Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Powłoka ceramiczna czy folia?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Powłoka ceramiczna czy folia?

Witam

Czy to ma w ogóle sens? nie jest to tani interes, co jest lepsze ? jeśli już wybierzemy to jaka folia albo jaka powłoka za duże tego wszystkiego nie ogarniam tego, na dodatek każdy pracuje na czymś innym, chodzi o zabezpieczenie nowego samochodu z salonu, no koniec jeszcze jaką firme polecicie z województwa Śląskiego najlepiej okolice Katowic

Pozdrawiam

Witam, najlepszy efekt to będzie przykładowo folia ochronna maska,zderzak, lampy, lusterka i błotniki, dla podbicia efektu powłoka ceramiczna na całość-jest to zdecydowanie najlepszy efekt, zabezpieczenie szyb oraz dressing na plastikowe elementy. Co do firm powłok jest ich bardzo dużo, najlepiej jak podjedziesz do jakiegoś studia detailingowego i poprostu dowiesz się co Ci zaproponują, ja osobiście polecam powłoki firmy Gtechniq.
    Last edited by PiotrekN; 08-02-2017, 13:49.

Comment

Tak tylko to będzie koszt ok 5tyś zł- nie wiem czy to ma sens myślę nad samą powłoką ceramiczną tylko znów nie wiem czy tą na rok na 3 czy na 5, każda firma pracuje na innych środkach myślę o Bracia Pietrzak albo o 4nano. Może ktoś korzystał z tych firm?

Comment

Sama powłoka też będzie ok, będzie chroniła lakier oraz będzie łatwo utrzymać samochód w czystości z tym że jak już będziesz miał powłokę to też trzeba myć samochód w odpowiedni sposób, ja jedynie mogę Tobie polecić firmę MxNowicki z tym, że to w stolicy więc raczej nie spełnia Twego kryterium, Bracia Pietrzak patrząc na funpage robią dobrą robotę także bym się nie wachal oddać tam auta, jeżeli chcesz tańszym kosztem zawsze możesz zabezpieczyć lakier jakiś dobrym woskiem np Soft99 i później odpowiednio dbac mianowicie myć środkami o neutralnym ph a żeby nie usuwać wosku , efekt na ok pòl roku powinien być ok, wszystko zależy od budżetu i od sposobu użytkowania auta, jeżeli auto będzie często użytkowane to jednak cwramka spełni swoje zadanie najlepiej, pozdrawiam

Comment

Soft99 tylko który model?

Mam aktualnie taki wosk

Bez wątpienia Collinite 476 jest najbardziej trwałym woskiem samochodowym z jakim będziesz miał do czynienia.

Czy może być do Białej Perły?

Dodatkowo posiadam szampon optimum car wash,inka valet pro yello clay,przygotowanie: aplikator showcarshine tri kolor , pasta meguiars ultimate compound,cleaner: prima amigo lub meguiars ultimate polish,plastiki wewnątrz poorboys natural look .

"myć środkami o neutralnym ph"

Czyli myjnia bezdotykowa odpada? tylko wiaderko i jazda...

Jeszcze jedna sprawa

za tą ceramikę w 4nano zaproponowano mi cene 1000zł a preparat kosztuje 119zł czyli robocizna 900?

czy to aż takie trudne do zrobienia samemu?

Nie pisz posta pod swoim postem, skorzystaj z możliwości edycji
          Last edited by grzes41gt; 09-02-2017, 08:12. Powód: Połączenie postów

Comment

Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz posta
            Soft99 tylko który model?

Mam aktualnie taki wosk

Bez wątpienia Collinite 476 jest najbardziej trwałym woskiem samochodowym z jakim będziesz miał do czynienia.

Czy może być do Białej Perły?

Dodatkowo posiadam szampon optimum car wash,inka valet pro yello clay,przygotowanie: aplikator showcarshine tri kolor , pasta meguiars ultimate compound,cleaner: prima amigo lub meguiars ultimate polish,plastiki wewnątrz poorboys natural look .

"myć środkami o neutralnym ph"

Czyli myjnia bezdotykowa odpada? tylko wiaderko i jazda...

Jeszcze jedna sprawa

za tą ceramikę w 4nano zaproponowano mi cene 1000zł a preparat kosztuje 119zł czyli robocizna 900?

czy to aż takie trudne do zrobienia samemu?

Nie pisz posta pod swoim postem, skorzystaj z możliwości edycji
            to jest właśnie to... nikt nie bierze pod uwagę doświadczenia jakie trzeba mieć żeby nałozyć to tylko raz, bez problemów... (jak ci zaschnie to trzeba polerowac... są powłoki które jak zaschną to trzeba lakier traktować papierem ściernym... i jest jedna której nawet papier nie rusza...) a fakt faktem że każde nowe auto jest porysowane... trzeba je wypolerować i dopiero wtedy brać sie za powłokę...

co do powłok samych z siebie to Gtechniq był najlepszy... ale już nie jest... często gęsto powoduje że lakier a raczej powłoka bardziej się rysuje... a w tych samych pieniądzach można mieć coś lepszego...

na rynku jest wiele powłok na swoim ep3 miałem williams'a... tak dobrze napisałem... miałem zniknął po roku... a miał wytrzymać 5 lat... o auto dbałem jak wcześniej w tygodniu bez dotyk (woda zdemineralizowana, bez proszku aktywnej piany itp) co 2 tygodnie bezpieczne mycie.

