Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gorzka rzeczywistość

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Pete Zobacz posta
    Z czego się wycofali?
    Dlaczego 100 razy musieli się wycofywać? Raz nie wystarczyło?
    I o których nieukaranych sędziach piszesz?

Przypomnij ilu jeszcze niedawno aktywnych polityków PiS/SP aktualnie zasiada w TK? Że o wstydliwym epizodzie funkcjonowania w aparacie ucisku PRL jednego z tych sędziów nie wspomnę...

Sądy są gwarantem bezkarności więc próba ich przejęcia jest dla obecnych rządzących bezcenna i nie będą się oglądali na pierdoły typu "trójpodział władzy", KPO czy jakieś wiatraki.
    Z "reformy" sądów czyli izby dyscyplinarnej. A teraz porównaj sobie to z Niemcami gdzie sędziowie nawet immunitetu nie mają, kodeks karny przewiduje specjalne przestępstwo nadużycia prawa przez sędziów w treści wydawanych orzeczeń. I jakoś nie ma problemu.
    Sędzia "bezkarny"

Sąd Najwyższy uniewinnił we wtorek w sprawie dyscyplinarnej sędziego Mirosława Topyłę od zarzutu kradzieży 50 zł. Tym samym zmienił wyrok sądu dyscyplinarnego I instancji, który usunął Topyłę ze stanu sędziowskiego w związku z tym zarzutem. Na ocenę Sądu Najwyższego wpłynęła m.in. dotychczasowa opinia o sędzim, jako o osobie sumiennej, wobec której nie formułowano wcześniej zarzutów.

Nie wiem po co mi piszesz o TK? a kiedyś było inaczej? kto procedował przed czasem sędziów do TK i od czego się cały dym zaczął? Już zapomniałeś?
    I faktycznie sądy są gwarantem bezkarności peło, sld, psl - tu trafiłeś z sedno. Taka to własnie niezależność - "Póki jesteś z peło, żaden sąd Cię nie skaże".
    Gdyby sądy polskie jeb..ły gdy trzeba po jednych i po drugich równo - pierwszy bym był na ulicy walczyć o ich niezależność.
    Ale gdy widzę jak PIS próbuje je przejąć z rąk peło - wzruszam ramionami. Dziś polscy sędziowie są działaczmi PO a niektórzy ludzie nazywają to "niezależnością sądów" co od lat wzbudza we mnie pusty śmiech.
    Last edited by bravossi; 15-02-2023, 15:54.

Comment

• Strasznie dałeś się wkręcić w tę walkę dwóch "plemion", dałeś się ustawić po jednej stronie barykady, w myśl zasady "kto nie z nami ten przeciwko nam".
      Powiedz mi dlaczego ta reforma, co to miała ukrócić tą bezkarność sędziów, skupia się na represjach wobec sędziów niewygodnych dla władzy i ma czysto polityczny charakter? Aaa, bo oni są z peło, tak?
      Zestawiasz słowa jednego oklętego gościa z czynami ludzi, którzy zawłaszczają sobie 38-milionowy kraj. Znaj proporcje, mocium Panie...

Zamieszczone przez lybra Zobacz posta
      Jedni i drudzy (PO I PIS) mają za uszami ale jest różnica w skali. Jedni kradli miliardy a drudzy tak jak przewidywałem (tylko ) miliony.
      Ale w czym problem?
      Obecni rządzący mają pełnię władzy, resorty siłowe, służby, prokuraturę, że o ministerstwie propagandy (TVP) nie wspomnę. Do dzieła! Jest kradzież, jest przestępstwo to niech państwo działa. Chyba, że przez te 7 lat jakoś nie potrafi znaleźć winnych, jasno sformułować zarzutów i postawić przed sądem. A skoro tak, to są to nieprawdopodobni nieudacznicy, prawda?

Comment

• Zamieszczone przez bravossi Zobacz posta
        a kiedyś było inaczej?
        Mozesz sobie prześledzić orzecznictwo TK na przestrzeni lat. Regularnie kwestionowane byly poszczególne zapisy ustaw oraz cale ustawy (po całym spektrum ówczesnych rządów - od prawa do lewa). A teraz? Psiapsiolka Julcia Jarkowi przykrości zadnej nie zrobi przecież. Kiedyś może było miec określone zastrzeżenia do niezawisłości, teraz to jest po prostu karykatura tejze... Osoba bez dorobku, z marną reputacja z czasów pracy w zwyczajnym sadzie. Mierna, bierna ale wierna.
        Last edited by fishdick; 15-02-2023, 22:01.

