Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ile gazu palą hondy?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nie sugeruj sie katalogowymi bo tym to mozna conajwyzej tylek podetrzec. Wystarczy poczytac w jaki sposob sa obliczane te spalania ( wszystkie marki robia to samo). Kazde auto jest w innym stanie, jezdzi rozne trasy, mieszane, w roznych zakresach obrotow na roznym terenie.
    Przypomnij ile Ci palil na PB i do tego dodaj 20-30% gazu. Bedziesz wiedzial czy jest w normie.

Comment

• pocieszyłem sie ze mam z "tych gorszych instalacji" trudno ale nie widze sęsu pakowania do auta z 98 r instalki za 3 tysie
      zobacze jeszcze jak spali w obecnych temperaturach to raz 2 jak bedzie kiszkowato to zmusze faceta by poustawial w trakcie jazdy bo tego nie robił tylko na jałowym

Comment

• zeby oszczedzac trzeba zainwestowac. Niestety. Instalacje sekwencyjne za 2 tysiaca, to nie tylko najtansze graty ale i oplata za prace gazownika. Jezeli ktos, bierze za instalke 2 tys. To nie masz co sie ludzic, ze takie cos bedzie profesjonalnie zamontowane i dobrze wystrojone. Nie ma cudow. Przy spalaniu 11 litrow gazu + PB na dobra sprawe, oszczednosc prawie zadna. Przeciez na PB pali Ci pewnie kolo 6-7 litra. Przy zimowych warunkach, gdzie gaz stanowi wiecej niz 50% ceny PB, na dobra sprawe moze sie okazac, ze nie oszczedzasz wcale. Sens takiej instalacji jest raczej mocno dyskusyjny.

Comment

• 6-7 to chyba w trasie mi w zimie mrozy około -10 , -15 spalanie mieszana jazda wychodzilo cos koło 9 L na mrozach na gazie dopiero co jescze nie dotarym 11L 9x5,09 mamy 45,81 11x2,64 29,04 daje na 100 16,77 to daje na moja jazde ok 12 tysi rocznie ponad 2 tysiace w kieszeni złotówek jak zrobie wiecej to jeszcze zaoszczedze jako 2 auto 1 na ON to i tak jest nieżle

Comment

• zapominasz o kosztach przegladow i kosztach benzyny przy jezdzie na gazie.

Swoja droga, 9 l to duzo, chyba dosc mocno mu pociskasz na zimnym. Moj 1.6 d16y3 w 5d bral 8pb, w porywach do 9 w zime. Jazda praktycznie samo miasto. Nie garazuje.

Comment

• nie nie zapominam nie sa to tak straszne wydatki na rok no i auto za normalna kase i nie bede jezdził wiecej jak 3/4 lata chyba ze mi ktoś wyjaśni czemu wszystkie prawie hondy pala jak podają ludzie 5,5 trasa miasto 7 dziwne bo moja pali w mieszanej w zimie 9 albo podpowiedż proszę co zmienic wyregulować by PB paliła mniejmoże coś mam rozwalone od 10 lat mam On auta wcześniej miałem PB i nawet jak specyfikacja podawała ze auto pali trasa np 6 a mi paliło 8

Comment

• moze po prostu styl jazdy, rzadka zmiana biegow, jezdzeniene na luzie, krecenie do wysokich wartosci RPM, czeste przyspieszanie i zwalnianie (nieutrzymywanie stalej predkosci). Jazda na niskich biegach?

Czynnikow moze byc mnostwo, wszystko zalezy od nogi no i od prawej reki na lewarku.

Comment

• jazda jest typowo spokojna i oszczedna wiec to mnie dziwi
                  a zwłaszcza te podawanne wartosci że komuś hanka pali tylko 5,5 PB a max 8 ?
                  a jak wartosci podają gazu to wychodzi np 7l jazda mieszana
                  to wtedy mniej jak PB

Comment

• wiesz, potem po 10 tys km pisza, ze gaz to zlo, ze zniszczyl mu silnik. Wiesz, 10 tys km na ubogiej, palacych sie checkach itp - z pewnoscia silnik cierpi. Te "eco" ustawienia LPG przez druciarzy, Pan pozmienia, Pan wyczeruje, tak zeby palil mniej. No to obniza mape i hokus pokus czary mary 7 litrow. Po roku silnik do wymiany.

