i pary wodnej obniżasz TBN (zasadowość oleju) i uruchamiasz proces tworzenia emulsji tej wody nie mając odpowiednich warunków nie da się usunąć - ona zostaje! .
          To są normalne zjawiska fizyczne w takich warunkach.
          Po porostu nie ma tego jak usunąć, co innego jak byś go gonił tak 160km/h przez 1 godzinę H2O odparowała by poprzez system odpowietrzenia skrzyni korbowej, w sumie zrobiłbyś tylko km a i tak po 10tys musiałbyś go wymienić.
          Natomiast gdy nie masz km, ale masz czasookres to jakość fizykochemiczna tego oleju wcale nie jest lepsza. Można rzec że tego po kolorze nie widać, ale jest to "kompot".
          Zatem, 1 rok to jest "standard" zalecany przez producenta. Praktyka pokazuje że 1,5 roku też da radę. Natomiast 2 lata i więcej bym nie ryzykował, nie w takim silniku jak R-type.
          Last edited by rambo7; 17-01-2017, 08:40. Powód: literówka edit
          Kierownik Działu Diesla

Comment

K20A3 jaki olej zalewacie

Witam , mam pytanie do was odnośnie oleju , a to dlatego że wszystkie firmy w swoich wyszukiwarkach polecają do tego silnika oleje lekkobieżne A5/B5 co wynika z faktu oszczędności paliwa .Czy stosujecie oleje A3/B3 które mają za zadanie dbać bardziej o silnik ze względu na wyższe HTHS ,ale stawiają przy tym większe opory w silniku przez co spalanie może odrobinę wzrosnąć . W mojej instrukcji w języku niemieckim nie ma podanych tych wartości , jest tylko klasa SJ order SL.Czym lepiej zalać silnik seri K 0W30 A5/B5 ,czy 5W30 A3/B3 w obu przypadkach syntetyki

Trzeba w końcu nadrobić Regulamin w pkt 2. O olejach jest bardzo dużo napisane i o K20 co leją inni również.
            Załączone pliki
            Last edited by rambo7; 07-01-2016, 14:22. Powód: Regulamin pkt 2.

Comment

Wpis #31 tego wątka, po Polsku dużo lepiej się czyta: https://www.civicforum.pl/showthread...eneracji/page4
              Zamieszczone przez mirorogi Zobacz posta
              pytanie (...) wszystkie firmy w swoich wyszukiwarkach polecają do tego silnika oleje lekkobieżne A5/B5
              Czyj interes jest ważniejszy? sprzedawcy oleju? czy kryteria użytkownika w odniesieniu do zaleceń Instrukcji?
              Czy stosujecie oleje A3/B3 które mają za zadanie dbać bardziej o silnik ze względu na wyższe HTHS ,ale stawiają przy tym większe opory
              ale to w laboratorium są te opory. Olej to nie klej! ani nie smoła.
              Czym lepiej zalać silnik seri K 0W30 A5/B5 ,czy 5W30 A3/B3
              ale lepiej dla kogo???
              to jest pytanie do Ciebie, nie do nas.
              To jest bardzo trudno odpowiedzieć. To tak jak by powiedzieć czy chcesz kotleta schabowego czy kotleta z soi?
              Pytanie do nas to może brzmieć:
              Lepiej Castrol czy Mobil z Normą ACEA A5/B5.
              czy
              Lepiej Castrol czy Mobil z Normą ACEA A3/B3.