Comment

jasno sformułować zarzutów i postawić przed sądem.
          No właśnie. Przed takimi sędziami to szkoda czasu.
          Przypominam :
          - Sądy dzisiaj – ja ci gwarantuję – nie rozstrzygną żadnej sprawy przed wyborami. Żadnej. Przez rok nie zrobią k... nic. Będą prowadzić sprawy – i ch... -
          - Pamiętaj: jedna zasada jest dla mnie święta, k.... Naucz się tego, jak będziesz o czymkolwiek rozmawiał. Jak będziesz w Platformie, będę cię bronił, k..., jak niepodległości. Jak wyjdziesz z Platformy, to masz problem -
          - Jak Pobłocki będzie członkiem Platformy i będzie naszym prezydentem, to będę się o niego bił, k..., do końca życia. Jak jest poza, mam go w d.... Jak jest do wykorzystania, to wykorzystamy, jak nie, to nie. Tak samo Adamowicza, tak samo Karnowskiego i wszystkich innych. Tak samo. Dla mnie Platforma jest ważniejsza -

Nie liczy się uczciwość, prawda. Liczy się partia (czytaj mafia).

Co do VAT (i skali procederu) polecam : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/pl/IP_21_6466

Za https://www.money.pl/gospodarka/wiad...0,1477189.html (13.02.2014):
          Wpływy do budżetu z podatku VAT jeszcze w 2011 roku kształtowały się na poziomie około 14 procent PKB. Teraz ten wynik spadł do około 12 procent. Gdy z kolei spojrzymy na dochody ze wszystkich podatków to okaże się, że jeszcze w latach 2005-2009 wahały się one w okolicach 34 procent PKB, a teraz jest to 32 procent.
          Last edited by lybra; 15-02-2023, 21:25.
          Honda Hybrid 3,4L/100km
          sigpic
          https://www.civicforum.pl/showthread...979#post323979

Comment

• Zamieszczone przez lybra Zobacz posta
            No właśnie. Przed takimi sędziami to szkoda czasu.
            Chcesz mi powiedzieć, że policja, wszystkie trzyliterkowe służby, prokuratura, ogólnie cały aparat państwowy nie robi tego, co do niego należy i za co mu się płaci i odpuszcza sobie - bo przed sądem i tak nic z tego nie bedzie? Serio?
            Bo jeśli tak faktycznie uważasz to ja raczej kończę tę fascynującą dyskusję bo to czysty surrealizm.

Pod rozwagę podam tylko jeden przykład nt. działania w/w organów państwowych:

Był sobie pewien facet z Pcimia. Pracował w sektorze prywatnym, operatywny był bo do pensji dorabiał rżąc na boku pracodawcę, notabene powiązanego z nim rodzinnie.
            Potem poszedł w małą politykę, został wójtem, ale nadal nie do końca mu było po drodze z prawem. Za to inwestycje w nieruchomości (jego konik) szły wręcz bajecznie. No ale w końcu się doigrał, postawiono mu zarzuty i zaczęło się palić pod dupą. Co robić? Zrobić z siebie męczennika i przede wszystkim uśmiechnąć się do (ówczesnej) dużej partii opozycyjnej, która w nieodleglej przyszłości przejmie władzę. Szybko stał się pupilem a po zmianie władzy zaczał zwycięski pochód przez rządowe agencje i spółki skarbu państwa aż do tej największej.
            Ale przecież zarzuty już były, papiery, sprawa w toku... No to przekazano sprawę do innej prokuratury, a tam niedługo potem sprawę uwalono, wycofując wszystko. Nie było tematu.
            Ten facet zrobił fuzję dwóch wielkich firm z branży paliwowej, skandaliczną umową sprzedając część majątku tej mniejszej rafinerii i pozbywając się rodzimej konkurencji. Firma po takim manewrze stała się de facto monopolistą. A nasz bohater może zatrudniać na wszystkich możliwych stanowiskach swoich ziomków i chwalić się rekordowymi zyskami. Które to zyski pochodzą z dymania na paliwie ciebie, mnie i resztę obywateli tego fasadowego państwa w centrum Europy. Jest przy tym na tyle bezczelny, że opowiada że nad Wisłą paliwo jest najtańsze w całej UE.

No ale jego sprawa nie trafiła przed sąd, bo ten sąd jest pełowski, right?
            A gdyby sąd był pisowski to facet już by od dawna siedział

Wygląda na to, że obecne organy państwowe zdecydowanie lepiej sobie radzą z tuszowaniem przewałów niż ich tropieniem i ujawnianiem...
            Last edited by Pete; 15-02-2023, 22:39.

Comment

Był sobie pewien facet z Pcimia. ...
              Zero konkretów, historyjka jakich pełno w necie.

