Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WITAM. kilka faktów na temat opon :)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• WITAM. kilka faktów na temat opon :)

Witam .
    Na początek chciałbym wyjaśnić parę spraw dotyczących opon, ponieważ czytam forum i zauważyłem, że nie możecie się zdecydować, jakie opony kupić na zimę a ponieważ już niedługo zbliża się ta pora, której nikt z nas nie lubi, jeżeli chodzi o samochody i ich blacharkę wyjaśnię parę faktów na temat opon jak również podpowiem, które opony można zakupić i które zostały wysoko sklasyfikowane w testach nie zależnych testach, ale najpierw posegregujmy opony na poszczególne klasy.
    KLASA BUDŻETOWA: opona dla samochodów miejskich i dla kierowców o spokojnym charakterze jazdy, pokonujących trasy głównie w mieście do Opony letnie klasy budżetowej mają rzeźbę symetryczną lub kierunkową, zaś zimowe głównie kierunkową. Do tej klasy możemy zaliczyć opony pochodzące od mniejszych producentów, w tym produkty z Chin oraz wchodzące w skład światowych koncernów lokalne marki. Do marek budżetowych obecnych od lat na polskim rynku możemy zaliczyć: Barum, Matador, Dębica, Kormoran, Sava, Dayton.
    • Barum Bravuris 2,
    • Barum Brillantis 2,
    • Dębica Passio 2,
    • Kormoran Impulser,
    • Kormoran Runpro,
    • Sava Intensa Hp,
    • Sava Perfecta,
    • Dayton D110.
    Zaś w śród opon zimowych wyróżnić można:
    • Barum Polaris 2,
    • Dębica Frigo 2,
    • Sava Eskimo S3,
    • Kormoran Snowpro.

KLASA ŚREDNIA : Opony klasy medium (średniej) przeznaczone są dla przeciętnego kierowcy, który wymaga średniego poziomu osiągów. Spokojnie można je zakładać do aut klasy średniej. Oferowany przez nie poziom osiągów i trwałość gwarantuje satysfakcję z użytkowania zarówno w mieście, jak i w trasie. Są to opony, które zadowolą klienta tak samo ceną jak i jakością, w tej klasie dominują opony kierunkowe jak i asymetryczne, większość z tych opon mają ranty ochronne felg, jest bardzo dobrym pomysłem w przypadku alufelg. Wyróżniamy
    • Opona letnia : Fulda Ecocontrol,
    • Fulda Carat Progresso,
    • Bfgoodrich G-Grip,
    • Kleber Dynaxer HP2 i HP3,
    • Firestone TZ300,
    • Firestone Multihawk,
    • Uniroyal Rainexpert.

• Opona zimowa : Fulda Kristall Montero 2,
    • Fulda Kristall Montero 3,
    • Fulda Kristall Supremo,
    • Bfgoodrich G-Force Winter,
    • Kleber Krisalp HP2,
    • Firestone Winterhawk 2,
    • Uniroyal MS plus 66.

KLASA PREMIUM: jest to klasa najwyższa opon dająca gwarancję z osiągów jak również gwarancję, jakości Są to produkty najlepiej pozycjonowane przez producentów. W tych oponach stosuje się najbardziej zaawansowane rozwiązania, najlepsze materiały i technologie produkcyjne. W związku z tym, ceny tych opon zwykle są najwyższe. Wszystkie duże koncerny firmują swoja nazwą markę Premium. Tak więc Beda to Michelin, Bridgestone, Pirelli, Continental, Dunlop, Goodyear wyróżniamy:
    Opony letnie:
    • Michelin Energy Saver,
    • Michelin Primacy HP,
    • Bridgestone Turanza ER300,
    • Pirelli P6,
    • Pirelli P7 Cinturato,
    • Continental ContiEcoContact 3,
    • Continental ContiPremiumContact 2,
    • Dunlop SP SPORT Fastresponse,
    • Dunlop SP SPORT 01,
    • Goodyear Efficentgrip,
    • Goodyear Duragrip,
    • Goodyear Exellence,
    Opony zimowe:
    • Contiental ContiWinterContact TS 830,
    • Dunlop SP Winter Response,
    • Dunlop SP Winter Sport 3D,
    • Dunlop SP Winter Sport M3,
    • Goodyear Ultra Grip 7+,
    • Michelin Alpin A3,
    • Michelin Primacy Alpin PA3,
    • Bridgestone Blizzak LM30,
    • Pirelli Winter SottoZero

