Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic VIII - zestaw LPG

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wtryski baracuda + osprzęt to koszt około 400 zł + regulacja instalacji, calosc około 2 roboczogodzin, których stawek nie znam.

Comment

• Zamieszczone przez SpeeDyLOCO Zobacz posta
      obecnie wymiana na wtryskiwacze barracuda to koszt 1000zł + przegląd 200zł
      Ale chcieli Cię w rogi walić..

Tak jak wyżej kolega napisał. Jeden wtrysk kosztuje w okolicy 80zł lub listwa 4 szt za 380.
      Demontaż podszybia to 15minut roboty z wliczonym oczekiwaniem aż się woda na kawę zagotuje..
      Sama wymiana na barakudy powinna wyjść 1:1 bo nawet króćce (przy pojedynczych wtryskiwaczach) są chyba identyczne.
      Ja robiłbym sam, ale nie każdy musi samemu sobie naprawiać..

Jak widzisz, robocizny nie powinno być zbyt wiele, ale trudno oszacować ile warsztat kasy sobie policzy. Warto podjechać do polecanego z gazowego foruma kolegi - pilnują się, żeby ich ktoś nie obsmarował na forum, to się starają. No i oczywiście kontrola ustawień, jakaś kalibracja i korekty w trasie po wymianie wtryskiwaczy.

To, że wtryski po dość niewielkim przebiegu Ci padły, to o czymś świadczy.. Może temperatura przełączania nieodpowiednia albo kwestia filtrowania paliwa zawodzi.
      Domyślam się, że na serwisy jeździsz do gazowników zatem nie wiesz jak wygląda kwestia ich podejścia do jakości pracy..
      Wg mnie dla hany 100 tys km to dopiero rozgrzewka no chyba, że jakość tak mocno poleciała na łeb - a może masz poziomo zamontowane i sie poprzycierały tłoczki?

U mnie barakudy jadą już prawie 140tys km i nie widzę powodu aby szukać nowych.. Oby tak dalej..

Comment

• No właśnie tak mi to nie grało, bo sam sprawdzałem cenę wtryskiwaczy i cena kompletnie nie współmierna. Dodatkowo to warsztat gdzie regularnie robiłem przeglądy gazu od kilku lat i tym bardziej mnie to zasmuciło - delikatnie mówiąc - jak potwierdziłem moje obawy tutaj i dzwoniąc po warsztatach. Tym bardziej przedstawiłem to właścicielowi to skomentował to "że jak by ktoś wiedział jaki tam ciężki dostęp jest to by zmienił wycenę" i że on na mnie nie chce zarobić. Ja rozumiem że każdy się ceni...
        Co gorsza jak dowiedział się że nie będę robił wtryskiwaczy albo się waham to naliczył 150zł za diagnostykę i tu powiedzcie mi czy się nie mylę, miał robić przegląd czyli wymianę filtrów więc demontował podszybie itp. na prawdę to jest tyle roboty z diagnostyką wymontowaniem wtrysków że warsztat tyle sobie za to liczy? Choć i tak 200zł pobiera za przegląd okresowy?

Warsztat ma dobre opinii kolega korzysta też z innym napraw u nich i nie naciekłą nigdy (cenowo te naprawy były też spoko) , a u mnie przy serwisach zdarzyło się że było źle podszybie złożone -> Autopol Mirosław Mroczek Mechanika & LPG.

Zapytałem też starego gazownika który zakładał i serwisował moją instalacje w Accordzie - tylko dla tego u niego nie robiłem dalej bo warsztat jest mega daleko ; / -> DAM-BER Damian Bernaciak Akacjowa 5, 05-505 Gabryelin - to pan zaproponował mi tańsze wtryskiwacze staga i wszystko wraz z serwisem wymiany filtrów za 350zł... (a propos macie jakąś opinię o nich,
        I tak to jest właśnie ale wiedzy na wszystkie tematy ciężko mieć. Dzięki panowie.

Comment

• przeszukałem allegro i wynika (sprawdź sam), że wtryskiwacze STAG są w porównywalnej cenie jak Alex-barakuda, natomiast stagowskie zdecydowanie głośniej pracują, i (moim zdaniem na podstawie czytania forum gazowego) mają dużo niższą jakość/ szybciej padają.
          Barakudy od kilku lat są hitem jakościowym naszego rynku i w mojej opinii są nawet tanie w stosunku do jakości..

Ja już mam kolejne auto z barakudami, wcześniejsze p407 przejechało na tych wtryskach ponad 200tys km i nie wymagały wymiany a w aktualnej hondzie sam montowałem i jeżdżą od 158tys km (aktualnie na blacie prawie 294 tys).
          Ważny jest sposób montażu - najlepiej osobno i jak najbardziej pionowo oraz ich obsługa - właściwe filtry i ich wymiana. Oczywiście przełączanie na słabo wygrzanym gazie może powodować szybsze wykończenie wtryskiwaczy, gdy frakcje olejowe zawarte w LPG zanieczyszczą tłoczki.

W hondzie nie ma więcej roboty niż w innych autach. Po prostu trzeba się zabrać i zrobić..

Comment

• Mam wtryski Staga AC-W03. Nalatane na nich około 80 tys. km . Na razie jest ok. Tak jak kolega Zadra napisał od początku dość mocno-głośno je słychać . Chociaż nie mogę potwierdzić że jak by były inne to było by ciszej.

Comment

• Dzięki panowie.

Comment

Working...
              X