Comment

Zamieszczone przez Mav3r Zobacz posta
              to jest właśnie to... nikt nie bierze pod uwagę doświadczenia jakie trzeba mieć żeby nałozyć to tylko raz, bez problemów... (jak ci zaschnie to trzeba polerowac... są powłoki które jak zaschną to trzeba lakier traktować papierem ściernym... i jest jedna której nawet papier nie rusza...) a fakt faktem że każde nowe auto jest porysowane... trzeba je wypolerować i dopiero wtedy brać sie za powłokę...

co do powłok samych z siebie to Gtechniq był najlepszy... ale już nie jest... często gęsto powoduje że lakier a raczej powłoka bardziej się rysuje... a w tych samych pieniądzach można mieć coś lepszego...

na rynku jest wiele powłok na swoim ep3 miałem williams'a... tak dobrze napisałem... miałem zniknął po roku... a miał wytrzymać 5 lat... o auto dbałem jak wcześniej w tygodniu bez dotyk (woda zdemineralizowana, bez proszku aktywnej piany itp) co 2 tygodnie bezpieczne mycie.
              Za bardzo mi nie pomogłeś

Comment

1000 zł za powłokę to bardzo dobra cena, jeśli wliczona w to jest korekta lakieru.

Comment

Możesz użyć ten wosk który posiadasz. Odnośnie powłoki to tak jak napisał kolega jeżeli jest w to wliczona korekta a zapewne jest bo raczej nikt nie kładzie powłoki na porysowany lakier to cena jest ok. Fakt , środek może kosztować 119 ale przygotowanie lakieru itp zajmuje wiele godzin, samodzielnie bez doświadczenia nie polecam, trzeba posiadać wiedzę i doświadczenie żeby to zrobić. Żeby utrzymać samochód w czystości możesz zakupić pianownice i kiedy nie ma ruchu jechać na bezdotyk że swoją chemia

Comment

To w takim wypadku jaką powlokę (studyjną) polecacie pod względem trwałości i odpychania syfu?

Comment

maxprotect unc-r, nanolex si3d... z topowych ServFaces Ceramic Coat Ultima + Ceramic Suave (nie spotkałem się z lepszą powłoką od tej), Crystal Serum Professional (black)

Comment

Czyli idę w stronę Gtechniq(blisko mam certyfikowane studio od tej marki...) Dzięki.

Comment

Chyba zrezygnuję z tej powłoki kupiłem dobry wosk itp i będę sam działał , każdy ma inne zdanie nie mówię już o wyborze firmy która ma to zrobić...

Comment

Czemu nikt nie pisze nic o foliach? Miał ktoś folię na aucie? Jak to się sprawdza? Wydaje się to przecież najlepszym rozwiązaniem bo nie zejdzie jak ceramika. Chyba, że ja czegoś nie rozumiem. Temat znany mi tylko z sieci, a auto chciałbym zabezpieczyć ale nie chciałbym wywalić kasy w błoto i po roku kląć! Zna ktoś temat folii?

Comment

Oklejanie samochodu folią jest znacznie lepsze niż powłoka ceramiczna, folia jest wytrzymalsza, zarówno na odpryski jak i rysy, natomiast dobre folie to drogi temat. Byłem ostatnio w studiu detailingu, widziałem nowiutką prosto z salonu BMW M2. Klient zażyczył sobie oklejenie frontu auta samoregenerującą kryształową folią, reszta lakieru została pokryta powłoką Ceramiczną. Taki zabieg jest bardzo skuteczny, ale mocno kroi po kieszeni, a oklejenie całego auta taką folią to bardzo gruby wydatek. Ceramika jest dużo tańsza niż folia, jednak chroni głównie lakier przed zabrudzeniem, jest on łatwiejszy w pielęgnacji, powierzchnia odpycha wodę a brud nie przylega jak wcześniej. Lakier jest śliski i połyskliwy z maksymalną głębią koloru, natomiast nie chroni przed zarysowaniami czy też odpryskami. Wszystko zależy od tego jaki kto ma budżet i czego oczekuje. Nie miałem nigdy założonej folii, natomiast ceramika u mnie zdała egzamin, faktycznie efekt był świetny i przede wszystkim było mniej problemów z utrzymaniem lakieru w czystości niż przed założeniem powłoki.
                              Moja Hondzia http://www.civicforum.pl/showthread....-Blue-Metallic

Comment

Working...
                              X