W odniesieniu do opon klasy medium i Premium są stosowane bardziej wymagające kryteria oceny wyglądu zewnętrznego czy parametrów jednorodności, takich jak efekt stożka lub wyrównoważenie.
    Posegregujmy wiec opony na producentów i ich na ich odpowiedniki wchodzące w skład danego koncernu:
    GRUPA BRIDGESTONE:
    BRIDGESTONE  FIRESTONE  DAYTON
    GRUPA CONTINENTAL:
    CONTINENTAL UNIROYAL SEMPERIT VIKING GISLAVED BARUM MATADOR
    GRUPA GOODYEAR:
    GOODYEAR DUNLOP FULDA DĘBICA SAVA
    GRUPA MICHELIN:
    MICHELIN KLEBER BFGOODRICHKORMORAN
    GRUPA APOLLO: (opony niepolecane przez ze mnie)
    APOLLO  VREDESTEINMALOYA
    GRUPA PIRELLI:
    PIRELLICEATCOURIER
    NIEZALEŻNI PRODUCĘCI: (są to opony klasy średniej jak również klasy Premium)
    Nokian, kumho tyres, Yokohama, hankook, jak również opony wysokiej klasy bardzo dobre toyo tires.

Do hondy zaproponowałbym kilka opon w różnych rozmiarach:
    165/70 r. 14
    Budżetowa: barum polaris 3
    Średnia : Fulda kristal montero 3
    Premium : Michelin alpinie A4
    195/65r . 15
    Budrzetow: sava eskimo S3+
    Średnia : debica frigo 2
    Premium : goodyera ultra grip 8
    Najpopularniejsze opony wśród nowszych użytkowników hond to opony
    205 / 55 r. 16 opony zalecane przez hondę i w przypadku kolizji mając opony niehomologowane przez producenta w tym przypadku HONDA a mając AC ubezpieczyciel może nam nie wypłacić odszkodowania tłumacząc się tym ze opony nie były takie jak podaje producent w książce serwisowej jak również w instrukcji obsługi. Są to opony:
    Budżetowa : Dębica frigo 2
    Średnia : (najpopularniejsza ): nokian WR. A3
    Premium : jest kilka opon, które ja sam mogę z czystym sumieniem polecić są to opony :
    Michelin Alpine 4, Goodyear ultra grip 8 lub 7+, Dunlop SP Winter sport 3D, Pirelli sottoZero2
    Dunlop Sp winter sport 4 D
    Ale zawsze powtarzam zakup opon nie zależy od tego, co mówią sąsiedzi, najpierw poczytaj forum na temat danej opony zapytaj sprzedawcę, z orientuj się po sklepach, w jakich są cenach jak również przegrzeb Internet z cenami w sklepach internetowych jak również od zasobu twojego portfela, bo nie każdy może pozwolić sobie na zakup opony klasy Premium, jak również nie każdy może zakupić oponę klasy budżetowej do samochodu z silnikiem powyżej 2 litrów pojemności.ALE DECYZJA NALEŻY TYLKO DO CIEBIE!. Mam nadzieje, że wytłumaczyłem parę spraw związanych z oponami. Pozdrawiam. PAPROCIAK

Zamiast podziękowania reprymenda.
    Podając tak zestawione informacje warto podać źródło. Głównym źródłem był zapewne artykuł https://www.opony.com.pl/artykul/czy...-opony/?id=944.
    Nie chce mi się szukać pozostałych. Podaj je proszę sam albo usuń fragmenty wskazujące na Twoje autorstwo. Dobrze jest czasem zebrać informacje z różnych źródeł ale pisząc np.:
    ",,,jest kilka opon, które ja sam mogę z czystym sumieniem polecić są to opony :
    Michelin Alpine 4, Goodyear ultra grip 8 lub 7+, Dunlop SP Winter sport 3D, Pirelli sottoZero2 Dunlop Sp winter sport 4 D"
    sugerujesz, że znasz ich wartość z autopsji a to nie jest chyba prawdą ?
    Pzdr.

Comment

Ja natomiast czytałem ostatnio że chińczycy też chcą jeździć na oponach znanych światowych marek i uznani producenci jak np Continental zaczęli produkować w Chinach opony specjalnie na rynek chiński. Są to produkty o znacznie gorszych parametrach i niższej cenie niż wyroby na rynek europejski tych samych firm. Cwaniacy zwietrzyli interes i importują te opony do Europy. Należy więc uważać przy zakupie opon znanych marek po okazyjnych cenach by czasem nie wpakować się w zakup takiego chińskiego produktu.
      CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

a ja slyszalem zupelnie odwrotna opinie od znajomego ktory sie trudni sprzedaza opon, mowi ze wieksze koncerny typu michelin na przyklad, produkuja opony w chinach ktore wlasciwosci maja identyczne jak opony europejskie i sprzedaja je taniej pod inna marka.

