Witam .
Na początek chciałbym wyjaśnić parę spraw dotyczących opon, ponieważ czytam forum i zauważyłem, że nie możecie się zdecydować, jakie opony kupić na zimę a ponieważ już niedługo zbliża się ta pora, której nikt z nas nie lubi, jeżeli chodzi o samochody i ich blacharkę wyjaśnię parę faktów na temat opon jak również podpowiem, które opony można zakupić i które zostały wysoko sklasyfikowane w testach nie zależnych testach, ale najpierw posegregujmy opony na poszczególne klasy.
KLASA BUDŻETOWA: opona dla samochodów miejskich i dla kierowców o spokojnym charakterze jazdy, pokonujących trasy głównie w mieście do Opony letnie klasy budżetowej mają rzeźbę symetryczną lub kierunkową, zaś zimowe głównie kierunkową. Do tej klasy możemy zaliczyć opony pochodzące od mniejszych producentów, w tym produkty z Chin oraz wchodzące w skład światowych koncernów lokalne marki. Do marek budżetowych obecnych od lat na polskim rynku możemy zaliczyć: Barum, Matador, Dębica, Kormoran, Sava, Dayton.
• Barum Bravuris 2,
• Barum Brillantis 2,
• Dębica Passio 2,
• Kormoran Impulser,
• Kormoran Runpro,
• Sava Intensa Hp,
• Sava Perfecta,
• Dayton D110.
Zaś w śród opon zimowych wyróżnić można:
• Barum Polaris 2,
• Dębica Frigo 2,
• Sava Eskimo S3,
• Kormoran Snowpro.
KLASA ŚREDNIA : Opony klasy medium (średniej) przeznaczone są dla przeciętnego kierowcy, który wymaga średniego poziomu osiągów. Spokojnie można je zakładać do aut klasy średniej. Oferowany przez nie poziom osiągów i trwałość gwarantuje satysfakcję z użytkowania zarówno w mieście, jak i w trasie. Są to opony, które zadowolą klienta tak samo ceną jak i jakością, w tej klasie dominują opony kierunkowe jak i asymetryczne, większość z tych opon mają ranty ochronne felg, jest bardzo dobrym pomysłem w przypadku alufelg. Wyróżniamy
• Opona letnia : Fulda Ecocontrol,
• Fulda Carat Progresso,
• Bfgoodrich G-Grip,
• Kleber Dynaxer HP2 i HP3,
• Firestone TZ300,
• Firestone Multihawk,
• Uniroyal Rainexpert.
• Opona zimowa : Fulda Kristall Montero 2,
• Fulda Kristall Montero 3,
• Fulda Kristall Supremo,
• Bfgoodrich G-Force Winter,
• Kleber Krisalp HP2,
• Firestone Winterhawk 2,
• Uniroyal MS plus 66.
KLASA PREMIUM: jest to klasa najwyższa opon dająca gwarancję z osiągów jak również gwarancję, jakości Są to produkty najlepiej pozycjonowane przez producentów. W tych oponach stosuje się najbardziej zaawansowane rozwiązania, najlepsze materiały i technologie produkcyjne. W związku z tym, ceny tych opon zwykle są najwyższe. Wszystkie duże koncerny firmują swoja nazwą markę Premium. Tak więc Beda to Michelin, Bridgestone, Pirelli, Continental, Dunlop, Goodyear wyróżniamy:
Opony letnie:
• Michelin Energy Saver,
• Michelin Primacy HP,
• Bridgestone Turanza ER300,
• Pirelli P6,
• Pirelli P7 Cinturato,
• Continental ContiEcoContact 3,
• Continental ContiPremiumContact 2,
• Dunlop SP SPORT Fastresponse,
• Dunlop SP SPORT 01,
• Goodyear Efficentgrip,
• Goodyear Duragrip,
• Goodyear Exellence,
Opony zimowe:
• Contiental ContiWinterContact TS 830,
• Dunlop SP Winter Response,
• Dunlop SP Winter Sport 3D,
• Dunlop SP Winter Sport M3,
• Goodyear Ultra Grip 7+,
• Michelin Alpin A3,
• Michelin Primacy Alpin PA3,
• Bridgestone Blizzak LM30,
• Pirelli Winter SottoZero
W odniesieniu do opon klasy medium i Premium są stosowane bardziej wymagające kryteria oceny wyglądu zewnętrznego czy parametrów jednorodności, takich jak efekt stożka lub wyrównoważenie.
