Zastanawiam się czy warto okleić lampy przednie folią bezbarwną. Jako że auto ma już prawie 6 lat to takie oklejenie będzie wiązało się z polerowaniem. Jakieś tam ślady użytkowania widać i nie wiem czy polerka to dobry pomysł. Oryginał to zawsze oryginał. Z drugiej strony lampy led to drogi towar. Jak tu o nie zadbać?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Powłoka ceramiczna czy folia?
Collapse
X
-
Trzeba było kleić od razu... Ja okleiłem zaraz po wyjeździe z salonu. Polerować nie radzę bo później lampy szybko żółkną. Okleic folią na takie jakie są i zobaczyć efekt. Niestety odpryski pod folią mogą być widoczne jako pęcherzyki powietrza.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Comment
-
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaTrzeba było kleić od razu... Ja okleiłem zaraz po wyjeździe z salonu
Comment
-
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaNa aliexpress masz docięte folie do kupienia
Mógłbyś podpowiedzieć jak to prawidłowo przykleić.
-odtłuscić lampę IPA czy IPA pół na pół z wodą zdemineralizowaną ?
- czym przed położeniem spryskać lampę i stronę klejącą folii. Wodą z szamponem czy też wodą z IPA ?
- później folię podgrzewać czy nie ma potrzeby ?Last edited by Stach13; 08-06-2023, 10:18.
Comment
-
Wyglinkowac reflektor a później odtłuścić ipa 1:1 z wodą.
Płyn do naczyń lub kropla szamponu samochodowego z wodą do spryskania obu powierzchni (reflektor i folia). Ja podgrzewałem na końcu, już po wyciśnięciu wody na tych wystających elementach reflektora żeby folia lepiej złapała i się ukształtowała.
Comment
-
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaNa aliexpress masz docięte folie do kupienia aczkolwiek jest trochę zabawy przez te wystające elementy w naszych reflektorach ale wszystko się da jak się chcez alieekspres przyszły gotowe formatki, są fajnie wycięte, na jedną lampę trzy kawałki, podstawowy plus dwa małe właśnie na te nierówności, więc nie ma żadnego problemu z oklejeniem nawet dla laika. Folia według mnie jest jednak kiepskiej jakości, więc kupiłem dobrą PPF 3D i odrysowalem wzór. Z folią kupiłem też żel do PPF. Oklejenie wyszło super, szkoda że nie zrobiłem tego wcześniej ale lepiej późno niż wcale. Polecam bo lampy przednie w naszych Hondach to droga rzecz.
Last edited by Stach13; 28-06-2023, 15:20.
Comment
-
Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaUdało się okleić lampy przedniez alieekspres przyszły gotowe formatki, są fajnie wycięte, na jedną lampę trzy kawałki, podstawowy plus dwa małe właśnie na te nierówności, więc nie ma żadnego problemu z oklejeniem nawet dla laika. Folia według mnie jest jednak kiepskiej jakości, więc kupiłem dobrą PPF 3D i odrysowalem wzór. Z folią kupiłem też żel do PPF. Oklejenie wyszło super, szkoda że nie zrobiłem tego wcześniej ale lepiej późno niż wcale. Polecam bo lampy przednie w naszych Hondach to droga rzecz.
Comment
-
Zamieszczone przez Lcfr Zobacz postaW Xgen to za 1500zl ma się uzywke w stanie ideal.
Zamieszczone przez Lcfr Zobacz postaDaj namiar jaka folie kupiłeś skoro dobrej jakości i po co ten żel?
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postazyżbyś dostał inną partię?
Comment
-
Robiłem to pierwszy raz ale wyszło super. Praktycznie nie widać że folia jest przyklejona.
Jak dobrze rozumiem, formatka pozwalała pokryć jednym kawałkiem folii całą lampę?
Czy może była zbliżona do poniższej?
Comment
-
Zamieszczone przez kubat630 Zobacz postaJak dobrze rozumiem, formatka pozwalała pokryć jednym kawałkiem folii całą lampę?
Jak wybierzesz ten wariant to nad zdjęciem jest rysunek formatki. Na jedną lampę są trzy kawałki. Jeden na prawie całą lampę i dwa malutkie na górne wybrzuszenia. Jeden malutki kleisz od góry wybrzuszenia a drugi od czoła. Dolny "garb" od czoła pokrywa główny fragment formatki, malutkie boczki nie są oklejone. Dobrze formatkę widać na tym właśnie rysunku. Jest jeszcze jeden okrągły kawałek na przednie światła przeciwmgielne ( czyli całość zamówienia obejmuje 8 kawałków). Tych miejsc stykowych małych formatek z dużą praktycznie nie widać, chyba że pod szkłem powiększającym. Zdjęć na razie nie pokazuję, te co zrobiłem nic nie wnoszą, jak uda mi się zrobić lepsze to wrzucę.Last edited by Stach13; 20-07-2023, 10:19.
Comment
Comment