Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ile gazu palą hondy?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Nie wiem co to jest lpg-forum, jak widzisz nigdy w zasadzie tu się nie udzielam, po prostu moja poczta poinformowała mnie o wiadomości na forum. Też byłem zaskoczony na początku i każdemu powtarzam- gdyby ktoś mi opowidał o takim spalaniu lpg, nie uwierzyłbym. Ale mam to auto od października i tak pali. Wzrost do 8-9 l był po padnięciu sondy lambda. Po wymianie (używana 160zł) w krótkim czasie, ale nie natychmiast, spalanie wróciło do miłej normy. Nie chcę głosić herezji, dyskutować, przekonywać, nie jestem fanatycznym fanem marki ani mistrzem czerwonego pola, jestem zwykłym użytkownikiem, który w zamian za niezawodność przymyka oko na tandetne wykończenie czy co półroczny błąd SRS. W razie czego instalacja w moim autku jest do obejrzenia w Trójmieście, rzadziej w Bydgoszczy, więc możesz zajrzeć pod maskę, zapraszam. Pozdrawiam, Michał.

Comment

Powiedz w jaki sposob objawila Ci sie usterka sondy? Co sie dzialo?

Co do instalacji, ze slaska mam troche za daleko aczkolwiek napisz co tam masz zamontowane i w jakim warsztacie to montowales.

Comment

Zapaliła mi się kontrolka Check Engine. Poza tym nie było żadnych innych niepokojących objawów. Przejeździłem tak z 1000 km, spalanie wzrosło, ale może wkręcam sobie że od tego, bo była zima. Sonda szerokopasmowa, droga, rzadka. Instalacji ja nie zakładałem, tak kupiłem. Być może jak mnie dokładnie poinstruujesz na co patrzeć, sprawdzę jaka instalacja. Nie znam się na tym, wiem tylko, że pod maską jest chyba komputer od tego, taka kostka wielkości pół kartki A4. Mogę sprawdzić co tam jest napisane. Zajrzałem na Twój profil, faktycznie mieszkasz kawał drogi. Postaram się zajrzeć i coś wyczytać pod maską, wówczas odpiszę. Pzdr.

Comment

najśmieszniejsze jest gdy ktoś się chwali że pali mu 6l gazu bo ma tak ustawione lpg na "econo" a po zrzuceniu głowicy okazuje się że wszystkie gniazda zaworowe powypalane

Comment

To ja napiszę...że wymieniłem sonde lambę, okazało się że była spalona..wcześniej paliła mi 9,5 gazu przy normalnej jeździe tak 120...czasem więcej..a teraz spaliła ostatnio 7,4! gaz mam ustawiony nie eco
            Mój szarak

Comment

Ile dałeś za sondę? Powiedz mi z łaski swojej- co ile muszę regulować zawory w D15Z3 i czy śmaiło lać półsyntetyk GM? Ja swoje posty ciut skoryguję- spalanie mam w granicach 7-7,5 l, na zbiorniku w koło robię ok. 410 km, wchodzi 27, 7- 28 l.

Comment

Oczywiście pytanie- co ile muszę regulować zawory , bo mam założony gaz. Regulacja była 9 tys. km temu.

Comment

W mojej hani z 1996r d15z3 vtec-e zanotowałem spalanie od 8-10 litrów. 10l przy kręceniu na każdym biegu do 4-4.5tys rpm, a 8l przy mojej normalnej jeździe czyli zmiana biegów przy 3-3.5tys rpm no i wiadomo wyprzedzanie gdzie do 5 tys rpm go wkręcam, prędkość 90-115 tak,że szybko nie jeżdze xD może i by spalala te 7 litrów ale to by nie była jazda, biegi przy 2,5tys rpm na płaskim gdyby zmieniać i nie wyprzedać i wtedy to może 7l było by realne;D instalacje założyłem na częstochowskiej w kielcach (sekwencja na kompie stag 300) butla 28l starcza na max 340-350 km ale były i przypadki że 300km i pusto xD Przewody i świece niedawno wymienialem na bosch'a i ngk.

Gadzina108: regulację zaworów z tego co wiem należy przeprowadzać co 40 tys. km (info od mechanika)

Comment

40 tys. ale jak jest gaz? Co do obrotów, na płaskim i z muskaniem pedału gazu to nawet przy 2 tys. przełączam biegi i auto się nie męczy(bez obciążenia), wyprzedzanie- kręcę do 6 tys gdzieś. Ale też za często nie wyprzedzam , jeżdze przepisowo w miarę i tylko czasem na obwodnicy 3miasta jadę ze 140.

Comment

na gazie regukacja zaworów co 15 do 20 tyś powinna być i wymiana świec do tego

Comment

Bardzo dziękuję za info, pozdrawiam i szerokości

Comment

podejrzewam, że jump23 ma rację...na gazie wszelkie wymiany należy, regulacje itp należy robić częsciej/wcześniej niż zwykle co by silniczek był w dobrej kondycji xD

Comment

Jasne, o to mi chodziło, cieszę się że nie co 10 tys. regulacja, to byłaby przesada. Silnik pracuje bez zastrzeżeń zarówno na gazie jak i benzynie i to mnie cieszy.

Comment

Za sondę dałem 220zł bosha...ale na allegro myślę można kupić uniwersalną..sprawdzałem to kosztuję 75zł ;P
                              Ja jeżdżę normalnie, zmieniam biegi przy 3 tyś czasem przy 4 tyś.obr.
                              A zaworów szczerze mówiąc nie regulowałem bo nie ma jakiś oznak ze coś z nimi nie tak..Aż się dowiem o co z tym chodzi
                              To jak na gazie częściej trzeba różne rzeczy wymieniać, regulować i ustawiać..to diesel tak samo wychodzi
                              Mój szarak

Comment

Zamieszczone przez gadzina108 Zobacz posta
                                Jasne, o to mi chodziło, cieszę się że nie co 10 tys. regulacja, to byłaby przesada. Silnik pracuje bez zastrzeżeń zarówno na gazie jak i benzynie i to mnie cieszy.
                                Niektórzy gadają na gaz, ale gucio prawda...jak masz dobrze założony regulujesz co jakiś czas, wymieniasz świece przewody itp itd to się nic nie dzieję z silnikiem..u mnie też jestem zadowolony z tego silniczka.Nic zupełnie się nie dzieje z silnikiem.Bardzo równo pracuje cichutko, ogólnie jest ok.
                                Mój szarak

Comment

Working...
                                X