Posegregujmy wiec opony na producentów i ich na ich odpowiedniki wchodzące w skład danego koncernu:
GRUPA BRIDGESTONE:
BRIDGESTONE FIRESTONE DAYTON
GRUPA CONTINENTAL:
CONTINENTAL UNIROYAL SEMPERIT VIKING GISLAVED BARUM MATADOR
GRUPA GOODYEAR:
GOODYEAR DUNLOP FULDA DĘBICA SAVA
GRUPA MICHELIN:
MICHELIN KLEBER BFGOODRICHKORMORAN
GRUPA APOLLO: (opony niepolecane przez ze mnie)
APOLLO VREDESTEINMALOYA
GRUPA PIRELLI:
PIRELLICEATCOURIER
NIEZALEŻNI PRODUCĘCI: (są to opony klasy średniej jak również klasy Premium)
Nokian, kumho tyres, Yokohama, hankook, jak również opony wysokiej klasy bardzo dobre toyo tires.
Do hondy zaproponowałbym kilka opon w różnych rozmiarach:
165/70 r. 14
Budżetowa: barum polaris 3
Średnia : Fulda kristal montero 3
Premium : Michelin alpinie A4
195/65r . 15
Budrzetow: sava eskimo S3+
Średnia : debica frigo 2
Premium : goodyera ultra grip 8
Najpopularniejsze opony wśród nowszych użytkowników hond to opony
205 / 55 r. 16 opony zalecane przez hondę i w przypadku kolizji mając opony niehomologowane przez producenta w tym przypadku HONDA a mając AC ubezpieczyciel może nam nie wypłacić odszkodowania tłumacząc się tym ze opony nie były takie jak podaje producent w książce serwisowej jak również w instrukcji obsługi. Są to opony:
Budżetowa : Dębica frigo 2
Średnia : (najpopularniejsza ): nokian WR. A3
Premium : jest kilka opon, które ja sam mogę z czystym sumieniem polecić są to opony :
Michelin Alpine 4, Goodyear ultra grip 8 lub 7+, Dunlop SP Winter sport 3D, Pirelli sottoZero2
Dunlop Sp winter sport 4 D
Ale zawsze powtarzam zakup opon nie zależy od tego, co mówią sąsiedzi, najpierw poczytaj forum na temat danej opony zapytaj sprzedawcę, z orientuj się po sklepach, w jakich są cenach jak również przegrzeb Internet z cenami w sklepach internetowych jak również od zasobu twojego portfela, bo nie każdy może pozwolić sobie na zakup opony klasy Premium, jak również nie każdy może zakupić oponę klasy budżetowej do samochodu z silnikiem powyżej 2 litrów pojemności.ALE DECYZJA NALEŻY TYLKO DO CIEBIE!. Mam nadzieje, że wytłumaczyłem parę spraw związanych z oponami. Pozdrawiam. PAPROCIAK
Na początek chciałbym wyjaśnić parę spraw dotyczących opon, ponieważ czytam forum i zauważyłem, że nie możecie się zdecydować, jakie opony kupić na zimę a ponieważ już niedługo zbliża się ta pora, której nikt z nas nie lubi, jeżeli chodzi o samochody i ich blacharkę wyjaśnię parę faktów na temat opon jak również podpowiem, które opony można zakupić i które zostały wysoko sklasyfikowane w testach nie zależnych testach, ale najpierw posegregujmy opony na poszczególne klasy.
KLASA BUDŻETOWA: opona dla samochodów miejskich i dla kierowców o spokojnym charakterze jazdy, pokonujących trasy głównie w mieście do Opony letnie klasy budżetowej mają rzeźbę symetryczną lub kierunkową, zaś zimowe głównie kierunkową. Do tej klasy możemy zaliczyć opony pochodzące od mniejszych producentów, w tym produkty z Chin oraz wchodzące w skład światowych koncernów lokalne marki. Do marek budżetowych obecnych od lat na polskim rynku możemy zaliczyć: Barum, Matador, Dębica, Kormoran, Sava, Dayton.
• Barum Bravuris 2,
• Barum Brillantis 2,
• Dębica Passio 2,
• Kormoran Impulser,
• Kormoran Runpro,
• Sava Intensa Hp,
• Sava Perfecta,
• Dayton D110.
Zaś w śród opon zimowych wyróżnić można:
• Barum Polaris 2,
• Dębica Frigo 2,
• Sava Eskimo S3,
• Kormoran Snowpro.
KLASA ŚREDNIA : Opony klasy medium (średniej) przeznaczone są dla przeciętnego kierowcy, który wymaga średniego poziomu osiągów. Spokojnie można je zakładać do aut klasy średniej. Oferowany przez nie poziom osiągów i trwałość gwarantuje satysfakcję z użytkowania zarówno w mieście, jak i w trasie. Są to opony, które zadowolą klienta tak samo ceną jak i jakością, w tej klasie dominują opony kierunkowe jak i asymetryczne, większość z tych opon mają ranty ochronne felg, jest bardzo dobrym pomysłem w przypadku alufelg. Wyróżniamy
• Opona letnia : Fulda Ecocontrol,
• Fulda Carat Progresso,
• Bfgoodrich G-Grip,
• Kleber Dynaxer HP2 i HP3,
• Firestone TZ300,
• Firestone Multihawk,
• Uniroyal Rainexpert.