Zamieszczone przez Pete Zobacz posta
              Chcesz mi powiedzieć, że policja, wszystkie trzyliterkowe służby ... odpuszcza sobie
              Może zbierają dowody ale nie dziwię się że nie idą z tym do sądu jeszcze. Normalna strategia jak wiadomo co będzie w sądzie - to m.in. czekanie.
              Honda Hybrid 3,4L/100km
              sigpic

Comment

• Zamieszczone przez lybra Zobacz posta
                Zero konkretów, historyjka jakich pełno w necie.
                Opisana lekko, bo to nie akt oskarżenia.
                Przyjąłem, może błędnie, że w dyskusji uczestniczą osoby niemające problemu z dostępem do informacji powszechnie znanych. Może opuszczając bańkę informacyjną TVP i pochodne nie byłoby problemu no ale rozumiem że dysonans poznawczy może być przykry.

Może zbierają dowody ale nie dziwię się że nie idą z tym do sądu jeszcze. Normalna strategia jak wiadomo co będzie w sądzie - to m.in. czekanie.
                Normalna strategia, wiadomo.
                Czekają aż wszystko będzie ich. Wtedy nastanie sprawiedliwość.
                Bo wszystko jest nasze albo ich...

Widzę że już jesteś w trybie wyborczym.

Comment

Strasznie dałeś się wkręcić w tę walkę dwóch "plemion", dałeś się ustawić po jednej stronie barykady, w myśl zasady "kto nie z nami ten przeciwko nam".
                  Powiedz mi dlaczego ta reforma, co to miała ukrócić tą bezkarność sędziów, skupia się na represjach wobec sędziów niewygodnych dla władzy i ma czysto polityczny charakter? Aaa, bo oni są z peło, tak?
                  Zestawiasz słowa jednego oklętego gościa z czynami ludzi, którzy zawłaszczają sobie 38-milionowy kraj. Znaj proporcje, mocium Panie...
                  Ale w czym problem?
                  Obecni rządzący mają pełnię władzy, resorty siłowe, służby, prokuraturę, że o ministerstwie propagandy (TVP) nie wspomnę. Do dzieła! Jest kradzież, jest przestępstwo to niech państwo działa. Chyba, że przez te 7 lat jakoś nie potrafi znaleźć winnych, jasno sformułować zarzutów i postawić przed sądem. A skoro tak, to są to nieprawdopodobni nieudacznicy, prawda?
                  Jeśli ja jestem wkręcony (który nigdy nie głosowałem na bandę czworga) to co powiedzieć o Tobie? nie rozśmieszaj mnie człowieku,przecież do ciebie podstawowe fakty nie trafiają.
                  I weź sobie daj spokój już z ta reformą - pisałem Ci, że sto razy się z niej wycofali. Jak ci mam to jeszcze napisać abyś zrozumiał?
                  Sędzia pisowski - NIE ISTNIEJE. Dziś sądy są w 100% po stronie peło. I to jest fakt. (fishdick nazywa je "niezależne")
                  Za parę miesięcy będziesz miał kraj w ręku klęcznika niemieckiego (bo pis to amerykański)
                  i będziesz miał "pełnię władzy, resorty siłowe, służby, prokuraturę, że o ministerstwie propagandy (TVP) nie wspomnę " plus sądy.
                  Wtedy może będą zarzuty i bedzie się dało postawić przed sądem. Bo na razie obowiązuje zasada - póki jestes z peło, żaden sąd cię nie skaże.
                  I nie udawaj, że jest inaczej.
                  Last edited by bravossi; 16-02-2023, 09:03.

Comment

• Zamieszczone przez fishdick Zobacz posta
                    Mozesz sobie prześledzić orzecznictwo TK na przestrzeni lat. Regularnie kwestionowane byly poszczególne zapisy ustaw oraz cale ustawy (po całym spektrum ówczesnych rządów - od prawa do lewa). A teraz? Psiapsiolka Julcia Jarkowi przykrości zadnej nie zrobi przecież. Kiedyś może było miec określone zastrzeżenia do niezawisłości, teraz to jest po prostu karykatura tejze... Osoba bez dorobku, z marną reputacja z czasów pracy w zwyczajnym sadzie. Mierna, bierna ale wierna.
                    Wyczytałeś to w oko.press? czy inny ścieku? bo mediami tego nazwać się nie da.
                    A TK? nigdy nie zapomnę orzeczenia w sprawie ofe czyli "stabilność budżetowa też jest wartością konstytucyjną"
                    Taka była interpretacja ówczesnego tk w sprawie grabieży pięniędzy z ofe.
                    Od tej pory - szkoda mi czasu na analizę czegokolwiek pochodzącego od Peło Trybunału Konstytucyjnego Rzeplińskiego (orła)
                    Muszę się zgodzić z tezą, że mamy w Polsce gigantyczny problem z praworządnością skoro sądy uniewinniają takie indywidua jak babcia Kasia czy Kurdej-Szatan i pozwalają kryminaliście Rafałowi Gawłowi na prześladowanie uczciwych ludzi
                    Last edited by bravossi; 16-02-2023, 12:50.