Wtedy ok, możemy gadać, ale czy ACEA A5 czy ACEA A3 ? to musisz najpierw się sam określić co do użytkowania samochodu. Nikt na forum nie ma zielonego pojęcia w jakich warunkach użytkujesz auto.
              Last edited by rambo7; 21-03-2017, 12:53.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Waszym zdanie który będzie lepszy do Type-r EP3, motul 8100 X-clean 5w40 czy motul 8100 X-cess 5w40

Comment

Odnośnie Motula to jedyny słuszny to 300V, i tu masz kilka opcji.
                  P.S. Rambo może coś wie, ale nie do końca potrafi to przelać na papier

Comment

Zamieszczone przez peri84 Zobacz posta
                    Waszym zdanie który będzie lepszy do Type-r EP3, motul 8100 X-clean 5w40 czy motul 8100 X-cess 5w40
                    Motul 8100 X-cess 5W40

To jest olej silnikowy Full SAPS i takich powinieneś szukać.

Nie potrzebujesz oleju wydłużającego żywotność filtra cząstek stałych.

Comment

Zamieszczone przez Fyrkes Zobacz posta
                      Odnośnie Motula to jedyny słuszny to 300V,
                      nie dla każdego jest potrzebny aż taki olej. Tak że zupełnie nietrafiona podpowiedź.
                      Zamieszczone przez Fyrkes Zobacz posta
                      P.S. Rambo może coś wie, ale nie do końca potrafi to przelać na papier
                      ...eeee to prowokacja ...
                      Zamieszczone przez Okonio Zobacz posta
                      To jest olej silnikowy Full SAPS i takich powinieneś szukać.
                      proszę bardzo Okonio jakoś potrafi wszystko zrozumieć .
                      Zamieszczone przez Okonio Zobacz posta
                      Nie potrzebujesz oleju wydłużającego żywotność filtra cząstek stałych.
                      proszę, to jest wzorowy użytkownik samochodu.

no nie każdy widać jest inteligentny, albo niektórym się po prostu czytać nie chce i to jest właśnie taki przykład, "pierwszy z brzegu"
                      przecież peri84 nawet nie wie o co pyta ...

... ja do dzisiaj nie pojmuję, jak ktoś może zapytać "czy mogę zalać do benzyniaka" olej stricte do diesla z DPF ... trudne to jest ... i Co takiemu użytkownikowi odpowiedzieć? ... ręce opadają.
                      Last edited by rambo7; 31-12-2019, 14:11.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki Okonio i Fyrkes za odpowiedź, a co do Rambo7 po prostu żenada. Po to chyba jest forum żeby ludzie sobie pomagali, nie każdy musi się znać na olejach ich składzie co do czego i dlaczego, można poczytać w necie pełno artykułów o olejach jaki i można zapytać się kolegów na forum co mają większe doświadczenie. Jeżeli nie znając mnie oceniasz moją inteligencję i jeszcze nie masz nić mądrego do powiedzenia to po co się udzielać. Wszystkiego dobrego w nowym roku.

Comment

Rambo7 po prostu żenada
                          nie żenada ... żenada to jest wtedy gdy w Instrukcji Obsługi pisze co należy stosować, a Ty pytasz o olej do diesla z DPF. (zrozumiałbym gdyby kwestia ta była zawiła)
                          nie każdy musi się znać na olejach ich składzie
                          ale nie mówiłeś o składzie! ja nie pisałem o składzie dlaczego do mnie te zarzuty?
                          Nawet gdybyś nie miał IO to jest tu kilka Skanów IO ze stroną doboru oleju i nie ma tam wymienionego oleju z Normą do Diesla z DPF.
                          Czy zarzucisz mi też że nie potrafisz czytać?
                          Jeżeli nie znając mnie oceniasz moją inteligencję
                          to nie jest portal oceny inteligencji, nie rozkręcaj się, ..chodzi mi tylko o to abyś skorzystał nie tylko z podpowiedzi, trafnych/mniej trafnych, ale miał własną wiedzę, uzyskał minimum wiedzy z której skorzystasz w przyszłości.
                          No i z Nowym Rokiem już wiesz, że są oleje do układów DPF w dieslach które niebardzo nadają się do benzyniaków. 3-mam kciuki za właściwy dobór oleju.
                          Last edited by rambo7; 02-01-2020, 10:29.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                          X