Comment

Wpis spoko, ale błędy ortograficzne rażą strasznie...
          Honda Civic 1.8 i-VTEC 4D

Comment

Kolego, dzięki za wysiłek ale powtórzę się:
            1. jak napisał syriuszteam, proszę podać źródło/a z których kopiowałeś informacje, skoro najwyraźniej tak jest i zaznacz, że jest to cytat z odnośnikiem; inaczej trzeba będzie coś z tym tematem zrobić, bo tak zostać nie może...
            2. w miarę możliwości uporządkuj proszę ortografię, interpunkcję i formę - np. znaczki, które Ci się kiepsko wkleiły...

O ile ogólne informacje są zawsze w miarę aktualne, to generalnie podałeś informację ze znanego portalu co najmniej z przed 3 sezonów - wiele z opon w tym zestawieniu ma już swoich następców (chociażby Continental WinterContact 850). Zupełnie nie napisałeś o 17'', które notabene są seryjnym rozmiarem Twojej własnej Hondy więc jak sugerujesz, że piszesz z własnego doświadczenia to jakoś dziwnie to wyszło?

Od siebie dodam, że jeszcze inne bardzo istotne kwestie w klasach opon, nawet ważniejsze niż ich przedział cenowy - takie jak ich przeznaczenie, bo zarówno Bridgestone Ecopia jak i Potenza to modele Premium, ale przeznaczenie i właściwości segmentu Eco i Max Performance są skrajnie różne (polecam tu stronę https://www.tyrereviews.co.uk/ ).
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez paprociak Zobacz posta
              Witam .
              Na początek chciałbym wyjaśnić parę spraw dotyczących opon, ponieważ czytam forum i zauważyłem, że nie możecie się zdecydować, jakie opony kupić na zimę a ponieważ już niedługo zbliża się ta pora, której nikt z nas nie lubi, jeżeli chodzi o samochody i ich blacharkę wyjaśnię parę faktów na temat opon jak również podpowiem, które opony można zakupić i które zostały wysoko sklasyfikowane w testach nie zależnych testach, ale najpierw posegregujmy opony na poszczególne klasy.
              KLASA BUDŻETOWA: opona dla samochodów miejskich i dla kierowców o spokojnym charakterze jazdy, pokonujących trasy głównie w mieście do Opony letnie klasy budżetowej mają rzeźbę symetryczną lub kierunkową, zaś zimowe głównie kierunkową. Do tej klasy możemy zaliczyć opony pochodzące od mniejszych producentów, w tym produkty z Chin oraz wchodzące w skład światowych koncernów lokalne marki. Do marek budżetowych obecnych od lat na polskim rynku możemy zaliczyć: Barum, Matador, Dębica, Kormoran, Sava, Dayton.
              • Barum Bravuris 2,
              • Barum Brillantis 2,
              • Dębica Passio 2,
              • Kormoran Impulser,
              • Kormoran Runpro,
              • Sava Intensa Hp,
              • Sava Perfecta,
              • Dayton D110.
              Zaś w śród opon zimowych wyróżnić można:
              • Barum Polaris 2,
              • Dębica Frigo 2,
              • Sava Eskimo S3,
              • Kormoran Snowpro.

KLASA ŚREDNIA : Opony klasy medium (średniej) przeznaczone są dla przeciętnego kierowcy, który wymaga średniego poziomu osiągów. Spokojnie można je zakładać do aut klasy średniej. Oferowany przez nie poziom osiągów i trwałość gwarantuje satysfakcję z użytkowania zarówno w mieście, jak i w trasie. Są to opony, które zadowolą klienta tak samo ceną jak i jakością, w tej klasie dominują opony kierunkowe jak i asymetryczne, większość z tych opon mają ranty ochronne felg, jest bardzo dobrym pomysłem w przypadku alufelg. Wyróżniamy
              • Opona letnia : Fulda Ecocontrol,
              • Fulda Carat Progresso,
              • Bfgoodrich G-Grip,
              • Kleber Dynaxer HP2 i HP3,
              • Firestone TZ300,
              • Firestone Multihawk,
              • Uniroyal Rainexpert.

• Opona zimowa : Fulda Kristall Montero 2,
              • Fulda Kristall Montero 3,
              • Fulda Kristall Supremo,
              • Bfgoodrich G-Force Winter,
              • Kleber Krisalp HP2,
              • Firestone Winterhawk 2,
              • Uniroyal MS plus 66.

