Hej. Pytanie, czy po zamontowaniu lpg należy odpowietrzyć układ chłodzenia w VIII gen civic? Montażysta od gazu, powiedział ze płynu nie wypuszcza tylko ściska węże i montuje lpg. Moje pytanie w takim razie czy układ się zapowietrzy czy nie? Ponieważ nie Mogę znaleźć odpowiedzi. Dziękuje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Układ chłodzenia po montażu lpg
Collapse
X
-
Jak najbardziej wskazane jest odpowietrzyć i kontrolować poziom płynu. Sprawdzaj przez tydzień czy nie ma zapoceń na końcach węży idących do reduktora.Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.
-
Zamieszczone przez WujcioPawcio Zobacz postaodpowietrzyć układ chłodzenia w VIII gen civic?
Odpowietrzy się samo,jedyne co możesz zrobić to dolewać.
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaA niby jak?
Odpowietrzy się samo,jedyne co możesz zrobić to dolewać.sigpic HONDA - The Power of Dreams
Comment
-
Wszystko zależy od tego ile gazownikowi zleci na ziemię.
Przyjedziesz do domu to poczekaj aż węże będą miekkie,zajrzyj do chłodnicy czy jest pełna a potem uzupełnij w zbiorniku i na tym koniec.
Na wszelki wypadek w drodze powrotnej uzyj sobie na moment ogrzewania jak staniesz na światłach .Jesli przestanie grzać to oznacza że mało jest płynu.
Dodaj wtedy na moment gazu żeby przegonić chłodziwo a potem wyłącz silnik.
Brak ogrzewania jest oznaką tego ze głowica jest pusta ,bo przy małych obrotach pompa nie spiętrza wody tak wysoko.Wolne obroty i zbyt mało płynu to jest właśnie to co jako pierwsze wykończy uszczelkę pod głowicą.
Zamieszczone przez WujcioPawcio Zobacz postapytam ile będę musiał dolać i czy jeszcze raz jeździć z ogrzewaniem na Max tLast edited by m26; 13-07-2020, 20:57.
Comment
-
...zajrzyj do chłodnicy...Last edited by WujcioPawcio; 13-07-2020, 21:53.sigpic HONDA - The Power of Dreams
Comment
-
Zamieszczone przez WujcioPawcio Zobacz postaWiec jak to jest?
Comment
-
Jestem już „po”.wiec tak: w trakcie jazdy leci gorące ale jak już stanę na światłach czy na postoju zmienia się w chłodniejsze. Wiec trzeba dolać na pewno płynu. Zrobię tak jak radzicie. Czekam tylko aż ostygnie silnik wiec pewnie do rana poczekam. Zrobiłem tak jak mówiłeś, gazowałem aż było gorące powietrze i zgasiłem odrazu silnik bez czekana aż spadną obroty.
sigpic HONDA - The Power of Dreams
Comment
-
Wiesz co? Im więcej czytam teraz to tym mniej wiem. Piszesz ze wolniej przepływa Ok rozumie wolniejsze obroty pompy Na biegu jałowym to i mniejsze ciśnienie tak? No u mnie leci chłodne, nie takie jak przed montażem wiec sprawdzę rano i dam znać. Nie rozumie tylko dlaczego na forum pełno tu informacji typu jak na postoju nie leci parząc w rękę to pompa siada, układ zapowietrzony, ciepło musi być takie samo jak podczas jazdy etc...wg Mnie jak się dodaje gazu to chyba oczywiste ze obroty i ciśnienie większe..a Ty kilkoma zdaniami obalasz to wszystko co piszą...wydaje Mi się, że większość co tak pisze, ze musi być takie samo ciepło na postoju czy podczas jazdy to chyba zna tylko to auto z widzenia na ulicy.sigpic HONDA - The Power of Dreams
Comment
-
Zamieszczone przez WujcioPawcio Zobacz postajak na postoju nie leci parząc w rękę to pompa siada
Zamieszczone przez WujcioPawcio Zobacz postaNo u mnie leci chłodne, nie takie jak przed montażem
Zamieszczone przez WujcioPawcio Zobacz postaciepło musi być takie samo jak podczas jazdy etc.
Tak na prawdę to układ chłodzenia jest ekstremalnie prosty,nie pojmuję jak to jest możliwe że znakomita część zmotoryzowanego narodu nie ma o jego działaniu bladego pojęciaOczywiście nie mam na myśli niuansów typu rozkład temperatur,przepływ wzdłużny,poprzeczny,mieszany ECT, czy wreszcie termostaty dogrzewane prądem ,albo pompa elektryczna z systemem sterowania bo tu sprawy rzeczywiście się potrafia komplikować.
Na szczęście Honda jest do szpiku prosta i dlatego działa
Comment
-
No właśnie takiej rzeczowej odpowiedzi szukałem ale znaleźć nie mogłem. Ile ludzi tyle opinii było. U mnie leci chłodniejsze. Otworzyłem rano korek od chłodnicy, (Rambo7 nie czytaj tego zdania) lekko syknęło a bardziej taki dźwięk jak od kapsla jak piwo otwierasz I dolałem tam płynu, trochę weszło jakieś 0,3 I troszkę do zbiornika wyrównawczego jakiś 1cm powyżej kreski max. Płyn w chłodnicy i zbiorniczku jest zielony jak go podświetlę telefonem a dolałem czerwony borygo. One mogą się mieszać rozumie? bo jest napisane mieszkalny z innymi płynami.
Last edited by WujcioPawcio; 15-07-2020, 08:56.sigpic HONDA - The Power of Dreams
Comment
-
Ja bym nie mieszał nawet jak jest napisane że mieszalny.
Nauczyłem się nie mieszać płynów i koncentratów niezgodnych kolorami bo nie raz się na tym przejechałem.
Jeden z powodów oprócz tego że potrafią się rozwarstwić jest jego mętnienie ,w skutek czego nie zauważysz jak coś będzie działo się z silnikiem.
Comment
Comment