8 to pali jak jadę delikatnie a z vtec to już sporo wiecej do tego LPG ciągle tanieje u mnie już po 2.12
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy zalożyć lpg do civic 1.6 z 2005 r
Collapse
X
-
Zamieszczone przez civicmaniak Zobacz postaSkoro jezdzisz na tak krotkie dystanse i raczej duzo nim nie wyjezdzisz, to szkoda silnika, 8 litrow chodz kosztowne to nie dramat, a tak bd chodzil jak czolg plus dodatkowe koszta za instalacje, ja bym nie wrzucal gazu
BAC78 Moim zdaniem, jak chcesz autem jezdzic jeszcze dlugi czas to bym chyba jednak zakladal. Daz zawsze bedzie duzo tanszy od benzyny. A poza tym jak zalozysz instalacje a bedziesz chcial poszalec to jednym magicznym kliknieciem wracasz na PB i mozesz puscic wodze fantazji.The 1st. - EJ9
The 2nd. - ES7
The 3rd. - FD7
The 4th. - CU2
------------------------------------------------------------------
Comment
-
Jeden argument mnie przekonuje z tego co piszesz Bac-o (), przy założonej instalce na pewno chętniej będziesz kręcił większe dystanse jak do tej pory ale czy ten argument jest wystarczający? A co jeśli za pół roku gaz zdrożeje np. do 3 zł (bo niezbadane są wyroki ... )?
Last edited by Gość; 11-06-2013, 09:33.
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postai jeszcze problemy Check Engine na takich krótkich dystansach - form jest pełne od takich tematów. Pozatym sondy lambda też treba doliczyć, bardzo lubią siadać jak sie założy po 200tys km lpg tak e 400-500zł na sondę jeszcze a są 2 szt.
Comment
-
sonda ci nie padnie ja lubie czytać wpisy osób co nigdy nie jeździły na lpg a piszą na ten temat jeśli dobrze ci gość założy gaz to masz bezproblemowa obsługę czasem wiaodmo zdaży sie jakaś usterka ale to tak jak na pb ja w civicu na lpg przejezdziłem ok 60 tyś od zalożenia i nie było problemów raz na gwarancji wymienili mi map sensor bo był wadliwy i nic wiecej filtry kosztwoały mnie raz na rok 35zł sam wymieniałem bo to super prosta robota do tego co 20 tyś regulacja zaworów 50zł i swiece też ok 50zł
Comment
-
Zamieszczone przez bac78 Zobacz postadlaczego sonda miała by paść?
Comment
-
niebardzo rozumiem ten tok rozumowanie
10KK rocznie daje na ok 800 litrów benzyny czyli jakieś 4,5k zł na rok
Gazu wyjdzie 1000l to będzie jakieś 2.2k na rok. Doliczmy dolewki paliwa na zapłon, niech bedzie 2,5k rocznie
Oszczędzasz 2k zł na rok, czyli po ok 1,5 roku instalacja się zwraca . Jesli chcesz jezdzić 5 lat to niema sie co zastanawiać tylko zakładać LPG
Niema się co martwić na zapas, że coś się może zepsuć bo gaz jest. W starym aucie wszystko może się zepsuć bez względu czy masz LPG czy nie.
Comment
-
Zamieszczone przez Joe_79 Zobacz postaBo sondy są elementem eksploatacyjnym takim jak np. klocki hamulcowe. Zakładając gaz po 200k a mając stare sondy to tak jak byś pod koniec życia klocków zaczął często i ostro hamować. Klocki skończą się bardzo szybko. Podobnie jest z sondami one też dostają w dupę bardziej na gazie niż na PB. Ja gazując auta zawsze na to również zwracałem uwagę tak samo jak na świece jak kolega powyżej radzi.
To takie wróżenie z fusów, że może się coś szybciej zepsuc bo LPG jest. Może lub nie.
Comment
-
Ja tak jeszcze na koniec dyskusji pokażę jeden argument za LPG:
k1fg.jpg
Taki widok zastałem w niedzielę na rzeszowskiej stacji Auchan... Przeliczając na dystans na przykładzie mojej Hanki to wychodzi 72 PLN za pełny zbiornik 36 litrów LPG. Spalanie w trasie circa 8 litrów przy mojej jeździe ale dla bardziej uniwersalnego pomiaru dajmy 9 litrów. To wychodzi równo 400km za 70PLN. Wychodzi 18PLN na 100km.
za 18PLN to kupicie około 3 litra ON i może do 3,5 litrów PB.
Na dłuższy okres gaz się opłaca nawet bardziej niż diesel...The 1st. - EJ9
The 2nd. - ES7
The 3rd. - FD7
The 4th. - CU2
Comment
-
Jak sobie doliczysz koszty napraw diesla to nawet benzyna będzie tańszaa jak trafisz na awaryjny silnik w aucie sprowadzonym z Niemcowni i po "korekcie licznika" to nikt nie wywróży, ile trzeba będzie włożyć w takie auto... ludzie ślepo wieżą lansowanym w mediach stereotypom (np Fordy nie nadają się do gazu itd) i później dziwią się, że portfel pusty. Na lpg-forum ostatnio trafiłem na temat w którym ludzie porównują koszty diesla i LPG w tych samych modelach samochodów. Na samym paliwie czasem diesel wychodzi taniej, alle wystarczy, że padnie turbo, dwumasa albo wtryski i trzeba wyłożyć na naprawy sporo więcej, niż na remont głowicy w większości benzynowych silników.
Comment
-
Lpg Honda civic 1.6
witam chciałbym zapytać czy opłacalne jest założenie gazu do Hondy Civic sport 1.6 benzyna 2005 rok 110KM przebieg 142tys.
często jeżdżę i też mam kawałek do pracy, na rok jakoś mi wyjdzie około 15-20 tys. może więcej i zastanawiam się czy
założenie lpg będzie dla mnie opłacalne.
i czy są też jakieś wady założenia gazu ?
Pierwszy wpis dział powitań, nie witamy się w dziale technicznym, nie pomijamy regulaminu przy rejestracji. Korzystamy z wyszukiwarki tematów.
Comment
-
pierwszy lepszy kalkulator, np.: https://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html
Instalacja to zawsze jakiś koszt na początek, więc jak dla mnie to instalacja się "zwraca", a nie faktycznie zwraca, bo nikt Ci tych pieniędzy nie odda.
Z drugiej strony roczny przebieg spory, więc opcja warta rozważenia. Z tego co wiem, to ten gen pali 9-10l gazu. Mi się nie opłaca, bo nie robię dużych przebiegów. Tzn opłaca się, ale za 3-4 lata zacząłbym realnie jeździć taniej, więc bez sensu dla mnie.
Dolicz kosz serwisu co roku, rozważ zmianę oleju dla nadającego się do LPG.
Co do reszty, niech wkroczą gazownicyLast edited by szymv; 16-05-2018, 23:31.
Comment
Comment