Zamieszczone przez gkill
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
OILCLUB.PL forum i "takie tam" o oleju... :)
Collapse
X
-
-
Grzechu!
Możesz obadać ten olej:
?
jestem ciekaw jak wypadłby na tle tych dwóch pozostałych 10w30.
Comment
-
Gkill, nie ma hths, słabe będzie to porównanie do reszty, nie wiem ile tam można by wstawić czy 3,6 czy 3,7, a to już będzie miało znaczenie w zestawieniu, może wyjść na pierwszym albo i na ostatnim miejscu...
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaGkill, nie ma hths, słabe będzie to porównanie do reszty, nie wiem ile tam można by wstawić czy 3,6 czy 3,7, a to już będzie miało znaczenie w zestawieniu, może wyjść na pierwszym albo i na ostatnim miejscu...
Zresztą ten olej i tak jest niedostępny, więc nie ma to sensu.
A możesz zaktualizować w tabeli ten olej:
Opis produktu: RAVENOL TSJ SAE 10W-30 to półsyntetyczny, wysokowydajny olej silnikowy o niskim współczynniku tarcia, w technologii CleanSynto®. Przeznaczony do silników benzynowych i wysokoprężnych, również z turbodoładowaniem i bezpośrednim wtryskiem paliwa. Minimalizuje tarcie i zużycie paliwa zapewniając doskonałe właściwości rozruchu zimnego silnika oraz wydłużone okresy między wymianami oleju zgodnie z zaleceniami producenta. Wskazówki […]
Ja robiłeś opracowanie to miał inne specyfikację i parametry.
Co możecie mi powiedzieć na temat ilsac gf-6A i api sp/rc?Last edited by gkill; 04-04-2023, 12:33.
Comment
-
Temperatura denka tłoka dochodzi do 400 stopni celcjusza. To jaką temperaturę osiąga gładź cylindra na wysokości GMP? Czyżby to było około 200 stopni celcjusza? Olej w misce osiąga temperaturę w normalnych warunkach około 90-100 stopni celcjusza, to jaką osiąga w miejscu styku tłoka z cylindrem, gdy ten jest w GMP? Pewnie coś około 150 stopni celcjusza a nawet więcej, czyl już na skraju zerwania filmu olejowego w przypadku sae 0w20?Last edited by gkill; 11-04-2023, 09:29.
Comment
-
To ogólnie wiadomo że tak jest, natomiast... jeśli rozważamy jak to jest? to musielibyśmy się odnieść osobno do każdej konstrukcji benzyniaka z ostatnich 20 lat. Poczynając od gaźników, poprzez jednopunktowy wtrysk pośredni, wielopunktowy wtrysk, i bezpośredni wtrysk. Wiec jeśli mówimy o najnowszych rozwiązaniach to te oleje 0W-20 nie są pozbawione sensu w tym znaczeniu że przedrzymskim że bezpośrednie wtryskiwanie paliwa na tłok chłodzi go, więc ta temp nie jest tak wysoka jak w starszych konstrukcjach. Tak ze w tym sensie te oleje mogą się sprawdzać w tych konstrukcjach choć trzeba mieć na uwadze że testy tych silników w laboratoriach znacząco odbiegają od warunków użytkowania przez użytkowników.
Najważniejsze że testy, i wyniki tych testów są przyjmowane jako wyznacznik do tego aby takie pojazdy można było produkować i co najważniejsze sprzedawać zgodnie z nowymi wytycznymi środowiskowi w EU, (w innych krajach tego ekodziadostwa i dowsonsingu nie ma). A to, że on się różnie potem w praktyce sprawdza, to inna sprawa... zazwyczaj to wina użytkownika że ... zaczął brać olej, a nie brał, bo nikt przecież nie napisał że nie wolno (nie powinno się) dymać z pedałem w podłodze jak jest +35stC, nie pisze tak, prawda? ..no, czyli wolno
.
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Też trzeba przyznać że często negatywne opinie dotyczące zastosowania olejów o lepkości 0w20 nie mają żadnego potwierdzenia. Ktoś napisze że to wodzianka i zrywa film, ale prócz tych słów nie ma żadnego pokrycia czy konkretnych przykładów. Gorąca Floryda jeździ na 0w20 jak i mroźna Alaska i nic się nie dzieje, przynajmniej nic na ten temat nie słychać. Toyota zaczyna przechodzić z oleju 0w16 na oleje 0w8, czyli co na tych olejach będzie można wyjeżdżać tylko w minusowe temperatury? Według mnie nic się nie będzie działo, ale to moja osobiste przypuszczenia. W styczniu kolegą oddawał Skodę, która miała prawie 350tys.km, zalewana olejem vw0w20. Regularnie z nim rozmawiałem, bo parę razy w roku ze względu na duże przebiegi wymieniał olej. Z silnikiem dosłownie zero problemów, jedynie irytujące problemu z audio i zawieszająca się nawigacja. Wyrzucajcie konkretne przykłady z gdzie zastosowanie 0w20 zerwało film olejowy, albo gdzie przyczynił w/w olej do usterki.
Comment
-
Zamieszczone przez Michal_honda Zobacz postaWyrzucajcie konkretne przykłady z gdzie zastosowanie 0w20 zerwało film olejowy
Comment
-
Zamieszczone przez Michal_honda Zobacz postaToyota zaczyna przechodzić z oleju 0w16 na oleje 0w8, czyli co na tych olejach będzie można wyjeżdżać tylko w minusowe temperatury?