• Opona zimowa : Fulda Kristall Montero 2,
• Fulda Kristall Montero 3,
• Fulda Kristall Supremo,
• Bfgoodrich G-Force Winter,
• Kleber Krisalp HP2,
• Firestone Winterhawk 2,
• Uniroyal MS plus 66.
KLASA PREMIUM: jest to klasa najwyższa opon dająca gwarancję z osiągów jak również gwarancję, jakości Są to produkty najlepiej pozycjonowane przez producentów. W tych oponach stosuje się najbardziej zaawansowane rozwiązania, najlepsze materiały i technologie produkcyjne. W związku z tym, ceny tych opon zwykle są najwyższe. Wszystkie duże koncerny firmują swoja nazwą markę Premium. Tak więc Beda to Michelin, Bridgestone, Pirelli, Continental, Dunlop, Goodyear wyróżniamy:
Opony letnie:
• Michelin Energy Saver,
• Michelin Primacy HP,
• Bridgestone Turanza ER300,
• Pirelli P6,
• Pirelli P7 Cinturato,
• Continental ContiEcoContact 3,
• Continental ContiPremiumContact 2,
• Dunlop SP SPORT Fastresponse,
• Dunlop SP SPORT 01,
• Goodyear Efficentgrip,
• Goodyear Duragrip,
• Goodyear Exellence,
Opony zimowe:
• Contiental ContiWinterContact TS 830,
• Dunlop SP Winter Response,
• Dunlop SP Winter Sport 3D,
• Dunlop SP Winter Sport M3,
• Goodyear Ultra Grip 7+,
• Michelin Alpin A3,
• Michelin Primacy Alpin PA3,
• Bridgestone Blizzak LM30,
• Pirelli Winter SottoZero
W odniesieniu do opon klasy medium i Premium są stosowane bardziej wymagające kryteria oceny wyglądu zewnętrznego czy parametrów jednorodności, takich jak efekt stożka lub wyrównoważenie.
Posegregujmy wiec opony na producentów i ich na ich odpowiedniki wchodzące w skład danego koncernu:
GRUPA BRIDGESTONE:
BRIDGESTONE FIRESTONE DAYTON
GRUPA CONTINENTAL:
CONTINENTAL UNIROYAL SEMPERIT VIKING GISLAVED BARUM MATADOR
GRUPA GOODYEAR:
GOODYEAR DUNLOP FULDA DĘBICA SAVA
GRUPA MICHELIN:
MICHELIN KLEBER BFGOODRICHKORMORAN
GRUPA APOLLO: (opony niepolecane przez ze mnie)
APOLLO VREDESTEINMALOYA
GRUPA PIRELLI:
PIRELLICEATCOURIER
NIEZALEŻNI PRODUCĘCI: (są to opony klasy średniej jak również klasy Premium)
Nokian, kumho tyres, Yokohama, hankook, jak również opony wysokiej klasy bardzo dobre toyo tires.
Do hondy zaproponowałbym kilka opon w różnych rozmiarach:
165/70 r. 14
Budżetowa: barum polaris 3
Średnia : Fulda kristal montero 3
Premium : Michelin alpinie A4
195/65r . 15
Budrzetow: sava eskimo S3+
Średnia : debica frigo 2
Premium : goodyera ultra grip 8
Najpopularniejsze opony wśród nowszych użytkowników hond to opony
205 / 55 r. 16 opony zalecane przez hondę i w przypadku kolizji mając opony niehomologowane przez producenta w tym przypadku HONDA a mając AC ubezpieczyciel może nam nie wypłacić odszkodowania tłumacząc się tym ze opony nie były takie jak podaje producent w książce serwisowej jak również w instrukcji obsługi. Są to opony:
Budżetowa : Dębica frigo 2
Średnia : (najpopularniejsza ): nokian WR. A3
Premium : jest kilka opon, które ja sam mogę z czystym sumieniem polecić są to opony :
Michelin Alpine 4, Goodyear ultra grip 8 lub 7+, Dunlop SP Winter sport 3D, Pirelli sottoZero2
Dunlop Sp winter sport 4 D
Ale zawsze powtarzam zakup opon nie zależy od tego, co mówią sąsiedzi, najpierw poczytaj forum na temat danej opony zapytaj sprzedawcę, z orientuj się po sklepach, w jakich są cenach jak również przegrzeb Internet z cenami w sklepach internetowych jak również od zasobu twojego portfela, bo nie każdy może pozwolić sobie na zakup opony klasy Premium, jak również nie każdy może zakupić oponę klasy budżetowej do samochodu z silnikiem powyżej 2 litrów pojemności.ALE DECYZJA NALEŻY TYLKO DO CIEBIE!. Mam nadzieje, że wytłumaczyłem parę spraw związanych z oponami. Pozdrawiam. PAPROCIAK
Comment