Cudow nie ma a bajkopisarzy w internecie - bez liku.

Comment

• Mam taką samą hondę jak momo05. Benzyny paliła w cyklu mieszanym 7,5-8 l benzyny. Teraz pali około 9-10 l gazu, instalka lovato smart. Lovato smart nie jest gorszą instalacją ale "słabszą dla mniej wymagających". Jest prosta w konstrukcji i dlatego stanowczo mniej awaryjna, ale co za tym idzie nie ma wyszukanych opcji regulacji. To usłyszałem od solidnego gazownika, który doprowadził mi ją do prządku po druciarzach. Musi coś w tym być skoro dają dwa lata gwarancji na wszystkie elementy bez limitu kilometrów...

Comment

• Lovato Smart to po prostu wersja dla ubogich dobrego systemu Landi Renzo Omegas, o jej jakosci, wtryskiwaczach czy reduktorze poczytac mozesz na lpg-forum.pl.
                        Obsluguje slabsze silniki ale w jej budowie nie widze nic prostszego. Sekwencja jak kazda inna, slabszy reduktor aczkolwiek, czy prosciej zbudowany? Watpie. Wtryskiwacze rowniez, budowa jak wiekszosc.

Gwarancja to tylko zabieg marketingowy,nie tlyko Lovato takowa posiada. Kwestia taka, ze zeby ja utrzymac, trzeba regularnie serwisowac instalacje w zakladach wspolpracujacych z Landi Renzo, nawet glupiego filterka nie mozesz wymienic sam . Policz sobie koszta przegladow.

Comment

• Co Ty, piszesz że 7 litrów na gazie to bajka ? moja pali tak do 8 przy szybszej jeździe, bez deptania do dechy i kręcenia do czerwonego pola..ale jak już naprawdę wolno jeżdżę to potrafi zejść do 7,3 a nie jest skręcona jak napisałeś na gazie mam ustawioną w miarę bogatą mieszankę nie na eco Na gaz przełącza mi się prawie od razu..więc nie robię codziennie 5 razy najpierw po 5km i dopiero na gaz bo bym musiał doliczyć ze 300 KM do tyłu i by wyszło z 15 litrów że pali
                          Chociaż co dziwne w trasie jak jadę tak ok 150 160 ze średnią 120..to do 9 To najnowszy mój raport co do spalania..jeszcze nie udało mi się zejść poniżej 8 w trasie..nie potrafię jechać mniej jak 90 lub równo tyle przez 500kilometrów ;(
                          Last edited by Barti82; 14-01-2011, 15:06.
                          Mój szarak

Comment

• jaka instalacja?

Sekwencja czy 2 generacja? Jaki reduktor + wtryski?

Comment

• Zamieszczone przez juventinio Zobacz posta
                              jaka instalacja?

Sekwencja czy 2 generacja? Jaki reduktor + wtryski?
                              UU nie pamiętam aż tak dobrze tego...a nie chcę mi się iść i sprawdzać w deszcz Ale to nie sekwencja, dobrze zamontowany gaz zwykły z czujnikiem przełączającym na gaz, ok, znalazłem papiery
                              piszę dokładnie co jest co:
                              a więc..
                              Reduktor LOVATO
                              Wielozawór TOMASETTO
                              Przełącznik centralka BINGO i układ elektryczny tez BINGO
                              Wydaje mi się że to nie jest najgorszy zestaw..
                              Mam zero problemu jak do tąd z Honda na gazie..ani razu nie gasła nie skakały obroty itp..
                              Spalanie sprawdziłem dokłądnie..tak średnio 7,5 nie przekroczyłem jeszcze 8 litrów, no chyba że jak napisałem w trasie jak jadę szybko przez długi czas to spali nawet 9
                              Mój szarak

Comment

• 2 generacja to inna bajka. Spalanie jest do uzyskania.

Comment

Working...
                                X