Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

OILCLUB.PL forum i "takie tam" o oleju... :)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• OILCLUB.PL forum i "takie tam" o oleju... :)

Panowie na tym forum nas obsmarowują .

Wrzuć jakiś link, poczytamy
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Witam Jaki olej 0w30 z acea C2 mozecie polecic ? Dodatkowych wymagan nie ma. Hondowski orginal 0w20 kosztuje 95 za litr a podobno mineral. Co ciekawe instrukcja dopuszcza 0w20 tylko w oryginale. Zamienniki sae30 c2 ofc Z interesujacych znalazlem: Motul 0w30 eco clean, Ravenol fes 0w30

@gonzo pisałem Ci wczoraj ze możemy wrócić do rozmowy ale merytorycznie, a także z sensem. Widzę że jednak uparcie idziesz w ślepą uliczkę....ok idź ale nie zabieraj innych ze sobą. To jest forum o olejach silnikowych a nie bazar z olejami na giełdzie samochodowej. Nie pisz rzeczy o których nie...

olej lekkobieżny ............
      Last edited by gkill; 13-03-2023, 11:36.

Comment

Aaaa to już kiedyś ktoś o tym pisał.. saczi był u nas na forum, ale się wypisał, stary temat, 2020r... Wtedy była zacięta dyskusja odnośnie lepkości
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

Rambo7 trzęsie civicforum.pl ).

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
          Aaaa to już kiedyś ktoś o tym pisał.. saczi był u nas na forum, ale się wypisał, stary temat, 2020r... Wtedy była zacięta dyskusja odnośnie lepkości
          podobno jeździ tdi

Moje wpisy strasznie szybko giną. Coś mi się wydaje, hipotetycznie że te forum jest prowadzone przez jakieś instytucje związane z produkcją olei, być może samych producentów samochodów(chyba fantazja mnie poniosła), lub sprzedażą olei....czy jakoś tak.......
          Dziwne jest to forum i wydaje mi się, że jest jakby na kagańcu, nie prowadzą go zwykli użytkownicy samochodów.

Ja się tam zarejestrowałem by zapytać o lepkość 10w40 do mojego accorda to zostałem zbesztany....

Dzień dobry wszystkim , wielu z was zapewne zastanawialo sie jaki olej dobrać do swojego samochodu. Pomocy można szukac na wyspecjalizowanych forach gdzie ludzi
          Last edited by gkill; 13-03-2023, 14:56.

Comment

...no najwięcej mi się zbierało i może i zbiera nadal mam to w dupie. Niejaki kolega saczi wielokrotnie nie wytrzymywał siły argumentu, więc stosował argument hejtu ...aż dał sobie spokój z CF forum .
            Jest tam tendencyjne, albo trzymasz przyjętą wersję albo wypad. Generalnie co to za forum, tylko o olejach gadać. Wole poczytać niemieckie forum o tej samej nazwie z końcówką de. przynajmniej merytorycznie się czegoś dowiem a nie że "poklepali się" i stwierdzili że r7 jest głupi. Daleeeeko im do niemieckiego oliclub.
            Olać to...
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Dla zmiany nieco tematu napisałem zapytanie: "dlaczego honda pasuje swe silniki inaczej niż producenci europejscy, amerykańscy, koreańscy? Dlaczego honda stosuje wielokrotność rozmiarów panewek, na każdym czopie inny wymiar łożyska? "Odpowiedź: " to niemożliwe". Na prośbę admina wrzuciłem skan wpisu instrukcji serwisowej. Po wrzuceniu tego, komentarze typu "ale chłopak wszystkich poskładał" zostały w mig usunięte.
              Last edited by gkill; 15-03-2023, 10:58.

Comment

Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                dlaczego honda pasuje swe silniki inaczej niż producenci europejscy, amerykańscy, koreańscy? Dlaczego honda stosuje wielokrotność rozmiarów panewek, na każdym czopie inny wymiar łożyska?
                Panowie, jako miłośnicy marki dobrze to wiemy i bardzo nieeleganckie ze strony Oil-Club Polska było potraktowanie @gkill. Generalnie jednak chłopacy z OC nie są w ciemię bici, a poza tym warto pamiętać, że nasz OC to tylko jeden z kilku narodowych forków i ubogi krewny genialnego oil-club.ru.

