Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przewóz rowerów Civic X Sport/Sport+

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przewóz rowerów Civic X Sport/Sport+

Cześć,
    czy ktoś z Was posiada Civica X wersja Sport/Sport+ i próbował zamontować do niego bagażnik dachowy na rowery?
    Producent podaje że ze względu na konstrukcję dachu nie przewiduje aby taki montaż był w ogóle możliwy, zastanawiam się jednak czy na własne ryzyko da się w ogóle zamontować taki bagażnik i czy ryzyko uszkodzenia dachu jest faktycznie realne.

Ja wolalem nie ryzykowac i ten wlasnie szczegol zadecydowal, ze nie kupilem Hondy

Comment

Od sprzedawcy słyszałem, że któryś z jego klientów gdzieś coś wynalazł we Włoszech, ale rzekomo bagażnik i tak wymagał podcięcia uszczelek. Jak ustalę szczegóły, dam znać.

Sam przed chwilą znalazłem takie coś: https://www.civicx.com/threads/2017-...ck.8359/page-2
      Jak z tego wynika, wystarczy trochę przyciąć stopy w bagażniku Thule i działa. Ciekawe, kto pierwszy sie u nas odważy
      Last edited by sartek; 06-08-2018, 21:47.
      Sartek

Były: Honda Civic Type-S Plus 1.8 MT 2010 (VIII gen); Honda CR-V 2.0 MT Lifestyle 2013 (IV gen)
      Jest: Honda Civic 1.5T MT Sport Plus 2018 (X gen)

Comment

Ja kupiłem bagaznik w Decathlonie na klape bagaznika. Ma troche wad, ale spelnienia swoje zadanie. Moze do konca niejest zgodny z przepisami o ruchu drogowym, ale przynammniej nie rysuje lakieru. Opiera sie w dwoch punktach ( tablica rejestracyjna i szyba).

Comment

Mam Sport + i zależy mi na transporcie na dachu rowerów i nart. Spotkałem się z informacją, że nośność dachu jest mała ale zakładam że 2 rowery czy narty zniesie. Znalazłem alternatywę dla Thule (które nie wymagałoby podcięcia uszczelek). Chodzi o bagażniki firmy Cruze. Powiem szczerze, że nie znam tej marki ale jako jedyna, spośród tych które brałem pod uwagę, ma w swojej ofercie belki dedykowane dla Civica ZE SZKLANYM DACHEM. Co myślicie? Cena coś koło 600zł za komplet.

Comment

Kup, przymierz, jeśli będzie naciskać na szklaną częśc dachu, odeślesz i odstąpisz od umowy. To jedyne sprawdzone rozwiązanie.

Co do nośności dachu... nikt Ci gwarancji nie da, ale w Anglii rzekomo wożą wszystko i problemów nie ma... oczywiście rzekomo
            Sartek

Były: Honda Civic Type-S Plus 1.8 MT 2010 (VIII gen); Honda CR-V 2.0 MT Lifestyle 2013 (IV gen)

Comment

Ja z tego powodu zamówiłem hak. Ale zastanawiam się, czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem znaleźć i wyciągnąć bezpiecznik od otwierania dachu na czas wożenia bagażnika dachowego. Tym sposobem się nie zapomnimy i nie otworzymy szklanego dachu ze skutkiem wiadomym. Ktoś myślał o tym?

Comment

Ciekawy wątek z forum ze Stanów:

Comment

Tylko że tam nie mają szklanego dachu jak u nas w Sport+ tylko zwykły szyberdach.
                  Moja Honda
                  https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Zgadza się, poprzedni link był o możliwości montażu bagażników w Civicach - oficjalnie wg. Hondy nie ma takiej opcji.
                    A tutaj link do wersji ze szklanym dachem, zdjęcie na stronie nr 3:

Comment

50577938_10213021242903682_6988519730327846912_o.jpg
                      To moja przeróbka zestawu thule. Dwa lata użytkowania przez zimę i zdaje egzamin. Na dachu box z nartami, z rowerami na dachu jeszcze nie testowałem.

Comment

I jest rozwiązanie na dachowy z szyberdachem, jak by jeszcze podpiłować wyżej to może dało by się szyber uchylić.
                        Moja Honda
                        https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Przyglądam się pilnie temu zagadnieniu i wydaje mi się, że to najsensowniejsze rozwiązanie tego problemu - Thule plus drobne wycięcie w łapie. Na forum brytyjskim ludzie twierdzą, że rowery też bez problemu tak wożą. Wydaje się, że gdyby miały być problemy z dachem, to komuś już by gdzieś coś strzeliło, a wtedy z pewnością byłby w sieci lament
                          Sartek

Comment

Jest bagażnik dedykowany do Sport plusa, firma CRUZ. Cena ok 500-600zł.

Comment

248B44C1-3C40-4177-9CC8-5CE0D080F3D7.jpg
                              Bagażnik firmy Cruz. W teorii dedykowany do wersji ze szklanym dachem, ale i tak nie da się go otworzyć.
                              Last edited by Lysek_81; 01-06-2019, 22:19.

Comment

Working...
                              X