KLASA PREMIUM: jest to klasa najwyższa opon dająca gwarancję z osiągów jak również gwarancję, jakości Są to produkty najlepiej pozycjonowane przez producentów. W tych oponach stosuje się najbardziej zaawansowane rozwiązania, najlepsze materiały i technologie produkcyjne. W związku z tym, ceny tych opon zwykle są najwyższe. Wszystkie duże koncerny firmują swoja nazwą markę Premium. Tak więc Beda to Michelin, Bridgestone, Pirelli, Continental, Dunlop, Goodyear wyróżniamy:
              Opony letnie:
              • Michelin Energy Saver,
              • Michelin Primacy HP,
              • Bridgestone Turanza ER300,
              • Pirelli P6,
              • Pirelli P7 Cinturato,
              • Continental ContiEcoContact 3,
              • Continental ContiPremiumContact 2,
              • Dunlop SP SPORT Fastresponse,
              • Dunlop SP SPORT 01,
              • Goodyear Efficentgrip,
              • Goodyear Duragrip,
              • Goodyear Exellence,
              Opony zimowe:
              • Contiental ContiWinterContact TS 830,
              • Dunlop SP Winter Response,
              • Dunlop SP Winter Sport 3D,
              • Dunlop SP Winter Sport M3,
              • Goodyear Ultra Grip 7+,
              • Michelin Alpin A3,
              • Michelin Primacy Alpin PA3,
              • Bridgestone Blizzak LM30,
              • Pirelli Winter SottoZero

W odniesieniu do opon klasy medium i Premium są stosowane bardziej wymagające kryteria oceny wyglądu zewnętrznego czy parametrów jednorodności, takich jak efekt stożka lub wyrównoważenie.
              Posegregujmy wiec opony na producentów i ich na ich odpowiedniki wchodzące w skład danego koncernu:
              GRUPA BRIDGESTONE:
              BRIDGESTONE  FIRESTONE  DAYTON
              GRUPA CONTINENTAL:
              CONTINENTAL UNIROYAL SEMPERIT VIKING GISLAVED BARUM MATADOR
              GRUPA GOODYEAR:
              GOODYEAR DUNLOP FULDA DĘBICA SAVA
              GRUPA MICHELIN:
              MICHELIN KLEBER BFGOODRICHKORMORAN
              GRUPA APOLLO: (opony niepolecane przez ze mnie)
              APOLLO  VREDESTEINMALOYA
              GRUPA PIRELLI:
              PIRELLICEATCOURIER
              NIEZALEŻNI PRODUCĘCI: (są to opony klasy średniej jak również klasy Premium)
              Nokian, kumho tyres, Yokohama, hankook, jak również opony wysokiej klasy bardzo dobre toyo tires.

Do hondy zaproponowałbym kilka opon w różnych rozmiarach:
              165/70 r. 14
              Budżetowa: barum polaris 3
              Średnia : Fulda kristal montero 3
              Premium : Michelin alpinie A4
              195/65r . 15
              Budrzetow: sava eskimo S3+
              Średnia : debica frigo 2
              Premium : goodyera ultra grip 8
              Najpopularniejsze opony wśród nowszych użytkowników hond to opony
              205 / 55 r. 16 opony zalecane przez hondę i w przypadku kolizji mając opony niehomologowane przez producenta w tym przypadku HONDA a mając AC ubezpieczyciel może nam nie wypłacić odszkodowania tłumacząc się tym ze opony nie były takie jak podaje producent w książce serwisowej jak również w instrukcji obsługi. Są to opony:
              Budżetowa : Dębica frigo 2
              Średnia : (najpopularniejsza ): nokian WR. A3
              Premium : jest kilka opon, które ja sam mogę z czystym sumieniem polecić są to opony :
              Michelin Alpine 4, Goodyear ultra grip 8 lub 7+, Dunlop SP Winter sport 3D, Pirelli sottoZero2
              Dunlop Sp winter sport 4 D
              Ale zawsze powtarzam zakup opon nie zależy od tego, co mówią sąsiedzi, najpierw poczytaj forum na temat danej opony zapytaj sprzedawcę, z orientuj się po sklepach, w jakich są cenach jak również przegrzeb Internet z cenami w sklepach internetowych jak również od zasobu twojego portfela, bo nie każdy może pozwolić sobie na zakup opony klasy Premium, jak również nie każdy może zakupić oponę klasy budżetowej do samochodu z silnikiem powyżej 2 litrów pojemności.ALE DECYZJA NALEŻY TYLKO DO CIEBIE!. Mam nadzieje, że wytłumaczyłem parę spraw związanych z oponami. Pozdrawiam. PAPROCIAK
              witam i dopisuje kilka faktów ponieważ nie mogłem dopisać wcześniej bo mnie goniono wiec dodałem tyle ile znajduje się na górze.
              więc tak teorie zaczerpnąłem z portalu typu oponeo.pl ale głównie z miłej konwersacji z użytkownikami opon (koledzy itp.) wraz z miłym panem Edziem Którego serdecznie pozdrawiam, oraz z auto świata, polecam przy to tą miła lekturę . pozdrawiam