I jeszcze a propos zacytowanego fragmentu... Nasza dyskusja olejowa już mocno ostygła, bo lata bezproblemowej eksploatacji silników spod znaku H dały wiele odpowiedzi na zadawane wówczas pytania. Ale wciąż mnie zastanawia, że bierzemy za wzór hondowską precyzję pasowania silników, a wciąż zdarzają się głosy poddające w wątpliwość zalecenia instrukcji. Oczywiście, rozumiem pytanie, czy 0W-20 nadaje się na tor, ale o 10W-40 w instrukcji (przynajmniej dla serii R i późniejszych) nie ma mowy, a takie propozycje nadal pojawiają się na Forum. Uczciwie trzeba przyznać, że w OC bardzo starają się trzymać zaleceń producenta.
                Last edited by MiCyran; 15-03-2023, 13:20.

Comment

Dla zmiany nieco tematu napisałem zapytanie: "dlaczego honda pasuje swe silniki inaczej niż producenci europejscy, amerykańscy, koreańscy? Dlaczego honda stosuje wielokrotność rozmiarów panewek, na każdym czopie inny wymiar łożyska? "Odpowiedź: " to niemożliwe". Na prośbę admina wrzuciłem skan wpisu instrukcji serwisowej. Po wrzuceniu tego, komentarze typu "ale chłopak wszystkich poskładał" zostały w mig usunięte.
                  W którym temacie pisałeś?? ::P

Comment

Zamieszczone przez MiCyran Zobacz posta
                    Uczciwie trzeba przyznać, że w OC bardzo starają się trzymać zaleceń producenta.
                    Na naszym forum również zdecydowana większość trzyma się zaleceń producenta. Przykładowo dla generacji X użytkownicy wybierają SAE 0W20 lub 0/5W30 o normach ACEA A5 lub A3. Wszystko zgodne z IO. Dla mnie natomiast w tym temacie jest niefajne to że nagle bez jakiegokolwiek wyjaśnienia znika z IO norma A3 a silnik pozostaje ten sam bez modyfikacji. Wszyscy wiemy o co tutaj chodzi ale traktowanie wszystkich jako nie zwracających na to uwagi jest niepoważne.

Comment

Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
                      którym temacie pisałeś?? ::P
                      Założyłem własny 10w40 za i przeciw w dziale olej do benzyniaka

W pierwszej kolejności witam wszystkich. Panowie za i przeciw olej 10w40. Instrukcja mojego samochodu(accord z silnikiem R20a3 z lpg rocznik 2011) nie wskazuje konkretnej lepkości jako rekomendowanej, tylko nakazuje dobrać do warunków użytkowania. Mój styl jazdy jest bardzo dynamiczny z...
                      Last edited by gkill; 15-03-2023, 13:39.

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                        Jest tam tendencyjne, albo trzymasz przyjętą wersję albo
                        Wiesz... regulamin forum civic'ów również mówi, że moderator zawsze ma rację a jeśl się z tym nie zgadzasz, to wypad.. Tak bardzo te fora się od siebie nie różnią pod tym względem..

Comment

https://www.oilclub.pl/index.php?thr...strukcji.4552/
                          @gkill, zwracam honor! W instrukcji do mojej R-ki z 2012 roku 10W-40 już się nie pojawił...

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                          Dla mnie natomiast w tym temacie jest niefajne to że nagle bez jakiegokolwiek wyjaśnienia znika z IO norma A3 a silnik pozostaje ten sam bez modyfikacji. Wszyscy wiemy o co tutaj chodzi ale traktowanie wszystkich jako nie zwracających na to uwagi jest niepoważne.
                          @Stach13, słyszałem o takiej zmianie, ale przestałem to dokładnie śledzić. Wycofanie normy A3 trochę ogranicza wybór olejów, (statystycznie) nieznacznie podnosi koszt eksploatacji auta, ale nie widzę w zasadzie żadnych różnic, tak pod kątem zużycia silnika (w normalnej eksploatacji), a tym bardziej dla środowiska. Pewnie gdzieś jest uzasadnienie takiej decyzji, ale... nie znam go. Może po prostu norma A3 staje się powoli passé...
                          Last edited by MiCyran; 15-03-2023, 14:30.

Comment

Założyłem temat i niczego nowego się nie dowiedziałem.

Comment

Czytam i nie wierzę, poziom przedszkola to mało, widać jak na dłoni co może Administracja, a co zwykły user.
                              Takich ludzi słuchać? Po przeczytaniu kilku postów podziękował bym za rady takim osobnikom.

Comment

Working...
                              X