A tu mały test, który znalazłem w ostatniej chwili: https://www.youtube.com/watch?v=vjVY7wSpfKY
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaKiedyś w wątku olejowym wspomniałem, że pompowana odpowiednio wydajnie woda we wielu przypadkach mogłaby zastąpić olej (w wysokoprecyzyjnych maszynach coraz poważniej rozważa się nawet łożyska powietrzne i to nie jest żadna naukowa herezja!). Bardzo wysoka wartość ciepła właściwego pozwalałaby wodzie znacznie efektywniej odbierać ciepło z węzłów tarcia niż olej. Problemem jest oczywiście korozja i relatywnie niska temperatura wrzenia.
A tu mały test, który znalazłem w ostatniej chwili: https://www.youtube.com/watch?v=vjVY7wSpfKY
Zobacz tu:
Comment
-
Zamieszczone przez Michal_honda Zobacz postatrzeba przyznać że często negatywne opinie dotyczące zastosowania olejów o lepkości 0w20 nie mają żadnego potwierdzenia. Ktoś napisze że to wodzianka i zrywa film, ale prócz tych słów nie ma żadnego pokrycia czy konkretnych przykładów.. Chodzi o to, że nie ma się czym chwalić. Po okresie gwarancji to wielu modli się by to udało się sprzedać i jak widzisz mało jest ofert indywidualnych a wiele komisowych. Nie wchodząc w szczegóły jest duże prawdopodobieństwo trafienia egzemplarza co bierze olej
. Nasze forum potwierdza kilka przypadków, jak i inne fora i portale, do tego sama Instrukcja Obsługi dopuszcza pobór oleju nawet do 1L na 1000km
. Przy takim poborze ASo nie kiwnie palcem do naprawy.
Tak że nie ma co ponownie o tym gadać bo było gadane w każdym wątku o oleju co 20 wpisów. Podkreślmy to co mówi instrukcja: jak stosujesz olej "odpowiedni do warunków i temp. otoczenia" to nic złego się nie stanie.
Wcześniejsze modele jak wiesz nie mają czujnika zdrowia oleju. Po co i w jakim celu te algorytm zrobiono... pomyśl... odpowiedź jest oczywista.
W USA na Florydzie byłeś w ASO? skoro przywołujesz?? no tak wypada że ja byłem, nie raz i w niejednym salonie i ASO w Tampie czy w Orlando, leją tam różne oleje i wcale nie lepsze niż nasze. Jest jeden szczegół który radykalnie odróżnia nas od tamtejszych warunków jazdy.
Jeździ się wolno, płynnie, a infrastruktura jest tak zrobiona by jechać bez hamowania stabilnie i jednostajne jak najdłużej. Czyli najczęściej na autostradzie najszybszej! speed limit 65 i tak 4 godziny. Czyli masz około 105km/h ja dociągałem do 110km/h ...flaki wychodzą bokiem od takiej jazdy.
Obroty jakie masz przy takiej prędkości? 1800-2200 góra ...
Więc jak tak będziesz jeździł nawet w Afryce na równiku na oleju 0W-20 a nawet na 0W-0 to nic się silnikowi nie stanie.
Spróbuj tak jeździć w Europie. Nie ma co porównywać bo niczego nie da się porównać Z NICZYM. To odrębny świat motoryzacyjny i urbanistyczny. Na Florydzie każdy sami użytkownicy wiedzą że olej wytrzymuje max 5-7 tys km i wymiana.
Gwarantuję Ci że nikt po okresie gwarancji 0W nie wlewano mój szwagier nie wlewa, bo olej kosztuje majątek a wymiana w ASO to olejny majątek. Więc się leje co najtaniej, a niektórzy mają takie pobory że tylko dolewają.
Tak że jeżdżą na 0W tak, to prawda, do czasu, jak przygniotą typa koszty lub pobór.
Last edited by rambo7; 13-04-2023, 14:02.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaPodkreślmy to co mówi instrukcja: jak stosujesz olej "odpowiedni do warunków i temp. otoczenia" to nic złego się nie stanie.
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaPodkreślmy to co mówi instrukcja: jak stosujesz olej "odpowiedni do warunków i temp. otoczenia" to nic złego się nie stanie.
Comment
-
Wczoraj zamieniłem parę słów z taksówkarzem jeżdżącym dla firmy, w której pracuję. W Polsce, EuropiePrzy 400 tys. poszła uszczelka pod głowicą, narobiła bałaganu i zamiast naprawiać zakupił używkę motor za 4 tys zł. Teraz auto ma 515 tys.km przebiegu. Toyota Prius. Hybryda. Bateria do dzisiaj nie ruszana. Od początku do końca gwarancji na toyotowskim 0w20, a od tamtej pory do dzisiaj na Motul 0W20. Auto od ponad 300tys. jeździ na LPG......Ot, taka ciekawostka. I jeszcze z innego forum - " ...Witam . Nadszedl dzien kiedy silnik spalinowy w moim priusie powiedzial dosc . Po przejechaniu 820k km . Plyn chlodzacy dostal sie do pierwszego cylinda . Po sprawdzeniu kompresji w cylindrach wyszlo : 1 cyl = 10 bar , 2cyl = 13bar , 3cyl=14 , 4 cyl= 14bar. Samochod od samego poczatku jezdzil na oleju 0W-20 od toyoty . Plyny , filtry , swiece , wymieniane byly regularnie , czasem czesciej niz zalecal producent . W sumie znalazlem 67 faktur na olej ......"
Comment
Comment