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
              Kolego, dzięki za wysiłek ale powtórzę się:
              1. jak napisał syriuszteam, proszę podać źródło/a z których kopiowałeś informacje, skoro najwyraźniej tak jest i zaznacz, że jest to cytat z odnośnikiem; inaczej trzeba będzie coś z tym tematem zrobić, bo tak zostać nie może...
              2. w miarę możliwości uporządkuj proszę ortografię, interpunkcję i formę - np. znaczki, które Ci się kiepsko wkleiły...

O ile ogólne informacje są zawsze w miarę aktualne, to generalnie podałeś informację ze znanego portalu co najmniej z przed 3 sezonów - wiele z opon w tym zestawieniu ma już swoich następców (chociażby Continental WinterContact 850). Zupełnie nie napisałeś o 17'', które notabene są seryjnym rozmiarem Twojej własnej Hondy więc jak sugerujesz, że piszesz z własnego doświadczenia to jakoś dziwnie to wyszło?

Od siebie dodam, że jeszcze inne bardzo istotne kwestie w klasach opon, nawet ważniejsze niż ich przedział cenowy - takie jak ich przeznaczenie, bo zarówno Bridgestone Ecopia jak i Potenza to modele Premium, ale przeznaczenie i właściwości segmentu Eco i Max Performance są skrajnie różne (polecam tu stronę https://www.tyrereviews.co.uk/ ).
              celowo pominąłem 17 ponieważ lepsze na zimę są 16 ale to jest moja opinia a chodzi tutaj nawet o zawieszenie w hondach ale jak ktoś chce kupić 17 to już jego wybór.

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
              Zamiast podziękowania reprymenda.
              Podając tak zestawione informacje warto podać źródło. Głównym źródłem był zapewne artykuł https://www.opony.com.pl/artykul/czy...-opony/?id=944.
              Nie chce mi się szukać pozostałych. Podaj je proszę sam albo usuń fragmenty wskazujące na Twoje autorstwo. Dobrze jest czasem zebrać informacje z różnych źródeł ale pisząc np.:
              ",,,jest kilka opon, które ja sam mogę z czystym sumieniem polecić są to opony :
              Michelin Alpine 4, Goodyear ultra grip 8 lub 7+, Dunlop SP Winter sport 3D, Pirelli sottoZero2 Dunlop Sp winter sport 4 D"
              sugerujesz, że znasz ich wartość z autopsji a to nie jest chyba prawdą ?
              Pzdr.
              źródło dopisane dopiero teraz ponieważ brakło mi troszkę czasu, konsultowałem jeszcze parę spraw z oponami , fakt wiele z nich ma już swoich następców podałem starsze wersje z 2012 r. nawet i z 2011 . a czy sugeruje że znam ich wartość, tak , jak najbardziej mogę polecić micheliny alpine4 mam takie w toyocie corrolli z rocznika 2004 są rewelacyjne w mojej hani obecnie pomykam na goodyerach ug 7+ zaś pirelli sotto zero 2 założone mam w audi a 3 toyota ma 15 zaś honda i audi mają 16 i powiem tak ze między tymi 3 oponami najlepsze są Goodyear ultra grip 7+ ( u g 8 to są następcy u g 7+ ) ale to już decyzja przy zakupie opon należy do kupującego dane opony nawet gdyby były to opony z klasy średniej czy premium nawet i używane w dobrym stanie, ale w przypadku kupowania opony używanej polecam ją po dotykać od wewnątrz oglądnąć ja jak wygląda bieżnik i czy nie jest aby czasami z klockowana i zerknąć czy opona którą wybrał dany klient nie jest dziurawa bo takie opony się zdarzają. Pozdrawiam
              Last edited by Gość; 13-11-2013, 22:23.

Comment

miło się czytało opis troche już z dawna nie aktualny bo są następcy ale dużo w tym prawdy , co gość napisał szkoda że o 17 nie wspomniał ale może to mały wypadek przy pracy poprosimy o kolejne posty w stylu co i jakie opony , widać że ma pojęcie o oponach choć są już następcy pozdrawiam

Comment

Working...
                X