Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

oc

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• oc

Witam
    Rok temu kupiłem samochod i niestety zpisalem umowe na siebie. Płaciłem za ubezpieczenie w mtu 1200zł poniewaz mam 19 lat zadnych znizek itp. W tym roku chcialbym przerejestrowac auto na ojca i zebym bym wspolwlascicielem. Co musze zrobic, spisac umowe? czy moze darowizna? Prosze o porade bo jestem zielony w tym temacie.
    Pozdro.

Kolego by nabyc zniżki a zapewne o to ci chodzi nie musisz przepisywać auta na ojca ,ty jesteś właścicielem a ojciec może byc współwłaścicielem i znizki są takie jakie ojciec ma ; jest tu ptaszek bo jak spowodujesz kolizję ojcu pociągna zniżkę czy ty jesteś właścicielem czy ojciec . formalności dokonujesz takie same jak przy rejestracji z tym że już nie pamiętam jest formulaż o zmianie danych w dowodzie rejestracyjnym Możesz też zrobić darowiznę konkretów powinieneś uzyskac w samym wydziale komunikacji . pozdrawiam

Comment

ja bym nie bawił się w przepisywanie tylko jakiejś firmy poszukał co jakieś zniżki znajdzie. ja jestem ubezpieczony w compensie miałem 20% zniżek w PZU a znajomy w compensie zrobił z tego 40% i za ubezpieczenia civica na siebie a mam 20 lat zapłaciłem 700zl

Comment

Zamieszczone przez radusiek Zobacz posta
        ja bym nie bawił się w przepisywanie tylko jakiejś firmy poszukał co jakieś zniżki znajdzie. ja jestem ubezpieczony w compensie miałem 20% zniżek w PZU a znajomy w compensie zrobił z tego 40% i za ubezpieczenia civica na siebie a mam 20 lat zapłaciłem 700zl
        jak juz zauważyłweś kolego wojtimil nie ma znajomego w ubezpieczalni co by mu z 20% na 40% Śmię twierdzić że kolega wojtimil dojdzie szybciej większej znizki niż ty. Proponuje ci jazde bez kolizyjna bo twój znajomy i ty bedziecie mieli nieprzyjemności z kombinowaniem % 20 lat 40% zniżki to jest ciekawe.

Comment

Ja mam 22 lata i samochód zarejestrowany na Siebie,a koszt ubezpieczenia przez Dominet Bank w Allianz wyniósł Mnie 850 zł. Tam nie patrzą na wiek właściciela tylko na markę i model samochodu. Dominet połączył się z Fortisem i jestem ciekaw czy jeszcze ta oferta obowiązuje,bo za miesiąc mi się OC kończy. Orientuje się ktoś czy jeśli przez rok jeździłem bezkolizyjnie to mogą mi podnieść składkę OC? Pozdrawiam
          Last edited by vandarko; 01-02-2010, 00:49.

Comment

Jeśli jeżdziłeś bezkolizyjnie zmiejszą ci składkę za bezkolizyjną jazde i za kontynuację w tym danym ubezpieczycielu.Jest jednak taka sytuacja ze wzrośnie składka ogólna dla wszystkich tz.nowe taryfy.dla poszczególnych pojemności, to wtedy z oczywistych powodów lekko wzrośnie składa .
            Last edited by vandarko; 01-02-2010, 00:56.

Comment

Napisz umowę darowizny, napisz ze przekazujesz na ojca 50% wartosci auta (napisz konkretnie ile to jest), pójdz do Urzedu Skarbowego, oni dopełnią formalności a potem do wydziały komunikacji. Darowizna miedzy osobami najblizszymi jest bez podatku
              Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

Hestia ma mały "myk" prawny ja mam 24lat i auto w dowodzie mam tylko na siebie, i nie mam żadnego współwłaściciela. Za ubezpieczenie zapłaciłem dosłownie "grosze" ponieważ ubezpieczenie niby jest napisane na ojca. Taki formularz na A4 jest na ojca, a ten mały dokumencik dla policji jestem wpisany tylko sam.
                Co to daje? mam auto tylko na siebie, w razie kolizji lecą zniżki bo jest auto na tate. Ale po skończeniu wieku czyli 25 i żebym miał więcej zniżek dopiero wezme auto na siebie po skończeniu 25lat. Nie musimy przepisywać ani pisać darowizny bo od darowizny również płaci się jakiś tam procent w Skarbowce.

Nie wiem jak jest z innymi firmami, ale wiem że w HESTII da się takie coś zrobić. A myk polega na tym że nie będziesz mieć żadnych problemów bo to ubezpieczyciel tak a nie inaczej wyliczył Ci składki.
                Last edited by Gość; 07-02-2010, 21:04.

Comment

kiedys to robilo sie tak :
                  jestes wpisany w dowod jako wlasciciel a osoba uzytkujaca jest ojciec i ubezpieczenie bedzie na niego ,,wiem ze sie tak robilo ale czy nadal jest to praktykowane,zapytaj

Comment

przy ubezpieczaniu civica przerabiałem ten problem i jeden gościu z pzu taki cwaniaczek chciał mi do ubezpieczenie matkę dopisać chociaż nigdzie w dowodzie rejestracyjnym jej nie ma. fakt że bym miał dużo taniej ale że akurat byłem w biurze pzu i się spytałem babki na ten temat to mi powiedziała, że w najlepszym wypadku bym miał sprawę za niezgodność w dokumentach. powiedziała że policja przy pierwszej kontroli powinna mi takie papiery zabrać jeśli dane w dowodzie i ubezpieczeniu się nie pokrywają.

trochę spóźnione ale vandarko się mylisz. nie muszę mieć 35 lat żeby mieć 40% zniżki. zniżki lecą od pierwszego pojazdu ubezpieczonego na siebie. możesz być współwłaścicielem nie mając 18 lat. ja w wieku 16 lat miałem już ubezpieczony pojazd po części na siebie i zniżki leciały. żeby nie to że mam 20 lat bym miał dużo mniejsze koszty OC
                    Last edited by radusiek; 05-02-2010, 23:07.

Comment

Zamieszczone przez vandarko Zobacz posta
                      Jeśli jeżdziłeś bezkolizyjnie zmiejszą ci składkę za bezkolizyjną jazde i za kontynuację w tym danym ubezpieczycielu.Jest jednak taka sytuacja ze wzrośnie składka ogólna dla wszystkich tz.nowe taryfy.dla poszczególnych pojemności, to wtedy z oczywistych powodów lekko wzrośnie składa .
                      No i składka wzrosła hehehe. Zapłaciłem rok temu za oc za Hondę Civic 1.3 850 zł ( wtedy 20 lat i pól roku prawo jazdy- składka ustalana była na podstawie marki samochodu a nie wieku właściciela), teraz przy przedłużaniu pani mi naliczyła 1600 :/ oczywiście umowa wypowiedziana i szukam czegoś tańszego. Poleci ktoś jakiegoś ubezpieczyciela?

Comment

Working...
                      X