Comment

• proponuje troche stonowac emocje, to nie Wiejska :P

Comment

Jeśli ja jestem wkręcony (który nigdy nie głosowałem na bandę czworga) to co powiedzieć o Tobie?
                        I weź sobie daj spokój już z ta reformą - pisałem Ci, że sto razy się z niej wycofali. Jak ci mam to jeszcze napisać abyś zrozumiał?
                        Sędzia pisowski - NIE ISTNIEJE. Dziś sądy są w 100% po stronie peło. I to jest fakt.
                        Za parę miesięcy będziesz miał kraj w ręku klęcznika niemieckiego (bo pis to amerykański)
                        i będziesz miał "pełnię władzy, resorty siłowe, służby, prokuraturę, że o ministerstwie propagandy (TVP) nie wspomnę " plus sądy.
                        Wtedy może będą zarzuty i bedzie się dało postawić przed sądem. Bo na razie obowiązuje zasada - póki jestes z peło, żaden sąd cię nie skaże.
                        I nie udawaj, że jest inaczej.
                        Brzmi jakbyś pisał ze wszechświata równoległego.

Na koniec w sprawie "grabieży" OFE: jeśli sprawdzisz sobie swoje konto w ZUS-ie to jest tam takie subkonto, na którym znajdują się te "zagrabione" pieniądze z OFE. Ale mogłeś przecież pozostać w dotychczasowym modelu i wspierać częścią swoich składek emerytalnych beztroskie zabawy banksterów.
                        Aha, kilka lat temu Morawiecki miał plan (oczywiście uwalony) przeniesienia środków OFE do nowego tworu - IKE. To kto w końcu ma te "zagrabione" pieniądze?

Comment

Widzę że już jesteś w trybie wyborczym.
                          Najbliżej mi do Konfederacji a dokładnie Ruchu Narodowego i jestem raczej obiektywny wobec popisu. Ale nieważne kto rządzi, ważne jaki wpływ na to rządzenie ma społeczeństwo. Obecnie znikomy. Ani PO ani PIS nie robią referendów. A w sprawie sądów chociażby powinno być. Tylko pytania powinni pisać uniwersyteccy statystycy wraz z polonistami a nie specjaliści od PR czy politycy.
                          Honda Hybrid 3,4L/100km
                          sigpic

Comment

• Są sprawy błache i mniej błache.W tych błachych może zapaśc wyrok dowolny, w tych mniej błachych wyrok nie moze byc dziełem "przypadku".I tyle w sprawach sadowych.

Comment

Brzmi jakbyś pisał ze wszechświata równoległego.

Na koniec w sprawie "grabieży" OFE: jeśli sprawdzisz sobie swoje konto w ZUS-ie to jest tam takie subkonto, na którym znajdują się te "zagrabione" pieniądze z OFE. Ale mogłeś przecież pozostać w dotychczasowym modelu i wspierać częścią swoich składek emerytalnych beztroskie zabawy banksterów.
                              Aha, kilka lat temu Morawiecki miał plan (oczywiście uwalony) przeniesienia środków OFE do nowego tworu - IKE. To kto w końcu ma te "zagrabione" pieniądze?
                              I vice versa.
                              Na koncie w ZUS nie ma nic, bo ten od dawna jest bankrutem. Są tylko fikcyjne, wirtualne pieniądze. Naprawdę muszę Ci takie oczywistości tłumaczyć?
                              (btw, kiedyś, dawno temu przez parę lat byłem rzecznikiem prasowym ZUS;p ). ZUS ma deficyt na kilkadziesiąt miliardów rocznie - tyle budżet mu dopłaca co roku. Zabrano realne pieniądze a w zamian masz obietnicę, że kiedyś może coś dostaniesz. Jak chcesz, to wierz w to.
                              Pisu bronić nie zamierzam ale ofe po oskubaniu przez PO służą już tylko zarabianiu na nich przez firmy zarządzające, więc ich likwidacja skandalem nie będzie.Zresztą, nie wiem co było większym przewałem: okradzenie OFE czy ich założenie.

Comment

Na koncie w ZUS nie ma nic, bo ten od dawna jest bankrutem. Są tylko fikcyjne, wirtualne pieniądze.
                                a myslisz ze gdzie indziej (banki, gielda, itp) sa RZECZYWISTE pieniadze? czas rzeczywistego pieniadza skonczyl sie odkad przestal on miec pokrycie w zlocie, teraz wszedzie w praktyce sa wirtualne zapisy ksiegowe. witamy w XXI wieku

Comment

Working...
                                X